„Zabijte tu zrůdu!“ Šíří se VIDEO o válce. „Chcimírům“ by ho někteří chtěli ukazovat povinně

10.07.2023 10:50

MONITORING SÍTÍ „Chcimírům pouštět třikrát denně.“ Twitterové a facebookové podporovatele ukrajinského válečného úsilí nadchl komiks, který se šíří po internetu. Odpůrci dodávek zbraní a zastánci mírového řešení konfliktu jsou v něm vyobrazováni jako ti, kdo chtějí vyjednávat se žralokem pojídajícím nevinnou oběť. Někteří by chtěli video vysílat ve školách a na pracovištích. Ptají se, zdali by jej lékaři mohli ordinovat jako lék.

„Zabijte tu zrůdu!“ Šíří se VIDEO o válce. „Chcimírům“ by ho někteří chtěli ukazovat povinně
Foto: z internetu
Popisek: komiks

Po internetu se šíří animované video v polském jazyce vyobrazující člověka, kterého drží v tlamě žralok chystající se jej sníst. Má se jednat o alegorii k válce na Ukrajině zesměšňující zastánce mírového řešení, kteří kritizují dodávky zbraní do tohoto konfliktu. „Počkej, kamaráde, hned ti pomůžu,“ ujišťuje nebohou oběť žraločího útoku kreslená postavička stojící na pobřeží kousek opodál. „Rychleji, za chvíli mě sežere,“ naléhá oběť. „Promiň. Nemohu. Obávám se, že to jen vyostří konflikt mezi vámi,“ omlouvá se však vzápětí přihlížející. „Co to k*rva… Dej mi aspoň zbraň pro sebeobranu,“ dožaduje se oběť.

Anketa

Bude Vladimir Putin příští rok opět zvolen prezidentem Ruské federace?

94%
4%
hlasovalo: 10472 lidí

Do debaty se následně vkládá další kreslená postavička: „V žádném případě! Nesmíte jej vyzbrojovat. To prodlouží konflikt.“ „Bože, zabijte někdo tu zrůdu, dokud mě nesnědla,“ prosí člověk, jehož tělo čouhá z tlamy predátora. Přihlížející však pro nářky oběti nemají pochopení. „Že se nestydíte! Pro dosažení míru musejí začít jednat obě strany,“ dozvídáme se. „Kde je důkaz toho, že jste na žraloka nechtěl zaútočit jako první,“ ptá se dokonce jedna postavička znázorňující ty, kdo zpochybňují ukrajinskou interpretaci současné války. V komiksu dále vystupuje postava vzhledově připomínající papeže. „Dost! Stačilo krveprolití. Vyzývám vás k míru. Takže se obejměte a udobřete se,“ naléhá klerik na obě strany probíhajícího žraločího útoku.

„Vypadá to, že jediným východiskem pro vás je mírový plán,“ sděluje ujařmenému člověku další přihlížející postavička. Zoufalá oběť ve snaze zachránit svůj život podepisuje předložený dokument. Když se však v rámci dosažení míru zdráhá obětovat své končetiny, je obviněna z prodlužování konfliktu. Na konci videa, kdy po napadeném člověku zůstává jen kaluž krve, slyšíme povzdech přihlížejících: „No… Snažili jsme se…“

 

 

Video, k němuž byly přiloženy české titulky, nadchlo mnohé zdejší podporovatele ukrajinské války. Chtějí ho pouštět zastáncům mírových jednání s Ruskem, jež posměšně označují za „chcimíry.“ Komiks má momentálně na facebooku přes 3 tisíce sdílení. V komentářích se od podporovatelů Ukrajiny dočteme mimo jiné to, že žralok je „myslící tvor, na rozdíl od rusáckých mongolických mobiků“.

Komiks sdílel například cestovatel Dan Přibáň, který jej okomentoval slovy: „Chcimíři pomáhají a hledají pravdu...“

„A mohlo by se to vysílat ve školách a na pracovištích? A furt dokola?! A mohli by to doktoři ordinovat jako lék?“ rozplývá se nad videem jedna uživatelka twitteru.

Publicista a člen TOP 09 Igor Adamovič však má pochybnosti o tom, zda výše popsané video osloví cílovou skupinu. „Přesné. Téměř vtipné. Ale neúčinné – zakrytým okem a ucpaným uchem neuvidí a neuslyší,“ posteskl si na twitteru.

„Ježiš, tohle je výborný. Hned to rozesílám kolegům, kteří jsou bohužel na druhém břehu. Ale nebude se jim to líbit, oni se v tom poznají. Takže bude následovat debata o černochách v USA a válce v Jemenu, Iráku a Afganistánu... Ale tohle je fakt boží!!!“ libuje si twitterový účet nazvaný „S komunisty se nemluví.“

„Chcimíři, dočkali jste se svého životního vrcholu, máte svůj komiks! Poznáváte se? Kolikrát jste bezmyšlenkovitě opakovali přesně tyhle fráze ruské propagandy? Hele, máte poslední šanci, jednodušeji vám to už nikdo nevysvětlí, protože jednodušeji už to prostě nejde. Držím palce!“ apeluje na zastánce mírových jednání další uživatel twitteru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: AKS

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mimořádně trapné video, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŽluťas , 10.07.2023 12:01:40
pro naprosté blby, typicky voliče pětislepence - jen naprostý blb volí tlupy pětislepence.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …