„Vymluvíme venkovu Babiše! Dejte nám na to!“ Výsměch akci na podporu Pavla

16.01.2023 13:42 | Ze sítí

První kolo voleb skončilo a začalo taktizování. Odpůrci Andreje Babiše už vymýšlejí, jak jeho voliče znechutit a dosáhnout toho, že když nebudou volit Petra Pavla, tak alespoň nebudou hlasovat pro Babiše. Objevovaly se nápady jako připomínat opatření během covidu nebo Babišovým voličům říkat, že když bude Babiš na Hradě, přijdou o něj v Parlamentu. Ovšem ještě masovější akci chystá Pavel Šafr. Ten chce poslat venkovanům 2 miliony výtisků svého časopisu, aby volili Petra Pavla. Už začal od lidí vybírat peníze. Už sklidil výsměch.

„Vymluvíme venkovu Babiše! Dejte nám na to!“ Výsměch akci na podporu Pavla
Foto: Repro Twitter
Popisek: Billboard Andreje Babiše v prezidentských volbách

Anketa

Kdo má větší „škraloup“ z dob minulého režimu?

6%
89%
hlasovalo: 30793 lidí
Kampaň do druhého kola prezidentské volby začala v podstatě hned po vyhlášení výsledků z kola prvního. A obě strany hledají způsoby, jak voliče protistrany odradit od voleb. Podnikatel Jan Barta dokonce vyhlásil veřejnou sbírku nápadů, jak Babišovy voliče odradit. Sám přispěl myšlenkou, že by se Babišovým voličům mělo říkat a naznačovat, že jako prezident Andrej Babiš nic nezmůže a že zvyšovat důchody může Babiš pouze jako premiér.

K jeho nápadu už se vyjádřil miliardář a zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič. „Rád bych chodil po světě s tvojí představou o tom, jak jsou lidé inteligentní,“ nebyl příliš optimistický. Varoval také sociolog Daniel Prokop, že tento nápad by se mohl proti svým původcům otočit, když by zvítězila intepretace, že až bude Babiš prezident a někdo z ANO premiér, tak to bude nejlepší a Babiš si to uřídí. A Michaela Janatová si také přisadila, že podobné provokace mohou nakonec zvednout z křesla nevoliče.

Těch, kdo se obávali takovýchto plánů, bylo více.

Ale nápadů bylo více než dost. „Vondrák, Macura a generál na billboardech a letácích do schránek v Moravskoslezském kraji. Ale je samozřejmě třeba dohodnout to s Macurou a Vondrákem,“ nadhodil sázkař Michal Sirový. Dle zastánce eura Davida Antoše by se Babišovým voličům mělo říkat, že „Babiš nemá na prezidenta temperament, v ANO ho nevolí ani místopředseda, kandiduje, bo nikoho jiného nesehnal, ale dělat to nechce“.

Softwarový inženýr Martin Jonáš rozvíjel Bartův nápad, že by se jeho voličům měla připomínat Babišova prohlášení, že nechce být prezident ani premiér.

„Pro voliče SPD (a jiné) neustálé připomínání jeho covid chaosu, lockdownů atd.“ doporučoval další internetový komentátor. Že se voličům má připomínat období covidu si myslel také František Vosecký. A i již zmíněný sázkař má za to, že připomínání covidu bude nejefektivnější.

Jan Betlach doporučoval hrát na závist: „Monika vlastní Agrofert. Drahé potraviny, rekordní zisky. Ta si kupuje šaty v Paříži a pořádá miliardářské večírky.“ S potravinami operovala i Kateřina Šenkyplová, která doporučovala vzkaz: „Potraviny vám zdražuje Babiš, ne vláda.“

Další, kdo se zajímá o voliče Andreje Babiše, je šéfredaktor Fora24 Pavel Šafr. Tomu se naplnila „hororová prognóza“, protože Babiš získal 35 % hlasů. Soudí, že Babiš má venkov a maloměsto pevně v rukou, jak v Čechách, tak na Moravě.

„Generál Petr Pavel má silnou pozici ve velkých městech, mezi vzdělanějšími lidmi. Dokázal přesvědčit mnohem větší počet voličů, než ukazovaly průzkumy. Má tak šanci zlomit prokletí populismu v české politice. Může získat voliče Danuše Nerudové. Ale musí také zabránit tomu, aby Babiš dál mobilizoval venkovské obyvatelstvo protivládní kampaní. Generál proto nesmí mít image vládního kandidáta,“ prohlašuje šéfredaktor serveru.

