„V pondělí nejezděte do Prahy!“ Zemědělci šikují traktory. Až skončí s ministrem, chtějí udeřit na ČT

13.02.2024 15:57 | Monitoring

Zemědělci už jsou v úzkých! Tisíce se jich i s traktory chystají příští pondělí 19. února zablokovat Prahu. Kritizují zemědělskou politiku a požadují odstoupení vlády od Green Dealu – zvěrstvu proti lidem, sdělili dnes na tiskové konferenci organizátoři protestů. Protest může trvat až čtyři dny. Pokud vláda prosby nevyslyší, slibují ještě rozsáhlejší akci. Od protestu se distancuje Agrární komora i Zemědělský svaz.

„V pondělí nejezděte do Prahy!“ Zemědělci šikují traktory. Až skončí s ministrem, chtějí udeřit na ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odborový svaz pracovníků zemědělství a výživy - Asociace svobodných odborů ČR a zemědělských podnikatelů se vyjádřil k jejich plánované demonstraci

Šéf Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek uvedl, že v pondělí 19. února v osm ráno započne jízda traktorů na dálnicích u Prahy, jet mají vždy v jednom pruhu, společný cíl bude Ministerstvo zemědělství na pražském Těšnově, kde se předá dopis ministrovi, zdržení zde bude zhruba do 11.30. „Všechny traktory se spojí na dvou hlavních cestách, to znamená na magistrále a z druhé strany od Letňan. Půjde o kolony traktorů, které se budou prolínat. Setkají se u ministerstva, kde by se měl předat dopis ministrovi,“ přiblížil.

Následně se pak přesunou směrem k Malostranskému náměstí, kde bude od 15.00 hodin mítink. „Počítáme s tím, že pokud bude traktorů velké množství, budou parkovat na nábřeží ve dvou řadách,“ uvedl Dufek.

„Drtivá část těch, co to přijedou podpořit, zůstane přes noc na Malostranském náměstí a ráno bude stanoven další program. Uvidíme, jak to bude vypadat v úterý, ve středu a ve čtvrtek, podle toho, jaká bude odezva,“ dodal Dufek.

Anketa

Má Evropa přejít na válečnou ekonomiku, aby se ubránila Rusku?

6%
93%
hlasovalo: 45990 lidí
Malostranské náměstí je podle Dufka zamluvené na čtyři dny. „Všechna prostranství jsou připravena, máme požádáno na čtyři dny,“ podotkl.

Řidičům doporučil v pondělí do Prahy vůbec nevyjíždět. „Požádal bych Pražany, občany České republiky, pokud tento den a následující pojedou do Prahy, aby odložili cesty, protože dopravní situace v Praze bude velice složitá a nebude jednoduchá,“ upozornil Dufek.

Významný podnikatel v potravinářství, exprezident Agrární komory ČR a nyní mluvčí blížícího se protestu Zdeněk Jandejsek sdělil důvody protestu: „Dva roky se my, zemědělci, snažíme urgovat vládu, psát jí řadu dopisů a připomínek, aby řešila naše starosti tak, jak to řeší státy v Evropské unii. Dopracovali jsme se k tomu, že máme nejnižší podporu z celé EU. Skoro nikdo nic pro vysoké náklady už nedělá, naše soběstačnost jde úplně do kytek,“ uvedl předseda představenstva zemědělského holdingu Rabbit. Kritizoval špatně nastavenou dotační politiku. „Našim zemědělcům byly sníženy národní dotace o čtyřicet procent.

Jako nejzásadnější problém označil uplatňování „nesmyslného Green Dealu“, který má za cíl dosáhnout do roku 2050 klimatické neutrality.

„Zelený uděl likviduje zemědělství celé Evropy. Green Deal nám ukládá, že bychom měli snížit produkční zemědělství o 25 až 30 procent. Je to všechno postavené na hlavu. Zelený úděl je paskvil pana Timmermanse,“ dodal Jandejsek.

„V dopise, který budeme ministrovi předávat, budeme požadovat jednu zásadní věc – odstoupení od Green Dealu, protože je to zvěrstvo proti lidem, proti kvalitě potravin, proti zdraví lidí,“ zdůraznil Jandejsek.

Anketa

Funguje náš stát dobře? Jste spokojeni s úřady, zdravotnictvím, sociálními službami apod.?

1%
96%
hlasovalo: 32492 lidí
Pokud by se k tomu vláda nedokázala postavit čelem, přijdou další protesty: „Ty protesty by už netrvaly dva nebo tři, čtyři dny, jako máme teď v plánu, ale trvaly by tak, jak je to teď v Polsku,“ upozornil s tím, že hlavní zájem není na tom, dělat lidem problémy. A naštvat je. „Jde nám o to, abychom změnili podmínky hospodaření,“ poznamenal. Jandejsek očekává, že se do protestu zapojí tisíc a více traktoristů. „Chceme dělat pokojný protest, aby náš protest přijelo podpořit co nejvíce traktorů a co nejvíc lidí, aby všichni věděli, že ta situace není jednoduchá,“ uvedl.

Slovo si převzal známý moravský zemědělec a bloger Daniel Sterzik, zvaný Vidlák, a zopakoval, že vládní zemědělská politika je chybná. „Dva roky se ta vyjednávání nikam neposunula, a pokud ano, tak k horšímu. Dva roky se zemědělská politika této země vzdaluje od zdravého i selského rozumu. Dva roky zemědělci varují před uplatňováním politiky Green Dealu. Ve varu je celá Evropa. Zemědělci, kteří se k nám přidali, už nevidí jiný způsob, jak na to upozornit, než pořádný, velký a hlasitý protest, který bude vidět v celé republice. Když si nevypěstujeme jídlo, tak nebudeme mít nikdo!“ zdůraznil Vidlák.

Veškeré aktuální informace o protestu najdou podle Vidláka lidé na stránce Myzemedelci.cz. Zde jsou i konkrétní požadavky zemědělců, například i odstoupení současné vlády.

Green Deal bude první část protestu, druhou část chtějí organizátoři zaměřit vůči veřejnoprávním médiím. Po nich požadují, aby mluvila pravdu a řádným způsobem informovala občany o této mimořádné události. Že informují jen o tom, o čem chtějí, podle nich dokazují tím, že jen velmi málo a ne úplně informují o velkých demonstracích zemědělců odehrávajících se v západní Evropě.

Zemědělské organizace včetně Agrární komory ČR se zatím od protestu distancují, chtějí s vládou nejprve vyjednávat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Držím palce, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseprvni , 13.02.2024 16:20:04
ať vám vše vyjde. Škoda, že se od akce distanculje kolaborantské vedení agrarní komory a zemědělského svazu. Další aspeňák Středula dělá taky mrtvého brouka.

|  30 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …