„Zábavná reakce.“ Takto se posmíval protidukovský aktivista Zemanovi, který stejně jako on posílá dopis papežovi

20.02.2018 21:20

Křesťanští aktivisté před pár dny vyzvali v dopise papeže Františka, aby neprodlužoval mandát pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi a jmenoval nového arcibiskupa. Podle autora tohoto dopisu a signatáře Jana Bierhanzla, který proti Dukovi vystupoval už ve více médiích, se křesťanským aktivistům nelíbí kardinálova blízkost k prezidentovi Miloši Zemanovi, dopis s gratulacemi Tomiu Okamurovi a také přístup kardinála k migrantům. „Zavírat hranice by se podle mě neměly, hlas církve má znít jinak než hlas státu,“ uvedl v rozhovoru na DVTV.

„Zábavná reakce.“ Takto se posmíval protidukovský aktivista Zemanovi, který stejně jako on posílá dopis papežovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Podle Jana Bierhanzla na papeže žádný tlak nevyvíjejí, jak se může mnohým zdát. „Respektujeme, že je to pravomoc papeže. Ale reprezentujeme laické hnutí, které chce veřejně říci ‚i my jsme církev,‘ a naše pojetí křesťanství se v mnohém liší od pojetí křesťanství, které reprezentuje kardinál Duka,“ vysvětloval aktivista.

„Já jsem se rozhodl, že i když se zásadně do věci katolické církve nemontuji, že se jako hlava státu obrátím na Svatého otce se žádostí, aby prodloužil kardinálu Dukovi jeho mandát,“ reagoval na dopis aktivistů prezident Miloš Zeman. „Je to zajímavá a zábavná reakce. Především kritizujeme sbližování trůnu a oltáře. Kardinál je velmi blízko světské moci, tedy Miloši Zemanovi i Václavu Klausovi. Prezident to svou odpovědí pouze potvrzuje,“ dodal Bierhanzl.

Miloš Zeman mimo jiné také uvedl, že Dominik Duka je vlastenec. Křesťanským aktivistům vadí především Dukův příklon k nacionalismu a krajní pravici. „Krajní pravicovost vidíme u Duky v rezignaci na určitý křesťanský humanismus, a to v době uprchlické krize. Kardinál vlastně reagoval, že je třeba chránit naši identitu a hranice, a přitom postoj světové církve v čele s papežem Františkem je zcela opačný,“ uvedl signatář v rozhovoru pro DVTV a dodal, že v tomto by měl být hlas církve jiný než hlas státu.

Nyní jsou ve světě křesťané likvidováni jako nikdy předtím, jestli svými kroky Duka chrání církev, si Bierhanzl rozhodně nemyslí. „U nás likvidováni nejsou, takže opravdu je nemá před kým chránit. Jeho přístup k lidským právům je takový, že se nezastává pronásledovaných z jiných náboženství, což by měl,“ míní.

  • Celý rozhovor ZDE

V lokálně politické rovině prý aktivistům připadá, že kardinál podporuje síly, které nesou určité riziko a hrozbu pro křesťanství. „Zmíním hlavně dopis, ve kterém blahopřál předsedovi SPD Tomiu Okamurovi, který je představitelem krajní pravice, a navrhuje omezení, co se týká veřejné prezentace islámu a jeho náboženství, což odporuje ústavě, protože máme přece svobodu vyznání,“ zdůraznil signatář a dodal, že navíc také vede kampaň proti nepřizpůsobivým. „Nám tyto tendence připadají mnohem více nebezpečné než to, že Lidl maže v reklamních letácích kříže, k čemuž se pan kardinál vyslovil,“ připomněl.

Bierhanzl nedokáže pochopit to, že se kardinál nevyjadřuje k tomu, že jsou v Parlamentu politické síly, které jsou například na hranici zpochybnění romského holokaustu. „Naše obavy o obraz křesťanství v České republice jsou kvůli tomu opravdu obrovské. Kardinál by měl reagovat na to, když se naši političtí představitelé posunou za hranu krajní pravice,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…