Vysokou volební účast vykládá jako „projev nesouhlasu přirozeně konzervativnějšího venkova s liberálním městem“ a varuje: „Měli bychom si uvědomit, že pod vedením slovenského estébáka a autoritáře může povstat nespokojené a frustrované obyvatelstvo z obcí a maloměst, které má statisticky ohromnou sílu, proti bezděčné ignoranci bohatších a spokojenějších Čechů“. A proto prý venkov už není možné ignorovat.

Podle Šafra by tedy Pavlův volební tým měl na venkov vyslat zprávu, že mu i na nich záleží. A uvědomit si, že Pavla na Hrad nedostane „havlovská a liberální rétorika“. A že generál nesmí vypadat jako kandidát vlády. Šafr na setkání s Petrem Pavlem v Praze totiž došel k závěru, že se rozhodne právě v malých městech, např. Vlašimi, Havířově nebo Tachově.

„Lidé na těchto místech potřebují cítit zájem a pochopení. A potřebují dostat informace. Třeba o tom, že je absurdní vyslat na Pražský hrad lháře a tuneláře,“ prohlašuje šéfredaktor Fora24. A má plán, hodlá oslovit voliče na venkově. „Připravíme masové vydání Týdeníku FORUM, a když se nám ho podaří vytisknout a rozšířit, tak ho doručíme do více než dvou milionů českých domácností. Chceme lidem vysvětlit, že prezident České republiky má mít důstojnost. Celé zvláštní vydání máme již připraveno,“ uvádí a prosí, aby lidé na masové vydání Týdeníku Forum zaslali peníze.

Šafrův záměr už okomentoval editor zahraniční redakce CNN Prima News František Lavička: „Jestli chce Šafr fakt rozesílat z Prahy do regionů propagandistický plátky hejtující ‚ustrašený venkov s východními sklony‘, tak to bude ještě hodně vyrovnaný. Babiš by pro sebe takovou podporu líp nevymyslel.“ Zmínky o ustrašeném venkovu a vesnici se „socialistickými a východními sklony“ zřejmě Šafr po úvaze vyhodil, článek vyšel 14.1.

Kromě toho se k plánům Fora24 vyjádřil i politolog Petr Macinka. „Pavel Šafr, zakladatel blogu Forum24, se se všemi svými autory jako obvykle rozhodli stát nevyžádanou součástí volební kampaně jedné strany. Rozdíl je nyní v tom, že na tuto svoji činnost, která má otevřeně vést k podpoře kandidáta Petra Pavla, vybírá od veřejnosti peníze,“ zhodnotil výběr peněz na tisk tohoto materiálu.

„Bojím se, že to panu generálovi způsobí problém u úřadu, který hlídá transparentní financování kampaní, ale také mezi veřejností mimo pražskou blogoscénu, která pro novodobé svazáky Šafrova typu obvykle nemá pochopení. Aby byl tento pokus o převýchovu úspěšný, musel by se o něj pokusit někdo výrazně kvalitnější, nikoliv podřadní pisálci, kteří umí jen urážet každého, kdo s nimi nesouhlasí,“ ohodnotil Šafrovy schopnosti. Podle Macinky noviny do každé vesnice velmi rychle vyčerpají kampaňový limit 10 milionů korun.

reklama

autor: kas

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Jako nejvhodnějšího kandidáta , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseopdns , 16.01.2023 17:00:53
generála Pavla vytipoval Petr Kolář a dělá mu poradce, a to rozhodně žádný posel míru ale on tvrdě prosazuje Americké zájmy v Česku . Jeho syn se prozatím učí bojovat se sochami .Zvolením generála Pavla se ještě více zvýší už tak přehnaná a nebezpečná angažovanost naší válečné vlády Petra Fialy a Černochové kteří už nalifrovali na Ukrajinu nejvíce zbraní ze všech zemí v NATO. Západní země tak činí velmi rozvážně aby neohrozily své občany ale Fialová vláda se chová jako smyslu zbavená a za prezidenta generála Pavla a jeho poradcem Kolářem už budou ruští generálové pořádně skřípat zubama co si to uprděné Česko dovoluje a budou zvažovat pomstu za zabité vojáky Českými zbraněmi .A Česko při rozšíření konfliktu může očekávat přílet ruských raket .To je třeba vše brát do úvahy zda je nám to zapotřebí dělat kazisvětským Američanům užitečné idioty a sebevrahy

|  11 |  0

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…