„Nový šašek, mě nezajímá.“ Z ministerstva přišla stížnost, jaké jsou poměry. „Něco smrdí.“

10.07.2023 9:50

MONITORING SÍTÍ Za jednotný a jediný portál státní správy horoval na svém twitterovém profilu uživatel Garry Chalmers, podle svých slov úředník Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. „Proč platí každé ministerstvo tým na vizuální tvář ministerstva a vývoj webu a datové systémy, které nekomunikují? Nedivím se lidem, že jsou naštvaní, když v roce 2023 musejí vyplňovat tužkou a pak scanovat nebo nosit osobně. Do této doby jsou všechno včetně Bartoše jen sliby,“ poznamenal. Ale také uvedl, že než se ministr stačí rozkoukat, tak už je pryč. A republiku tak řídí úředníci.

„Nový šašek, mě nezajímá.“ Z ministerstva přišla stížnost, jaké jsou poměry. „Něco smrdí.“
Foto: choltice.cz
Popisek: Základní škola v Cholticích

„Z pohledu úředníka MŠMT spadajícího pod MV: Ano, až po ředitele odborů je to prostě politická funkce. Sedí tam lidé, kteří leštili ty správné kliky. Nemusejí být primárně hloupí. Někteří z nich jsou naopak velmi erudovaní odborníci a díky bohu za ně,“ píše na svém twitterovém profilu dlouhé vlákno uživatel přezdívaný Gary Chalmers.

„Tihle lidé žijí z projektů EU a to je primárně zajímá. Kvůli tomu vyplňujeme nesmyslná množství dat a je méně času na práci. A nutno také přiznat, že většinu ředitelů situace na řadové židli nebo v terénu moc nezajímá. Souhlasím, že úředník je hybnou silou ministerstva. Je mi srdečně u zadele, kdo sedí v křesle ministra. Každých pár měsíců nový šašek, co o tom ví tužku. Půl roku se rozkoukává. A než dostane na papír jakýkoliv záměr, jde od válu,“ popisuje.

Anketa

Vadí vám, že ČT vysílá „komunistické“ seriály jako Chalupáři nebo Nemocnice na kraji města?

6%
90%
hlasovalo: 25765 lidí
„Cokoliv, co neprošlo alespoň prvním čtením, mě nechává zcela klidným. Odbor určuje, co se bude v zemi dít. Nikoliv ministr. A v odboru je ten problém. Nástupní plat 25 hrubého po vysoké škole. V každém kraji hluboký podstav. My dole si můžeme podrážky prošoupat a lidé jako Stanjura plivou do novin kecy o tom, že je nás moc a jsme drazí. Pojďte si to zkusit! Pružná pracovní doba = desítky hodin přesčasů zdarma. A nejvíc je to vidět na právních odborech. Jaký právník půjde dělat za tyhle drobné?! Nemehlo nebo srdcař. Takže pak nastává paradoxní guláš, že i MŠMT odmítá vyložit své vlastní zákony a v baráku zvedne telefon holka, co se musí jít zeptat kolegyně,“ dodal.

„Řešení? Jednotný a jediný portál státní správy. Proč platí každé ministerstvo tým na vizuální tvář ministerstva a vývoj webu a datové systémy, které nekomunikují? Nedivím se lidem, že jsou naštvaní, když v roce 2023 musejí vyplňovat tužkou a pak scanovat nebo nosit osobně. Do této doby jsou všechno včetně Bartoše jen sliby. To ušetří mld. ročně. A propustit lidi na kontrolu, zda kolonky formuláře odpovídají záznamu na obrazovce. Peníze rozdělte těm zbylým. Rok co rok odcházejí skvělí odborníci. Vycvičit inspektora trvá 3, spíš pět let. Obrovský balík peněz, aby ti vyhořelí odešli zpátky učit. Protože za tyhle peníze k soudu s rodiči chodit nechceš. 1/3 inspektorátů jsou důchodci a do pěti let jich bude polovina. K plnému důchodu berou plný plat,“ zmiňuje.

„A MŠMT mlčí, protože by to nikdo jiný za tenhle plat nedělal. Neznám žádného úředníka, který by neplnil termíny a většina své práci doopravdy rozumí. Ale nikdo není motivován k výkonu. I ten první bere stejné peníze, jako ten poslední. Final: úspory např. za vizuál, vyřešit propojení a digitalizaci, přidat kvalifikovaným. Úřad řídí stát. Pokud na ‚teplých‘ místech chybí lidi, něco smrdí. Tupý a nemotivovaný úředník vymyslí maximálně lejstro. Přesto tu práci dělám rád. Dá se pomoct mnoha lidem. Děkuji,“ zakončil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…