„Vláda je trochu překvapená z toho, že vládne.“ Muž z ČT vynesl na světlo nepříjemné vysvětlení

31.08.2022 22:45 | On-line

Rezignací šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka celá kauza rozhodně nekončí, říká v pořadu Osobnost plus politický analytik České televize Kamil Švec. „Politicky je to velmi nešťastná situace pro ministra vnitra i pro vládu jako celek,“ dodává s tím, že opozice takové situace bude samozřejmě chtít využít. Zmínil možné tlaky v rámci udržování vlivu v ÚZSI ze strany Andreje Babiše.

„Vláda je trochu překvapená z toho, že vládne.“ Muž z ČT vynesl na světlo nepříjemné vysvětlení
Foto: Repro ČT
Popisek: Politolog a dramaturg ČT, Kamil Švec

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí
Jako nešťastnou hodnotí Švec záležitost i z důvodu, že se týká civilní rozvědky, což znamená, že mnoho informací není možné zveřejňovat. „Špatně se to celé vysvětluje a bůhví, jaký za tím celý ten příběh je. Nikdy se to ani nemusíme dozvědět, minimálně ne v nejbližších letech,“ říká.

I na veřejnost současné dění může podle politického analytika působit velmi rozpačitým dojmem. „Civilní rozvědce moc lidí nerozumí, ale současně tuší, že se jedná o důležitou bezpečnostní složku státu. To může veřejnost zneklidňovat. Do jisté míry zde sehrává roli nezkušenost ministra vnitra, tedy podcenění situace, když do čela rozvědky jmenoval právě Mlejnka i v kontextu té kauzy Dozimetr,“ podotýká s tím, že jeho zapojení do této kauzy je podivné.

  • Záznam celého rozhovoru najdete ZDE

Zarážející je podle Švece i samotné zveřejnění Mlejnkovy rezignace – pouze serveru Lidovky.cz sms zprávou potvrdil, že spekulace kolem jeho odchodu se zakládají na pravdě. „Tohle není standardní situace, kterou bychom si měli v politice přát, zvláště v takové situaci,“ očekával by minimálně tiskovou konferenci s vysvětlením a s argumenty.

Zde se podle něj odráží problém českých vlád, že neumějí nastavit systém strategické komunikace, přesněji krizové komunikace. „Dřív to nebylo tak zřetelné, protože ve srovnání s tím, co zažíváme poslední roky, nikdy nešlo o tak vážné krize,“ pokračuje Švec.

Pětikoalice se podle jeho názoru dostala do velmi nepříjemné situace i s ohledem na energetickou krizi a s válkou na Ukrajině, a neví s tím zrovna rady. Dokonce analytik hovoří o tom, že vláda je zaskočena tím, že vládne této zemi. „Mám pocit, respektive i na základě toho, co jsem slyšel od lidí jim blízkých, že vláda je trochu překvapená z toho, že vládne. Možná ani nepočítali s tím, že se jim podaří získat většinu ve Sněmovně,“ přemítá Švec.

V souvislosti s tím zmiňuje, že bývalo vždy standardem, že ministři nastupovali do vlády už s tím, že měli připravené návrhy zákonů. Tato vláda však teprve všechno začíná vypracovávat. „Zdá se, že začíná od nuly, takže proto asi nemá takový tah na branku,“ míní Švec.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) uvedl, že ho rezignace Mlejnka mrzí, nicméně že ji chápe, jelikož byl podle něj na Mlejnka vyvinut tlak. Lidé, kteří stojí v čele tajných složek, by podle Švece měli být schopni ustát enormní tlaky. „Můžeme jen tušit, odkud ten tlak přichází. Vzpomněl bych Jaroslava Kmentu, který ve svém článku poměrně sáhodlouze popisoval, jak si Andrej Babiš udržuje nějaký kontakt a vliv i v ÚZSI a v dalších těchto organizacích. Současně vidíme, že Andrej Babiš velmi výrazně využívá tuto argumentaci. Zdá se, že má velký zájem na tom, aby se v té organizaci nic moc nedělo,“ uvedl Švec, že nemusí jít ani tak o tlak mediální, ale třeba o tlak vnitřní, v rámci celého úřadu ÚZSI.

„Zpravodajské hry bývají tak velké, že jsou těžko obhajitelné. Proto zmiňuji podcenění situace a naivitu ministra vnitra, že se nepřipravil na to, že taková situace může přijít,“ zakončil politolog Kamil Švec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…