„Odvolejte Havlíčka!“ volají známé firmy ze Senátu. A Piráti se přidali

26.03.2021 22:00

Skupina 21 senátorů a poslanců vyzývá premiéra Andreje Babiše (ANO), aby okamžitě odvolal ministra průmyslu, obchodu a dopravy Karla Havlíčka (za ANO) ze všech vládních postů. V dopise, pod kterým jsou podepsáni například senátoři Marek Hilšer, David Smoljak či Miroslav Balatka, signatáři varují, že Havlíček oslovením mj. i ruské společnosti Rosatom o zaslání odpovědí k přípravě dotazníku k dostavbě jaderné elektrárny v Dukovanech ohrožuje bezpečnost ČR a že tedy je nezbytné jeho odvolání z vlády.

„Odvolejte Havlíčka!“ volají známé firmy ze Senátu. A Piráti se přidali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Marek Hilšer

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí
Krokem, který ostrou kritiku od některých opozičních senátorů a poslanců vyvolal, bylo čtvrteční rozhodnutí Havlíčkova ministerstva odeslat podklady k dostavbě Dukovan čtyřem uchazečům včetně ruského Rosatomu.

Podepsaní připomínají, že před účastí Ruska varují bezpečnostní služby i další složky. „Odmítá to rovněž i parlamentní opozice, bez jejíhož souhlasu nemá smysl projekt na dvacet let dopředu spouštět,“ píší Babišovi v žádosti o okamžité odvolání ministra, který dle jejich mínění „ohrožuje bezpečnost naší země“.

Dle jejich výkladu se tendr krokem odeslání podkladů k dostavbě jaderné elektrárny spouští. „Všechny instance hodlá ministr Havlíček nyní obejít a zahájit tendr sám za sebe. Pokyn od jeho ministerstva, aby ČEZ oslovil čtyři uchazeče a předal jim zadávací dokumentaci, není nic jiného, než faktické zahájení tendru, jakkoliv o tom ministerstvo mlží,“ stojí v dopise.

Podle autorů dopisu by se měl Havlíček raději soustředit na pomoc živnostníkům a podnikatelům, kteří bojují o přežití.

„Ministr Havlíček se v této krizové situaci však stará o to, jak zajistit účast Rosatomu v projektu dostavby Dukovan. Tím jasně dokazuje, že zájmy naší země pro něj nejsou na prvním místě. Ministr Havlíček ohrožuje bezpečnost České republiky a měl by být okamžitě odvolán,“ uzavírají pak své psaní pro premiéra Andreje Babiše.

Z osmice poslanců dopis podepsali kupříkladu Helena Langšádlová (TOP 09), Pavel Žáček (ODS), František Kopřiva (Piráti), Petr Gazdík (STAN) a Ondřej Benešík (KDU-ČSL).

František Kopřiva

  • Piráti
  • Profil není spravován mnou. Dotazy můžete psát mailem.

„Ministr Havlíček svým konáním ohrožuje bezpečnost ČR. Faktickým přizváním Rosatomu do tendru na dostavbu Dukovan jedná proti zájmům ČR. Musí za to nést politickou odpovědnost. V dopise proto vyzýváme A. Babiše, aby K. Havlíčka okamžitě odvolal ze všech vládních postů,“ komentoval dopis senátor Marek Hilšer.

Kromě uvedené skupiny poslanců a senátorů se již s žádostí o zabránění vyhlášení tendru na dostavbu Dukovan na Babiše obrátil i senátor Pavel Fischer. „Nehorázné! Vicepremiér Havlíček se v podstatě svévolně rozhodl vyhlásit tendr na elektrárnu v Dukovanech. Prospěje tím jedinému subjektu: Rosatomu, státní firmě Ruské federace,“ nařkl Fischer Havlíčka a apeluje o pozastavení jednání ve věci.

I přes opačný názor signatářů dopisu Havlíček oponuje tím, že nejde o vyhlášení tendru. „V tuto chvíli se zažádají jednotlivé subjekty, aby zaslaly kompletní odpovědi na požadavky typu jaderná bezpečnost, kybernetická bezpečnost, konsorcia, dodavatelské řetězce. Bude se připravovat dotazník v rámci ministerstva průmyslu, ČEZ, bezpečnostních složek, zmocněnce pro jádro. Poté, co bude bezpečnostní dotazník odsouhlasen, odešle se všem potenciálním uchazečům,“ řekl v pátek Havlíček.

Podklady k dostavbě bloků by měly zamířit vedle ruskému Rosatomu i francouzské EdF, jihokorejské KNHP a kanadsko-americkému Westinghouse. Čína byla z tendru na výstavbu nového bloku v Dukovanech vyloučena.

Celou záležitost chce podle premiéra Babiše v pondělí probrat vláda a sejde se kvůli ní i Bezpečnostní rada státu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…