690 milionů Kč. Vysmívaní umělci se „štemplem“ zřejmě dostanou mnohem víc

22.05.2024 16:44 | Zprávy

Vláda na svém dubnovém jednání schválila podmínky, za kterých se budou moci lidé pracující v kulturní sféře ucházet o status umělce. Novela zákona má pomoci hlavně osobám na volné noze. Původně se hovořilo o tom, že podpora umělců by měla stát vyjít ročně na 126 milionů korun. Server Borovan.cz nyní však přišel na to, že se jedná o částku vyšší, až 700 milionů korun.

690 milionů Kč. Vysmívaní umělci se „štemplem“ zřejmě dostanou mnohem víc
Foto: Repro Youtube
Popisek: Protest proti poměrům na DAMU

I když se původně mínilo, že na podporu umělců by mělo ročně jít necelých 130 milionů korun, podle zjištění serveru Borovan.cz by mělo jít o 690 milionů korun. Peníze daňových poplatníků by ministerstvo kultury chtělo podle zjištění využít na podivné a amorfní cíle jako „digitální dovednosti, finanční gramotnost a manažerské dovednosti, kulturní inovace, internacionalizaci a podporu propojení umění a kultury s odvětvím vzdělávání".

„Reforma Status umělce/umělkyně v sobě zahrnuje dvě opatření, a to jeden milník a jeden cíl. Milníkem je samotné legislativní ukotvení statusu umělce s uvedením vstupu v platnost, a to nejpozději k 31. prosinci 2025. Cílem je podpora 2000 kulturních a kreativních pracovníků podpořených prostřednictvím rozvoje dovedností (individuální tvůrčí a studijní projekty, vzdělávání atp.) s termínem nejpozději k 31. prosince 2024, a to prostřednictvím grantového programu s alokací 690 milionů korun,“ podotkla pro Borovan.cz Jana Zechmeisterová z tiskového oddělení kabinetu ministra kultury.

„Navrhovaná definice státem uznaného umělce zní: ‚Fyzická osoba vykonávající uměleckou činnost, tvůrčí činnost nebo činnost s uměleckou činností bezprostředně související‘. Tedy umělec má být, poněkud nečekaně, osoba vykonávající uměleckou činnost. A teď ještě, kdo a jak bude posuzovat, kde je hranice mezi uměleckou činností a neuměleckou činností?“ komentoval v minulosti návrh právník a brněnský politik Robert Kotzian.

„Když budu po stanovenou dobu (24 měsíců v posledních třech letech) vystavovat hromady nepořádku a tvrdit, že je to umění, budu se moci stát státním umělcem? Jako třeba tady tyto umělkyně,“ poukazuje na specifický druh „umění“ Kotzian.

„Navrhuje se zavést státní registr umělců. A to všechno proto, abychom je mohli dotovat... A které živnosti se budou dotovat příště?“ ptá se závěrem.

Na skutečnost, že kabinet Petra Fialy (ODS) schválil status umělce a lidem z kultury pošle ročně miliony korun, reagoval na svém sociálním profilu zpěvák Daniel Landa. „Socialismus zjevně vítězí,“ glosuje.

„Status umělce? To bude asi nějaká variace na téma koho chleba jíš, toho píseň zpívej. Socialismus zjevně vítězí... přerozděl a panuj,“ zkonstatoval na svém facebooku zpěvák Daniel Landa. A dodal: „... a zdědíš po mně obří dluh, na každém rohu z kamer bude shlížet bůh“.

„Vláda schválila status umělce ve výši 126 mil korun. Rozumím tomu správně, že to je sociální dávka? To jsme (umělci) tedy dopadli. Nově se budou umělci moci zapsat do registru umělců, který zřídí ministerstvo kultury. Na základě podané žádosti tam bude moci být zanesen ten, kdo vykonával uměleckou činnost nejméně 24 měsíců z posledních tří let. Aby získal příspěvek, nesmí být studentem a v době podání žádosti se nesmí nacházet v pracovněprávním vztahu, který by přesahoval polovinu týdenní pracovní doby. Zároveň jeho příjmy z umělecké činnosti za poslední dva roky mají tvořit alespoň polovinu jeho celkových příjmů a nemají přesahovat průměrnou mzdu,“ okomentoval „status umělce“ hudebník a člen Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadim Petrov.

„Bojová UMĚNÍ cvičím od r. 1991, učím od r. 2002, očekávám od Ministerstvo kultury České republiky titul minimálně zasloužilý, ale spíše národní umělec, a samozřejmě tučnou roční rentu,“ napsal Pavel Macek. „Právě běžím si podat žádost!“ dodal.

Jeho slova sdílel s náležitým komentářem herní vývojář Daniel Vávra. „Vláda nám schválila status umělce. To aby ‚umělci’, jejichž umění nikoho nezajímá, mohli tvořit umění, které nikoho nezajímá, za peníze lidí, které nezajímá, protože umění, které nikoho nezajímá, je jádrem kultury a bez peněz těch, které to nezajímá, by kultura, která nikoho nezajímá, zanikla, čímž by národ, který to nezajímá, byl velmi ochuzen a byla by to strašná tragédie nevyčíslitelné hodnoty, jejíž podstatu většina umělců, kteří nikoho nezajímají, ale chtějí vaše peníze, nedokáže příliš vysvětlit, ale bylo by to strašné. Co bysme si počali bez knížek, které nikdo nečte bez a hudby, kterou nikdo neposlouchá? Paraziti by museli začít pracovat. Hrůza! Dovedete si to představit? Já ano, stejně jako většina těch, kteří se živí prací, a nikoliv pobíráním grantů za něco, co nikoho nezajímá,“ zmínil Vávra.

„Každopádně já jsem pro status ‚bojového umělce‘. Jinak bude naše kultura velmi ochuzena a bude to mít pro národ nedozírné následky! Obzvlášť pro tu část, kterou to nezajímá,“ dodal.

O „nutnosti“ legislativního zavedení statusu umělce se hovoří od pandemie covidu-19, kdy opatření státu výrazně omezila možnost umělecké produkce. Zákonná novela by mohla platit od 1. ledna příštího roku.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kabalický pohled na svět:, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseantipták , 22.05.2024 18:33:56
Peníze budou mít jenom ,,naši".

|  11 |  0

Další články z rubriky

Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

21:49 Švýcarský summit o Ukrajině: Biden chyběl, Zelenského to rozrušilo

Kolem 100 zemí a organizací se účastní dvoudenní konference ve Švýcarsku, která má nalézt cestu k mí…