„Sráč*, zbabělče!“ Rakušan se postavil Romům od klávesnice. Ještě to zhoršil

17.06.2023 20:16 | Ze sítí

MONITORING SÍTÍ V centru Brna na původně pietním setkání protestovaly stovky Romů, v reakci na smrt mladého Roma, kterého smrtelně zranil před několika dny v moravské metropoli muž údajně ukrajinské národnosti. Řečníci zde odsoudili ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), že připustil do Česka příliv statisíců ukrajinských uprchlíků a kritizovali, že fandí banderovcům. Požadovali demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) a náležité potrestání pachatele. Ministr Rakušan pak demonstrantům odpověděl na svém twitteru – ale se zlou se potázal.

„Sráč*, zbabělče!“ Rakušan se postavil Romům od klávesnice. Ještě to zhoršil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan

Na sobotní odpoledne původně plánovanou demonstraci pořadatelé nakonec odvolali kvůli obavám, že na ni přijdou „nesprávní lidé“. Organizátoři nechtěli riskovat, že by se akce vymkla kontrole a podporovala by šíření nenávisti. Dnešní shromáždění tak mělo být pietním aktem k uctění památky mladého Roma smrtelně zraněného údajně 37letým Ukrajincem.

Asi tři stovky lidí se sešly před Janáčkovým divadlem kolem druhé hodiny odpoledne. Účastníci, převážně Romové, zapalovali svíčky u pietního místa s fotografii zabitého romského mladíka.

 

Vystoupili řečníci s ostrými projevy, vymezovali se vůči politice vlády ČR a především ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Řečníci důrazně apelovali na vládu, aby řešila situaci s Ukrajinci a aby pachatel byl náležitě potrestán. Ministru Rakušanovu vyčítali údajné přátelství s banderovci.

Dorazily také skupiny lidí, kteří s sebou měli moravské a české vlajky, Romové skandovali hesla, např. „My jsme Češi!“ Akce se tak nakonec proměnila v demonstraci, na kterou dorazili i obávaní členové extremistických skupin a údajní dezinformátoři, kteří situaci využívali k šíření xenofobní nálady. To se některým Romům nelíbilo a vznikaly spory. Nakonec se akce obešla bez větších problémů.

Ministr vnitra Vít Rakušan, na něhož Romové slovně útočili, se ke shromáždění vyjádřil později na svém twitteru, kde slíbil, že policie věc řádně prošetří a děkoval těm, kteří „neskočili na nenávistnou vlnu vůči Ukrajincům“.

„Jsem rád, že i přes zcela pochopitelné emoce se dnešní shromáždění v Brně obešlo bez problémů. Chápu rozhořčení Romů nad smrtí jednoho z nich. Můžete si být jisti, že policie ji profesionálně prošetří. Děkuji všem, kdo se nenechali strhnout k nesnášenlivosti vůči Ukrajincům jako celku. Vždyť s paušalizací a negativními stereotypy mají sami Romové smutnou zkušenost,“ napsal ministr Rakušan.

Svými slovy Rakušan ale některé twitterové uživatele rozčílil, že nepřijel a nevystoupil s těmito slovy přímo na pietní akci.

„Popravdě řečeno, asi jste tam měl jet, a vystoupit tam a říci to, co píšete v druhé polovině vašeho tweetu. Podle mě by to pomohlo,“ sdělil Petr Toman.

„Víťo, jsi sráč a zbabělec,“ vzkázal další diskutér.

„Policie to řádně prošetří ale ministr vnitra už to dávno označil za "vraždu" a pak couvnul na "zavrženíhodný čin". Jste nekompetentní kokot,“ neudržel se Vlastimil Balatý.

„Ale zadek se vám potil, co?  Vy jste se naprosto nezajímal, nevyjadřoval.... kašlal na to, co se v Brně děje. Hlavně, že děti nebudou šikanovat ukrajinské holčičky,“ připomněla Radka Urbánková nedávný případ.

„A kdo se nás snaží strhnout nejen k nesnášenlivosti, ale k nenávisti vůči Rusům? No přece Rakušan a celá pětižumpa,“ dodal Pavel Bárta.

Mladý muž zemřel poté, co ho minulou sobotu před přehlídkou ohňostrojů na festivalu Ignis Brunensis u Brněnské přehrady při skupinové potyčce pobodal sedmatřicetiletý cizinec, podle nepotvrzených informací Ukrajinec, což u části Romů vyvolalo protiukrajinské reakce a komunitu rozdělilo.

Pietu vyjádřili na společném setkání Ukrajinců a Romů i lidé v Praze na Staroměstském náměstí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: nab

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Hádám, že emoce jen tak od sebe nezmizí ..................., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVierka , 17.06.2023 20:39:54
Je velice špatné, když se při konfliktech na ulici budou vytahovat nože (nedej bože i mačety) a budou mrtví. Bezpečnostní situace není dobrá. Obavy panují nejen v komunitách, ale i u občanů naší domoviny. Ministr měl zvednout své pozadí a jet do Brna odpovědět na řadu otázek od lidí. Je zodpovědný činitel. Takoví nemají být zalezlí .

|  18 |  0

Další články z rubriky

„Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

5:00 „Chalífát, konečné řešení pro Evropany.“ Proč veřejnoprávní TV opět zamlčela? Analytik na nohou

TÝDEN V MÉDIÍCH Dokud byl Pavel Tuleja rektorem Slezské univerzity v Opavě, nikoho jeho publikační č…