„Uklidni se. Dostaneš penaltu.“ Hřibovi strážníci si utrhli mezinárodní ostudu. Primátor zasáhl

17.03.2022 17:17 | Ze sítí

Pražští strážníci zastavili cyklistu, cizince, aby mu vysvětlili, že podle nich nemůže v daném místě jet na kole. Cizinec se snažil s nimi hovořit anglicky, nepochodil. Naopak, ještě se mu dostalo nevybíravého slovníku. Práce městských policistů rozčílila primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

„Uklidni se. Dostaneš penaltu.“ Hřibovi strážníci si utrhli mezinárodní ostudu. Primátor zasáhl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo městské policie

„Tady nemůžete jezdit na kole!“ říkal strážník muži. Ten se snažil oponovat, ale klidným hlasem, anglicky. V tu chvíli strážník přešel do tykání. „Uklidni se! Ti říkám, uklidni se, nebudeš tady na mě hulákat. A mluvíš česky?“ ptal se strážník muže. Ten opětovně požádal o angličtinu. 

„Tady odsud vypadni s tím kolem do hajzlu!“ zaznívá opět ze strany strážníka česky. Muž opět hovoří anglicky, strážník však česky muže žádá, aby mluvil česky, rusky nebo německy. „Anglicky ne. To mě nezajímá. Tady nemáš na tom kole co dělat!“ rozčiluje se strážník. „Magistrála, no cyclist!“ říká strážník muži. Ten však oponuje: „Yes cyclist.“ Dochází k hádce a strážníci chtějí po muži dokumenty. Dochází k další diskusi, kdy jeden ze strážníků pronese: „Asi dostaneš penaltu.“ Následně, když se dozvědí, že muž je Portugalec, mají další nevybíravý slovník, dokonce vulgární.

„Tohle je naprosto nepřípustné jednání strážníků: tykání, vulgarity, neschopnost mluvit s cizincem v angličtině. Navíc dle mých informací byl cyklista penalizován neprávem, na magistrálu cyklisti mohou. Předávám k prověření!“ reagoval na video na twitterovém účtu primátor hlavního města Zdeněk Hřib (Piráti).

„Městská policie se za tuto konkrétní událost omluvila a oba strážníci budou řešeni v rámci pracovněprávního opatření. Podobná selhání jednotlivců bohužel vrhají špatné světlo na většinu ostatních strážníků, kteří vnímají svou práci jako poslání a dělají ji profesionálně,“ dodal Hřib.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …