„Ze stejné zbraně je zbraň stejného druhu.“ Smrt v Klánovicích a střelba v Praze. Pochyby po tiskovce policie

09.01.2024 22:33 | Monitoring

Zástupci policie dnes vystoupili na tiskové konferenci, aby rozptýlili otazníky a také pochybnosti, které visely nad zásahem policistů proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (FF UK). Ale nepodařilo se. Podle právníka Pavla Hasenkopfa naopak otazníky přibyly. Rozepsal se o nich.

„Ze stejné zbraně je zbraň stejného druhu.“ Smrt v Klánovicích a střelba v Praze. Pochyby po tiskovce policie
Foto: Petr Kupka
Popisek: Pavel Hasenkopf

Policie na tiskové konferenci přinesla výsledky vnitřního šetření policejního prezidia ke správnosti zásahu policie proti střelci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Podle vnitřního šetření policie postupovala od prvních minut, kdy se dozvěděla o budoucím pachateli, v souladu s předpisy. Samotný zásah pak proběhl podle šetření rychle a profesionálně.

Komentář právníka Hasenkopfa ale taková tvrzení vyvrací.

„Policie nerozptýlila vůbec nic, naopak otazníky přibyly: ze stejné zbraně se tiše stala zbraň stejného druhu (kulka z Klánovic versus zbraň zabavená u Kozáka doma),“ uvádí.

A k policejnímu zásahu na filozofické fakultě v Praze má hned dvě připomínky. Nejprve zmínil, co od zástupců policie nezaznělo, ale bylo by potřeba do budoucna vylepšit, aby se podobným tragédiím dalo včas zabránit. „Zásadním problémem pro policii zjevně bylo, že se neorientovala v budově; což nevyčítám policii a jen částečně správci budovy – do budoucna by bylo vhodné ZŘÍDIT POLICEJNÍ REGISTR BUDOV – MĚKKÝCH CÍLŮ, za obsah by nesli odpovědnost správci těchto budov a vkládali by tam a udržovali aktuální vnitřní plány budov a jednotlivých pater – aby příště policie okamžitě věděla KUDY a nestalo se, že policie nebude mít vůbec tušení o existenci dalšího patra budovy s dobře ‚utajeným‘ vchodem.“

Další problém vnímá v samotné evakuaci studentů, která ohrožovala jejich životy: „Když se podívám na Mapy.cz, jasně vidím, že část střechy, kde jedině se mohl střelec pohybovat, je otočena do náměstí, směrem k Mánesovu mostu – tam také střílel. Ostatní tři strany budovy byly bezpečné. Navíc má fakulta tři zadní vchody, rovněž všechny bezpečné: jeden do Kaprovy (a odtud hned do podchodu metra), dva do Valentinské. Přesto policie vyváděla lidi z budovy hlavním vchodem na Palachovo náměstí a tudy do Rudolfina, tj. střelci přímo do rány,“ dodává právník Pavel Hasenkopf.

„I po vyhodnocení této části Úřad vnitřní kontroly konstatuje, že zásah policie proti aktivnímu střelci byl profesionální a rychlý a postup policistů při evakuaci byl správný v rámci zásahu aktivního střelce,“ uvedl dnes ředitel Úřadu vnitřní kontroly policejního prezidia Michal Tikovský.

Jediné doporučení na tiskové konferenci padlo na vhodnější krizovou komunikaci, v tomto případě s vedením fakulty, protože o možnosti výskytu ozbrojené osoby nebylo informováno vedení fakulty, ale pouze zaměstnanci, s nimiž policisté hovořili.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kozák bydlel v Hostouni ,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 10.01.2024 9:49:02
asi 52 km autem do Klánovic. Řidičák neměl, tak proč by zrovna jel autobusem do nějakého lesíka u Klánovic střílet ?? I když byl blázen, inteligenci měl, ale logiku jeho chování podle Policie postrádá.

|  17 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…