„Ovečkin je hodný kluk." NHL začala chránit svou hvězdu. Ta čelí nevídané agresi Američanů

05.03.2022 20:40 | Ze sítí

Ochrana ruského útočníka klubu Washington Capitols Alexandra Ovečkina posílila kvůli vypjaté situaci mezi Ruskem a Ukrajinou. Uvedl to generální manažer týmu Brian MacLellan, jehož komentář citovala stanice NBC. Zprávu převzala řada dalších médií, ačkoli na oficiálních stránkách klubu o tom není jediná zmínka.

„Ovečkin je hodný kluk." NHL začala chránit svou hvězdu. Ta čelí nevídané agresi Američanů
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Alexandr Ovečkin přebírá vyznamenání od Vladimíra Putina

Generální manažer Capitals Brian MacLellan konstatoval, že má zkušenosti s mnoha oblastmi, ale ještě nikdy do nich nezasáhla válka. V komentáři doplnil, že „je to těžké pro všechny ruské hráče v lize. Je na ně vyvíjen velký tlak, aby měli politický názor,“ řekl.

Anketa

Prožije český národ na území svého státu rok 2022 v míru?

52%
36%
12%
hlasovalo: 38559 lidí
Američtí novináři 36letého Ovečkina citovali v pátek. Hráč prohlásil, že je pro mír a „žádnou válku“. Americká média ovšem podotkla, že reakce na jeho slova jsou rozporuplná, jelikož dříve neodsoudil ruskou invazi jako neopodstatněnou.

Generální manažer týmu podotkl, že hráči to mají těžké nejen kvůli situaci v Rusku a na Ukrajině, ale rovněž kvůli svému okolí a také kvůli rodinám, které často zůstaly doma, tedy v Rusku.

„Ovečkin je dobrý člověk, je to emocionální člověk a bere věci osobně,“ řekl MacLellan. „Myslím, že byl vystaven neskutečnému tlaku. Víte, pro nás je to o tom, jak ho podpoříme. Byl tváří naší franšízy a tváří hokeje, jeho rodina tady vyrostla, je to jeho rodina. Jeho děti jsou odsud a kvůli svému postavení se dostal do těžké situace, kterou pravděpodobně zvládne,“ doplnil.

Capitals zprávu nikterak nemedializují. Zdroj: NHL.com

Fotky jako důkaz

Veškeré komentáře na sociálních sítích jsou ovšem vyloženě proti Ovečkinovi, který v sezóně 2017/2018 zvítězil s Washingtonem ve finále Stanley Cupu. Američané mu vyčítají zdrženlivost a kolikrát si na něm vybíjejí agresi kvůli Putinovým krokům.

Na straně druhé je nutné podotknout, že právě „Ovie“ sloužil ruské sportovní propagandě dlouhé roky.

Na internetu jsou desítky jeho fotek s Vladimírem Putinem, včetně těch, kde se téměř rodinně objímají.

Dodejme, že ve Washingtonu jsou ještě další čtyři ruští hráči: Jevgenij Kuzněcov, Dmitrij Orlov, Ilja Samsonov a Alexander Alexeyev.

Dominik Hašek zasahuje

Ruští sportovci by měli být vyloučeni ze všech soutěží v zemích NATO a EU, poznamenal na twitteru hokejista Dominik Hašek. K jeho slovům se následně vyjádřili reportéři České televize Petr Svěcený a Darina Vymětalíková. Ti vzpomněli zejména jméno ruského hokejisty Ovečkina.
 

Anketa

Pomůžete uprchlíkům z Ukrajiny, když to bude třeba? (od 26.2.)

6%
hlasovalo: 43369 lidí
„Ruská národní mužstva, všechny ruské kluby a všichni ruští sportovci by měli být vyloučeni ze všech soutěží v zemích NATO a EU. Je mi velmi líto některých ruských sportovců, kteří odsuzují šíleného zločince Putina a jeho ruskou agresi na Ukrajině. Avšak považuji to nyní za nutné,“ uvedl hokejista Dominik Hašek. 
 
„Zvlášť, když teď takový Ovečkin řekne: ‚Putin je můj prezident‘… To, že v této situaci může dál hrát v NHL, je chyba. Jestli je to jeho prezident a zároveň i blízký přítel, měl by za ním teď jet. A nevydělávat dál americké dolary v zemi, kterou Putin označuje jako nepřítele #1,“ zareagoval reportér České televize Petr Svěcený.
 
„A padák Panarinovi je tak ok? Zákaz sportovat/vydělávat fotbalistu Smolovi, či tenistům, co jsou proti režimu také? Máte ruské kolegy? Vyhodíte je taky?“ zeptal se jej čtenář.
 
„Ne. Panarin, Kučerov, Malkin a spol., ti všichni jsou ok. Jo, s medailí na krku mi taky vykládali o matičce Rusi, ale pořád to jsou jen vlastenecké řeči hokejistů. Jediný nástroj Putinovy propagandy je Ovce, to, co v létě dělá pro Putina, je námětem vtipů dokonce i pro Rusy,“ zareagovala reportérka Darina Vymětalíková.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…