„Regulovat se to musí. Ale...“ Vondra o internetu. Zítra to vyřeší konference

20.05.2024 14:15 | Zprávy

Společnost pro obranu svobody projevu se zeptala vybraných subjektů kandidujících ve volbách do Evropského parlamentu na jejich přístup k Digital Service Act (DSA) a k tzv. hate speech. Podle SOSP totiž v rámci nové legislativy Evropské unie a boji proti hate speech a dezinformacím hrozí omezování svobody slova. Většina se shodla, že tzv. „nenávistné projevy“ by neměly být legislativně řešeny na evropské úrovni, ale v každém státu zvlášť. Proti DSA chtějí tvrdě bojovat zástupci PRO nebo STAČILO!, naopak podle lídrů kandidátek ANO nebo SPOLU je nějaká forma regulace velkých on-line platforem potřeba.

„Regulovat se to musí. Ale...“ Vondra o internetu. Zítra to vyřeší konference
Foto: Hans Štembera
Popisek: Facebook, ilustrační foto

Společnost pro obranu svobody projevu pokračuje v sérii otázek týkajících se svobody slova. Jak jsme již psali, v první sérii otázek se SOPS ptalo subjektů kandidujících do Evropského parlamentu, jaké aktuálně vidí hrozby pro svobodu slova.  

Podle europoslance Ondřeje Knotka (ANO) je to určitě „vylučování odlišných názorů ze společnosti skrze nálepkování, což není boj s dezinformacemi, ale prostá cenzura“. Strana PRO soudí, že je stále potřeba bojovat jednak za svobodu slova, ale i myšlení. PRO také odmítá jakýkoliv boj s dezinformacemi, protože boj proti údajným dezinformacím je prý ve skutečnosti největším nebezpečím pro demokracii.

Za koalici SPOLU odpovídal Alexandr Vondra (ODS), který zastává velmi podobný názor jako zástupci hnutí ANO. „Máme spoustu věcí označovaných za ‚dezinformační narativ‘ a podobně, kdy je zřejmé, že se toto označení používá jen jako zbraň proti politickým oponentům,“ uvedl Vondra, přičemž v rámci koalice SPOLU asi nepůjde o většinový názor.

V další sérii otázek se SOSP ptalo, zda kandidující uskupení podporují návrh na rozšíření seznamu zvláště závažných trestných činů o hate speech a chtějí „nenávistné projevy“ legislativně upravovat na evropské úrovni. Právě boj proti hate speech je totiž podle SOSP, podobně jako boj proti dezinformacím, možno zneužívat a omezovat tak svobodu projevu. Většina subjektů se shodla, že tyto záležitosti by si měl každý členský stát řešit sám, i kvůli rozdílnosti jazyků a možným dezinterpretacím.

Podle lídrů SPD a Trikolory není třeba zahrnovat hate speech do kategorie zvláště závažných trestných činů, ani je nijak dále řešit na evropské úrovni. „Stavíme se proti zahrnutí tzv. projevů nenávisti mezi tzv. eurozločiny. Z povahy věci, tj. že projevy na internetu se šíří v konkrétním jazykovém a kulturním okruhu, nemá podle nás hate speech přeshraniční charakter a nemá být regulována na úrovni EU,“ stálo v odpovědi.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jak to udělat, aby se vlk (Jourová) nažral a koza zůstala celá (ústavní právo na šíření informací) ?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseFilipes , 20.05.2024 14:32:12
Zejména, když pojem dezinformace není definován ! Kdo jej bude definovat a jak ? Je to pouze to, co se mocným a bohatým vůbec nehodí do krámu ? To je přímo kvadratura kruhu. Řešení bude v tom, že hra na demokracii definitivně skončí a nastoupí zjevná diktatura superboháčů ? Směřuje to k tomu.

|  5 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…