„Ne, Rusko to nebylo.“ Trump vystoupil. Vyděsil Evropu

27.02.2023 10:24

Nedávno se bývalý prezident USA Donald Trump ostře vymezil proti Victorii Nulandové a dalším, kteří v americkém establishmentu zastávají myšlenku, že Ukrajina musí být v NATO. Ani jeho další slova nejsou k Bidenově vládě přívětivá. Týkají se totiž plynovodu Nord Stream. „Mohli jsme to být my, mohla to být Ukrajina, mohla to být nějaká třetí země, která chce vyvolat problémy. Jediný, kdo to určitě nebyl, je Rusko,“ řekl o pachatelích sabotáže.

„Ne, Rusko to nebylo.“ Trump vystoupil. Vyděsil Evropu
Foto: Repro C-SPAN
Popisek: Donald Trump během svého projevu ve Waukeshe ve Wisconsinu

Anketa

Je dobře, že ANO a SPD chtějí ve Sněmovně obstruovat kvůli snížení valorizace důchodů?

96%
2%
hlasovalo: 31653 lidí
Po odhalení známého novináře Seymoura Hershe se do veřejné debaty opět vrátilo téma sabotáže plynovodu Nord Stream. A nedávno se k němu vyjádřil v pořadu amerického komentátora Glenna Becka sám bývalý prezident USA Donald Trump. „Mohli jsme to být my, mohla to být Ukrajina, mohla to být nějaká třetí země, která chce vyvolat problémy. Jediný, kdo to určitě nebyl, je Rusko. Je to pro ně masivní zdroj příjmů. Nevyhodili ho do vzduchu, jenom aby něco dokázali. To můžu říct s jistotou,“ uvedl.

Pokračoval, že když k výbuchu došlo, tak byla vina svalována na Rusko, a dodal, že se všechno svádí na Rusko a on s tím musel žít. „Říkám vám, tihle lidé jsou nemocní,“ prohodil směrem k těm, kteří tak činí.

Nevyloučil, že k sabotáži došlo ve spolupráci s Ukrajinou, protože Ukrajina je pod totální nadvládou USA. „Poslali jsme jim asi 150 miliard dolarů a Evropa skoro nic,“ prohlásil. Postěžoval si, že vztahy USA a Evropy jsou nevyrovnané, pokud jde o obchod. Evropa je prý „skoro tak špatná jako Čína“. „Nekupují naše auta, naše zemědělské produkty, nechovají k nám respekt,“ míní.

Ohledně války na Ukrajině zopakoval, že se jedná o válku, která být nemusela. Dodal, že teď, když k tomu došlo, je potřeba dostat lídry do jedné místnosti a „otlouct jim hlavu o sebe“. Což znamená říkat Putinovi i Zelenskému věci, které nebudou chtít slyšet. „Lidé umírají po tisících a města jsou srovnávána se zemí,“ připomenul.

Není to zdaleka první vyjádření Donalda Trumpa proti současnému establishmentu. Před týdnem bývalý prezident varoval, že třetí světová válka nebyla nikdy tak blízko. „Musíme odstranit válečné štváče a ty, kdo mají Ameriku až na posledním místě,“ pravil. Připomenul, že je jediný prezident za několik generací, který nezačal žádnou válku. A důvod? „Byl jsem jediný prezident, který nedal na hrozné rady generálů ve Washingtonu, byrokratů a takzvaných diplomatů, kteří nás umějí jenom dostat do války, ale nevědí, jak nás dostat ven,“ řekl Trump.

„Desítky let ti samí lidé, jako třeba Victorie Nulandová a mnoho dalších jí podobných, byli posedlí myšlenkou dotlačit Ukrajinu do NATO. Nemluvě o podpoře ministerstva zahraničí pro povstání na Ukrajině. Tihle lidé dlouho chtěli konflikt, stejně jako u Iráku a v dalších oblastech. A teď jsme na hranici třetí světové války,“ pokračoval bývalý prezident USA. Dodal, že to řada lidí netuší, ale on ano.

Pokračoval, že to invazi na Ukrajinu neomlouvá. Nicméně za něho by prý ke konfliktu nedošlo. „Tady v USA se musíme zbavit zkorumpovaného globalistického establishmentu, který za desítky let zkazil každé rozhodnutí v mezinárodních vztazích,“ mínil. Slíbil, že za něho by lobbisté a obranný průmysl nemohl politiky tlačit do konfliktu jenom proto, aby na tom profitoval. „Se správným vedením bychom mohli ukončit konflikt na Ukrajině za 24 hodin,“ uvedl.

V roce 2024 proběhnou v USA prezidentské volby. Prozatím se nezdá, že by Donald Trump hodlal hodit ručník do ringu a nekandidovat. Na to ovšem musí získat republikánskou nominaci. Současná tvrdá rétorika je tedy zřejmě součástí předvolební kampaně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Lidé bděte!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseostravsky , 27.02.2023 14:44:47
Fašismus jenž zcela zničil Ukrajinu ,nebezpečně proniká do naší země!

|  24 |  0

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…