„Už bych zvolil jinou formu.“ Rakušan odpískal pytel na Putina. Ale stejně mu nevěří

26.01.2024 8:35 | Monitoring

Při své nedávné návštěvě Karviné dostal ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan svou podobenku v pytli na mrtvoly. Tak jako kdysi na ministerstvu ve stejné pozici prezentoval ruského prezidenta Vladimira Putina. Rakušan bez obalu napsal, co si o takovém dárku myslí. A strhla se slovní mela.

„Už bych zvolil jinou formu.“ Rakušan odpískal pytel na Putina. Ale stejně mu nevěří
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na státní svátek 28. října byly na budově ministerstva vnitra vyvěšeny vlajky Česka, Ukrajiny a černý pytel s Putinem. Daňové poplatníky to stálo 50 000 Kč

Vít Rakušan si v Karviné mohl prohlédnout sám sebe v pytli na mrtvoly. Co na to říkal?

„V reakci na Putina v pytli na mrtvoly, kterého jsem předloni nechal vyvěsit na budově ministerstva, jsem v Karviné dostal pytel se svou fotkou a dotazem, zda nezpytuji svědomí. Určitě ho zpytuju. Je hranice mezi tím, co si člověk může dovolit jako občan a co jako ministr. A jestli je správné k tomu využít oficiální instituci. Tohle propojení politiky s aktivismem jsem při vyvěšování zažil poprvé a necítil jsem se v něm úplně nejlíp. Jako symbol mi to ale v danou chvíli přišlo správné, protože Putin se svým režimem je vrah malých dětí a žen na Ukrajině. Nesmíme to popírat a musíme to dávat najevo. S odstupem času bych už k tomu ale zvolil jinou formu,“ napsal ministr na sociální síti X.

Vít Rakušan promlouvá

A rozpoutal tím debatu.

Novinář Jakub Zelenka popsal, v čem vidí hlavní problém.

„Problém je hlavně v tom, že to vyznívalo jako volání po trestu smrti, který prostě v EU nepraktikujeme. Když jsem byl v Pobaltí, tak tyhle symboly často znázorňovaly soud či Putina ve vězení a přišlo mi to víc trefné,“ poznamenal Zelenka.

Publicistka Kateřina Dostálová Rakušanovi sdělila, že nepochopil zásadní moment v celé této kauze.

„Pane ministře, vy jste nepochopil to zásadní. Udělal jste to v den našeho státního svátku a pověsil vedle české vlajky. Pokud vy vzpomínáte své předky, tak my všichni je máme taky. Je to neodpustitelné,“ zdůraznila.

Vít Rakušan promlouvá

Vít Rakušan promlouvá

Ozvali se i zástupci levicové koalice STAČILO! v čele s komunisty, která míří do voleb do Evropského parlamentu.

„Pane ministře, my víme, že voliče nepovažujete za příliš bystré, ale aby někdo uvěřil tomuto vašemu náhlému procitnutí a kompletnímu politickému obratu ze dne na den, to by opravdu musel být ducha mdlého. Pozdravujeme vaše markeťáky,“ zaznělo od koalice v čele s komunisty.

Vít Rakušan promlouvá

Ale ministr si trval na tom, že ani ve vztahu k plakátu s Putinem svůj názor nemění.

„Na postoji k podstatě věci neměním nic. Ani tváří v tvář rozezlené hospodě,“ zdůraznil. Zároveň trval na tom, že cesty za voliči považuje za důležité.

Vít Rakušan promlouvá

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Zajímavé , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseBronto , 26.01.2024 10:15:51
Co si může dovolit jako člověk a co jako ministr? Ať tak, nebo tak, to co udělal je hnus s že se mu pytel vrátil s jeho fotkou, je přesně ta rána do jeho štětinaté vykulené tlamy, jakou potřeboval.

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…