„Piráti donesli Zemanovi složku.“ A pak... Nacher odpálil hrozbu demobloku, Okamura se usmíval

01.12.2021 20:38 | Zprávy

„Jsem si jist, že žádná kompetenční žaloba nepadne, i pokud Zeman nějakého ministra nejmenuje,“ myslí si poslanec za ANO Patrik Nacher ke jmenování vlády designovaného premiéra Petra Fialy (ODS) prezidentem Milošem Zemanem. Pětikoalice si je podle něj dobře vědoma toho, že by jí žaloba mohla způsobit nemalé problémy do budoucna, i kdyby jí dal verdikt za pravdu. Ukázal přitom na to, co se dělo na začátku léta roku 2018, když se řešilo jmenování Miroslava Pocheho (ČSSD) na ministra zahraničí. Za Zemanem tehdy dorazili Piráti a neměli prázdné ruce. „Dali mu nějakou složku na pana Pocheho z jeho nějakých pražských kauz,“ zaznělo v pořadu Aréna Jaromíra Soukupa.

„Piráti donesli Zemanovi složku.“ A pak... Nacher odpálil hrozbu demobloku, Okamura se usmíval
Foto: Hans Štembera
Popisek: Patrik Nacher

Zastupitelka Plzně a exposlankyně Barbora Kořanová (ANO) současné setkávání prezidenta Miloše Zemana se všemi kandidáty na ministry před jejich jmenováním pokládá za zcela běžný postup. „Není to nic neobvyklého, dělali to i všichni prezidenti předtím,“ vyřkla. Podle jejího mínění chce prezident znát vize všech kandidátů na ministry.

Moderátor Jaromír Soukup však kontroval s tím, že prezident podle ústavy nemá možnost navrhované ministry nejmenovat, a tak mohl samotný akt pohovorů Zeman provést až po uvedení všech kandidátů do funkce. „Je to jenom zdržovací taktika,“ myslí si.

To Kořanová odmítla. „Proti tomu se musím ohradit. Není to nic nestandardního. I Václav Havel a Václav Klaus to dělali,“ řekla. Zeman prý chce „i v této nelehké době vidět vize budoucích ministrů“.

I Okamura myslí, že šlo ze strany prezidenta o správný krok. „Poté, co nám tady koalice SPOLU se STAN a Piráty tvrdila, že je připravena personálně i programově, přes rok, tak se ukázalo, že jejich kandidát na jeden z nejdůležitějších ministerských postů, kandidát za STAN na ministra průmyslu Věslav Michalik, že má nevyjasněné podnikání v daňovém ráji v solárním byznysu na Kypru,“ ukázal.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…