„U piva tvrdí, že se nebudou očkovat… Respektuji vaši svobodnou volbu, ale běžte s ní do prdele…“ Babiš sdílel mrazivá slova

25.07.2021 20:15

Premiér Andrej Babiš (ANO) na svém facebookovém profilu sdílel výpověď lékařky Martiny Žižlavské z Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, která zavzpomínala, jak to v její nemocnici vypadalo zkraje letošního roku. Vzpomínky to jsou dosti mrazivé. Pro ty, kteří se nechtějí očkovat, tak nyní lékařka nemá příliš pochopení. Píše, že pacienti, již si prošli těžkým průběhem covidu-19, by zřejmě mezi očkováním neváhali, jenomže tehdy ještě neměli na výběr.

„U piva tvrdí, že se nebudou očkovat… Respektuji vaši svobodnou volbu, ale běžte s ní do prdele…“ Babiš sdílel mrazivá slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš byl v Ústřední vojenské nemocnici naočkován druhou dávkou vakcíny proti Covidu 19

Anketa

Roman Janoušek se přibelhal do vězení. Myslíte, že je na tom zdravotně opravdu tak zle?

hlasovalo: 18461 lidí
Babiš slova lékařky komentoval velmi krátce, ale jasně. „Z těch příběhů mrazí a já doufám, že už se nikdy nebudou opakovat. Že je už nikdy nezažijeme,“ okomentoval. Dodal ještě, že „jediná jistota, kterou máme, je očkování“.

Lékařka ve své výpovědi vzpomíná na období, kdy se v nemocnici začala setkávat s pacienty trpícími onemocněním covid-19. S prvním případem se osobně setkala na podzim loňského roku. „Pacientce ve středním věku jsme udělali CT plic. Pamatuju si, jak mi spadla brada, když jsme si ty snímky prohlíželi. Nic takového jsem nikdy předtím neviděla. Hledali jsme kousky funkční plicní tkáně a mně se honilo hlavou, jak to, že ještě vůbec bez ventilátoru dýchá,“ vzpomenula.

Poté sloužila na covidovém oddělení, a to od konce ledna 2021 až do doby, než se úplně zavřelo. „Letošní jaro bylo peklo. Jsem za tu zkušenost moc ráda, myslím, že mě ve výsledku zocelila a medicínsky to bylo velmi zajímavé. Ale byla to hnusná zkušenost,“ shrnuje.

Příběhy z nemocnice to jsou velmi mrazivé. „Pamatuju si pána, který po dvou týdnech boje zemřel – nakazil se, když vezl svoji příbuznou k nám do nemocnice; ta zemřela pár dní poté, co jsme hospitalizovali i jeho. Pamatuju si, jak mi jeho žena volala a prosila, abychom ho zachránili, že už jich v rodině umřelo moc, že ona už to nezvládne,“ líčila jednu z tragédií.

Nešlo o ojedinělý výjev: „Pamatuju si pána, který zemřel pár dnů po přijetí. Večer předtím jsem s ním ve službě mluvila, byl v těžkém stavu, ale vypadalo to, že to zvládne, dostal všechno, co se dalo, ARO zkonzultováno, ventilátor stejně neměli, a i kdyby jo, byli i perspektivnější lidi, než byl on. Byl mladší než můj táta. Ráno sestry hlásily, že se zhoršil, neměla jsem tehdy sílu za ním znova jít a hodila jsem to na denní šichtu – zemřel ještě před tím, než jsem se osprchovala a odešla z práce.“

„Pamatuju si chlapa jak horu, kterého jsem musela uklidit na inspekčák. Rozbrečel se po smrti své matky, domníval se, že ji nakazil – kašlal na opatření a udělali si v době špičky epidemie s kámoši pařbu, nakazili se pochopitelně všichni,“ pokračovala Žižlavská.

Anketa

Vnímáte sudetské Němce jako své krajany?

3%
96%
hlasovalo: 19687 lidí
Ne všechny příběhy končily tragicky, byť nešlo o lehký boj: „Pamatuju si paní, která se tak dlouho starala o svého ochořelého manžela, až ji nakonec přivezli v tisíckrát horším stavu než jeho. Pobyla si u nás mnohem déle než on a díky aspoň za ten kousek karmy, že to nakonec zvládla.“

„Pamatuju si celou nekonečnou řadu pánů a paní, kteří celí modří přijeli na naši covid ambulanci a ze sanitky jsme jim rovnou dávali vysokoprůtokový kyslík, 60 litrů kyslíku za minutu do nosu, to chceš, jo a mimochodem, aspoň 16 hodin denně prosím ležte na břichu, to hodně pomáhá a třeba neumřete, když to vydržíte,“ vzpomíná lékařka.

Vše se samozřejmě obrátilo i na personál nemocničního zařízení: „Sestry občas nestíhaly doplňovat tekutiny na zvlhčování kyslíku. Doktoři občas nestíhali informovat rodiny, že jejich blízký umírá. Pamatuju si, jak byly sestry v depce z toho, že všichni umírají, tak jsem se rozhodla, že udělám statistiku toho, kolik lidí jsme zachránili. A pamatuju si, jak jsem jim ji následně neukázala.“

Kdyby prý tenkrát lidé měli na výběr dostat vakcínu proti covidu-19, neváhali by: „Pamatuju si většinu lidí, kteří to peklo covid zápalu plic ustáli. Někteří se mají dávno dobře, někteří se mají doteď špatně. Ale moc nepochybuju o tom, co by si zpětně vybrali – jestli očkování, nebo to, čím prošli. Jenomže oni na výběr tehdy ještě neměli.“

„A zapamatuju si všechny, co mi teď u piva tvrdí, že se nebudou očkovat, protože je to buzerace, protože nemají rádi léky, protože to přece nebudou hrotit, protože je to všechno nadhodnocené a vlastně stačí žít zdravě, což možná někdy v dalekém budoucnu někdo z těchto plácalů udělá, ale dost o tom pochybuju. Ale Martinko, ty to prostě vidíš jinak. Jo, vidím!“ uhodila jasně.

Rozhodnutí nechat se očkovat je podle ní zcela jasné a ti, kteří se rozhodnou se nevakcinovat, by si to podle ní měli raději nechat pro sebe: „Všichni měli tisíc příležitostí pochopit, o co jde. Takže, sice mi na vašem osudu dost záleží, respektuji vaši svobodnou volbu, ale běžte s ní do prdele, a když už jste se takto dobrovolně rozhodli, tak to prosím přede mnou radši nevytahujte, ledaže byste se opravdu rozhodovali a chtěli něco doopravdy vědět nebo pochopit. Jinak mi jen zbytečně kazíte den, protože mi na vás jinak záleží.“

Závěrem pak lékařka podotkla, že „jestli mají všichni pochybující pravdu a ty miliony očkovaných lidí ve světě skutečně budou mít nějaké závažné a detekovatelné dlouhodobé následky“, tak „sní svůj fonendoskop“.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…