„Vrbětice jen jako prskavka.“ Obří sklad granátů pro Ukrajinu v ČR? Specialista varuje

21.03.2024 16:45 | Monitoring

Bezpečnostní analytik Jaroslav Štefec kritizuje takzvanou českou iniciativu na získání 800 tisíc dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. Podle Štefce nemá český prezident Petr Pavel dostatek schopností takovou mezinárodní akci zorganizovat a jen tím ohrožuje Českou republiku. „Rád bych věřil, že nehodlá v ČR vytvořit obří sklad, v němž bude tato munice uložena před tím, než začne její slavnostní distribuce na Ukrajinu,“ uvedl Štefec, že to by byl pro Rusko snadný cíl a výbuch ve Vrběticích by proti tomu byla jen „prskavka“.

„Vrbětice jen jako prskavka.“ Obří sklad granátů pro Ukrajinu v ČR? Specialista varuje
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Zbrojní analytik Jaroslav Štefec v pořadu ČT Hyde park

Prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci v polovině února informoval o možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 000 dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu. K této „české iniciativě“ se mezitím podle premiéra Petra Fialy připojilo osmnáct zemí od Kanady přes Německo či Nizozemsko až po Polsko. Fiala minulý týden uvedl, že kromě závazně potvrzeného nákupu 300 000 nábojů je nezávazně přislíbeno dalších zhruba 200 000 kusů munice.

„Přemýšlím nad geniálním plánem syntetické reinkarnace TGM, sedící aktuálně na staroslavném Pražském hradu, sehnat z mimoevropských zemí osm set tisíc kusů munice ráže stopětapadesát milimetrů, které Ukrajina nutně potřebuje na zabíjení Rusů. Nevím sice, jak tomu říkají v EU, ale česká mediální scéna už to hrdě nazvala ‚českou iniciativou‘. No budiž. Už se k tomu prý připojilo několik zemí, dokonce i takové, které jinak podporují Rusko. Ale ví vůbec Petr Pavel, do čeho se pouští? Není to tak jednoduché, jak to média líčí,“ tvrdí Štefec ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz.

Podle Štefce totiž není sehnáno dost peněz, ačkoliv prezident prohlašuje, že je vše úspěšně dojednáno. Premiérův poradce Tomáš Pojar tak musel brzdit nadšení a vysvětlil, že ani zdaleka nejde o všechny peníze, ale jen o necelou třetinu potřebné sumy, jejíž podstatná část je navíc zatím pouze přislíbená. „A že kdyby spojenci vzali Pavlova slova vážně, mohlo by se stát, že další peníze už nepřijdou a my bychom museli zaplatit zbytek munice takzvaně ze svého,“ pokračuje Štefec s tím, že by na to vláda samozřejmě peníze našla, třeba z důchodů nebo školství.

Dalším problémem je podle bezpečnostního analytika doprava a uskladnění získané munice. „Osm set tisíc kusů stopětapadesátek není legrace, jen k dopravě samotných granátů v obalech bude třeba najmout a zaplatit zhruba tři tisícovky standardních námořních kontejnerů. Další dvě tisícovky speciálních kontejnerů budou třeba pro dopravu nábojek a prachových náplní. I ty bude třeba zaplatit, a to podstatně dráž. Munice je prostě speciální komodita. A když už si to ČR ve snaze zavděčit se co nejvíce USA a EU ústy pana Pavla a našich médií vzala takzvaně na hrb, bude to zřejmě muset organizovat diplomaticky, obchodně, finančně i logisticky,“ říká Štefec, že něco takového Pavel jen těžko na mezinárodní úrovni zorganizuje.

Anketa

Který z předních lídrů má vaši největší důvěru?

hlasovalo: 53655 lidí
Štefec také doufá, že se tyto granáty nebudou skladovat někde v Česku. „Rád bych věřil, že nehodlá v ČR vytvořit obří sklad, v němž bude tato munice uložena před tím, než začne její slavnostní distribuce na Ukrajinu. Pro představu, jedná se objemově o prakticky desetiletou produkci munice ráže 155 mm všech českých zbrojovek patřících STV Group a dalším výrobcům, která by ukrajinské armádě vydržela na 120 až 160 dnů. A zpravodajské služby Ruské federace se za poslední dva roky zlepšovaly geometrickou řadou. Pokud by v podobném velkoskladu došlo k problému, Vrbětice by proti tomu byly pouhá dětská prskavka,“ varuje Štefec.

„Rád bych věřil, že nikoho z našich politických géniů průměrnosti podobná myšlenka nenapadne. Když však sleduji kroky, které podnikají jak na mezinárodním poli, tak doma, v ČR, vůbec by mě to nepřekvapilo,“ říká Štefec.

Česko se podle něj podobnými kroky už nyní dostalo do obrovských diplomatických problémů. „Válka na Ukrajině skončí (nejen) podle mého názoru brzy, a to vítězstvím Ruska. Až se bude jednat o novém poválečném uspořádání Evropy a ekonomických a politických zájmech jednotlivých států, my u toho nebudeme,“ má jasno Štefec.

„Když to dobře dopadne, skončí tahle válka mírem, a ne totální devastací Evropy. Jediné, co nám Čechům po ní zbude, budou obří dluhy, které naše vláda ve jménu nutnosti porazit Rusko dělá a z nichž nám naši ‚spojenci‘ podle letitých zkušeností neodpustí ani haléř. Zbude nám také nevypověditelná smlouva s USA o ‚pobytu vojsk‘, smlouvy na bilionové nákupy výzbroje, vyráběné americkými a Američany vlastněnými zbrojařskými firmami, zdevastovaná ekonomika a nezvladatelné sociální problémy. A téměř absolutní ekonomická závislost na Německu a politická na USA. Je smutné, že se český prezident podílí na vytváření této verze naší budoucnosti. Možnost ji změnit jsme bohužel definitivně prohráli 9. října 2021,“ dodává Štefec, že vláda Petra Fialy je největší katastrofou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Z 800 000 je najednou možná jen 500 000 a možná jen 300 000 prostě Pavel a Fiala se jen předvádějí a my platíme., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 21.03.2024 16:59:52
A pak příjde zpráva že naše zbrojovka xxx dotane darem 4 miliardy na to aby zvýšila výrobu munice, ale na normální věci není. Skládáme se na operace dětí a peníze se vyhazují zbrojařům. Jasně že zbrojaři trvají na válce když jim tečou naše peníze do banky. A pokud jde o Vrbětice, tak BIS tvrdila, že má pachatele a stálo to místo Hamáčka a ztrátu ve volbách ČSSD a po rocích nic nic nic... zase jen lež, ale BIS řekne to byla jen taková hra.

|  17 |  0

Další články z rubriky

860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

18:04 860 tisíc Ukrajinců v EU. Někteří je chtějí vrátit

Česko stojí před otázkou, zdali následovat některé evropské země a vyslyšet volání Kyjevu o pomoc s …