„Trestat!“ Hilšer a Láska zapláčou: Dávky nepřizpůsobivým a začnou dělat? Ne. Čunek v akci mezi lidmi

24.08.2021 7:41 | Ze sítí

Bránit zákon „Třikrát a dost“ se rozhodl bývalý zlínský hejtman a senátor, Jiří Čunek. Podle něho za porušování pravidel společnosti musí přijít trest. „I když pobírá sociální dávky. Možná že o to více, protože čerpá pomoc společnosti, ale nerespektuje její pravidla. Nelze jen brát a nic nedávat,“ říká lidovecký senátor. Podle něho se schválením zákona vysílá signál těm, kdo žijí poblíž vyloučené lokality, nemohou spát a ani svůj byt nebo dům prodat, že jejich situaci chce někdo řešit.

„Trestat!“ Hilšer a Láska zapláčou: Dávky nepřizpůsobivým a začnou dělat? Ne. Čunek v akci mezi lidmi
Foto: Repro Facebook
Popisek: Senátor a bývalý hejtman Jiří Čunek

Anketa

Je dobře, že BIS podle tvrzení prezidenta Zemana odposlouchává jeho okolí?

hlasovalo: 12720 lidí
Nedávno byla v Senátu odhlasována novela zákona známá jako Třikrát a dost, jež by měla umožnit srážet peníze z dávek opakovaným pachatelům přestupků. Pro novelu hlasoval například senátor Zdeněk Hraba, který tím značně popudil Piráty a také pracovníky neziskovek, proti naopak senátor Láska nebo pirátská senátorka Šípová či senátor Marek Hilšer.

Pro hlasoval také senátor a bývalý hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek. Ten novelu obhajuje na facebooku. „Pokud někdo porušuje pravidla, tak má být potrestán i když pobírá sociální dávky. Možná že o to více, protože čerpá pomoc společnosti, ale nerespektuje její pravidla. Nelze jen brát a nic nedávat,“ říká senátor, který je rád, že novela byla schválena, podle něj se tím zavádí odpovědnost.

Čunek trvá na tom, že za provinění musí být trest. „Naše evropská společnost dlouhá desetiletí podporuje myšlenku, že když budeme nepřizpůsobivým spoluobčanům dávat peníze a podporovat je, tak si jednou řeknou, že budou pracovat. To ale nefunguje. Nemusíme chodit daleko. Podívejme se 30 let zpět, kolik z těchto lidí dnes pracuje, kolik se spolupodílí na placení důchodů? Nikoho nevychováte jen tím, že mu stále budete něco dávat. My musíme nastavit pravidla, povinnosti a následně je vymáhat. To je problém i všech preventivních programů. Jsou dobrovolné, když se do nich tito lidé nezapojí, tak se jim nic neděje,“ analyzuje Čunek problém, se kterým se setkal jako starosta Vsetína.

Senátor dále píše, že odpůrci zákona ho označují za protiústavní a tvrdí, že jsou tím lidé kráceni na svých právech. „Celou dobu je řeč o lidech, kteří páchají přestupky a nereagují na pokuty, to je jedna skupina, ale my zde máme i druhou, a to jsou většinou ti, kteří žijí slušně, chodí do práce a pravidla dodržují. A to jsou ti, kteří spolužijí, mnohdy nedobrovolně, s těmito občany. A těch si nikdo nevšímá. Co jejich práva?“ ptá se.

Uvedl, že byl na návštěvě v Mostu, v tzv. Stovce. „To je přesně ta lokalita, kde si slušní, pracující lidé koupili byty a teď se nemohou odstěhovat, ani v nich kvalitně bydlet, protože jsou obklopeni lidmi, kteří jen zneužívají systém. Takže mají znehodnocenou investici a ještě se nevyspí!“ popsal jejich zkušenosti a táže se, proč není situace řešena.

Sám si odpovídá, že těch, kdo žijí v okolí vyloučených lokalit, je málo. „My, kteří žijeme dál od těchto lokalit, nás je víc, a tím pádem nás to naprosto sobecky nezajímá, prostě to neřešíme, nevšímáme si toho,“ obviňuje Čunek většinovou společnost. „Podívejte se, nám se tady znehodnotily byty, my tady chceme vychovávat děti, my tady chceme mít zahrádky, skleníky a tak dále, všechno je rozbité, vykradené, děti nemůžeme poslat ven, v noci se nevyspíme,“ volají prý postižení o pomoc. Ovšem kvůli počtu slabě.

„My tímto zákonem musíme vyslat signál, že jim chceme pomoci a že to chceme řešit!“ prohlašuje senátor Čunek.

Přesně tento problém řešil v polovině nultých let 21. století, když nechal zbudovat pověstné kontejnerové domy, do kterých přesídlil nájemníky z domu v centru Vsetína, ve kterém neplatili nájem a chodili na ně stížnosti. Dům pak nechalo město zbourat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…