„Vyhlášku sepsal někdo pod vlivem.“ Svobodní přinesli rum a rozjeli protest

03.06.2022 18:25 | Reportáž

Místa, kde se podle nové vyhlášky nesmí v Praze na veřejnosti konzumovat alkohol, musel sepisovat člověk pod vlivem alkoholu. Chtěl jsem, aby se alkohol nesměl konzumovat jen před pražským magistrátem. To nám řekli zástupci strany Svobodní při svém pátečním happeningu na Václavském náměstí. Měli tam s sebou diplomatický kufřík s šesti panáky rumu, se dvěma lahvemi coly a s otvírákem, s nímž půjde aktuální vyhlášku obejít.

„Vyhlášku sepsal někdo pod vlivem.“ Svobodní přinesli rum a rozjeli protest
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petice proti vyhlášce o zákazu pití alkoholu na veřejných místech v Praze

„V té rozmáhající se pandemii zákazů přibyl další nesmyslný zákaz. Politici dostali choutky začít se lidem vměšovat do života úplně ve všem. Když si všimli, že jim prošlo zakázat jim chodit do práce, dětem do školy a tak dále, tak jsou při chuti,“ sdělil předseda Svobodných Libor Vondráček. Stáli jsme v horní části Václavského náměstí v Praze, kde se konal happening proti fungl nové „alkoholové vyhlášce“.

Magistrát pod vlivem

„Výklad těch nařízení je různý. Při projednávání se zjistilo, že vadí i načatá láhev. Také se ve vyhlášce objevila i místa, která na mapě nenajdete. Asi ji někdo sepisoval také pod vlivem alkoholu. Je to nepřehledné. Aby se člověk koukal při procházce Prahou do mapy, kde může, a kde ne. Možná vznikne nějaká chytrá aplikace, která lidi upozorní. Je to nesmysl a symptom toho, že dnes se politici snaží lidem stále více vstupovat do života a řídit jim ho,“ povzdechl si ještě Vondráček.

O vyhlášce, která aktualizuje místa se zákazem konzumace alkoholu v Praze, se hlasovalo nedávno – a Svobodní chtěli rychle zareagovat protestem.

„Jako první jsem se přihlásil do rozpravy s vystoupením, které vzbudilo v zastupitelstvu rozruch. Až poměrně nečekaný. Potom mi zástupci Pirátů řekli, že s vyhláškou také nesouhlasí. To mě překvapilo, protože očekávám, že dokument, který projde radou do zastupitelstva, bude mít silnou koaliční podporu. Navíc jde o stranu pražského primátora a někteří Piráti na Praze 1 ji stejně podpořili,“ vzpomenul člen pražského zastupitelstva Jiří Kubíček na schvalování.

Jak dál popsal Kubíček, profesor Martin Dlouhý navrhl, aby byla zakázána konzumace alkoholu na veřejnosti v celé Praze. Kubíček natruc navrhl, že by měl zákaz platit pouze pro Mariánské náměstí, tedy prostor před budovou pražského magistrátu. Zastupitel Patrik Nacher chtěl jeho návrh ještě rozšířit o náměstí Franze Kafky, kam chodí magistrátní politici popíjet.

Kufřík s panáky

Zrovna Kubíček na stánku Svobodných otevřel diplomatický kufřík, kde měl sadu panáků s rumem a dvě coly. Takovou soupravičkou prý bude možné novou vyhlášku obejít. „Dodnes mi totiž není jasné, jestli se otevřenou lahví ve vyhlášce chápe ta, co nemá uzávěr, anebo ta, co už byla načnuta,“ doplnil. V té době postávalo kolem stánku do dvaceti lidí. Jeden popíjel pivo z kelímku, druhý z lahve.

„Považuju to za naprostý nesmysl. Pokud jde o hluk na ulicích, tak už máme přece (úpravu proti) rušení nočního klidu. Když si koupím láhev vína na náplavku, tak mě někdo může pokutovat? Je to zamořování prostoru dalšími zbytečnými nařízeními,“ sdělila Martina, která si jako správný pivař přinesla „rezavou vodu“. Prý není příznivcem dávání flašek do sáčků jako v Americe, protože je to vytváření zbytečného odpadu. „Jak vidím, tak jsem pořád jednou nohou v kriminále,“ zasmála se.

Vláda a politici rozhodující v městských radách podle šéfa Svobodných Vondráčka nechápou svou vlastní roli. „Myslí si, že slovo vláda je od slova ovládat. Chtějí nás prostě ovládat. Nicméně by to mělo být tak, že vláda má ladit celou společnost a dávat jí prostor žít podle svého. Zarputilá obrana zdraví nás dostala do spousty absurdních situací, a šlo o říkanky, protože výsledky byly tristní. Mnohem lepší byly v zemích, kde se chovali k lidem důstojněji.“

Pili nealko

Vondráček je řidič, takže měl v pivní lahvi nealko. Prý jel autem, takže nemůže demonstrovat věrně. Kubíček měl zase v lahvi od rumu nalitý čaj. „Víte, někteří z nás jsou abstinenti a nekuřáci, ale stejně se budeme rvát za práva všech. Vadí nám i zákaz kouření v restauracích,“ doplnili skoro dvojhlasně. Takže vlastně Svobodní kázali pivo a víno a pili nealko.

Mgr. Libor Vondráček

  • Svobodní
  • předseda Svobodných
  • mimo zastupitelskou funkci

Na základě návrhů městských částí byla ve vyhlášce především aktualizována místa, na nichž je konzumace alkoholických nápojů zakázána.

Nově se bude jednat celkem o 1056 míst v Praze – většinu městských parků, prostranství u stanic metra a na náplavce. Vyhláška začne platit od 1. července.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…