85 let od německé okupace. Velmi aktuální výročí, vystoupil Václav Klaus. Mluvil i o „gaučových generálech“

15.03.2024 10:35 | Monitoring

Bývalý prezident Václav Klaus vystoupil na vzpomínkové akci k smutnému 85. výročí 15. března 1939, kdy začala nacistická okupace státu. Podle jeho slov je toto výročí velmi aktuální, protože chování světových hráčů dnes je velmi shodné jako tehdy. Hovořil o radikálních politicích, kteří mají pocit, že jim narůstají andělská křídla, když démonizují svého nepřítele. „Hrát si na vzdálenost tisíců kilometrů na hrdiny je strašně snadné,“ uvedl Klaus s tím, že ve vládě sedí „gaučoví generálové“ a jsme ohrožováni především vlastní sebedestrukcí.

85 let od německé okupace. Velmi aktuální výročí, vystoupil Václav Klaus. Mluvil i o „gaučových generálech“
Foto: Youtube
Popisek: Bývalý prezident Václav Klaus vystoupil na vystoupil na vzpomínkové akci k 85. výročí 15. březen 1939

Ačkoli se k tragickému březnu 1939 bude v Praze konat mnoho vzpomínkových akcí, nevěří Václav Klaus v jejich autentičnost, chybět bude i porovnání těchto událostí s dnešní situací: „Politicky k této akci jistě přednesou vznešené projevy plné frází a z mnohaleté zkušenosti vím, že z těch projevů bude cítit, že to těmto politikům napsal někdo jiný a nemluví jim to z duše. Akademické projevy se budou ze všech sil vyhýbat jakémukoli náznaku vztahů tehdejších událostí k dnešku, to je základní postoj akademiků,“ řekl na úvod svého projevu.

 Dnes je podle něj hlavním cílem akademiků a některých politiků, aby byla připomínána „vydezinfikovaná historie. „Slovo vydezinfikovaná historie si asi nechám patentovat. Jako by byla už uzavřená, neaktuální, ale my, co tu jsme, víme, že to tak není. Jedná se o výročí vysoce aktuální,“ pokračoval prezident Klaus a sklidil potlesk přítomných.

Následně hovořil o tom, co je shodné dnes s rokem 1939, kdy nacisté obsadili zbytek Československa a o den později byl vyhlášen protektorát. „Shodné je chování velkých světových hráčům, kteří tehdy stejně jako nyní, k velikému zklamání některých našich poněkud naivních spoluobčanů, usilují jen a jedině o své vlastní zájmy. Slovy samozřejmě říkají něco úplně jiného,“ dodal Václav Klaus.

„Je třeba zřetelně a jasně říci, že 15. březen 1939 nebyl předchozím vývojem nečekanou událostí. Stejně tak nečekanými momenty nebyly ani 24. únor 2022 a nečekanou události nebyl ani 7. říjen 2023. Dny před těmito událostmi byly rozhodující, byly tam jasné tendence a kdo je nevidí, prozrazuje mnohé o sobě samém,“ zmínil Klaus zahájení ruské invaze na Ukrajinu a eskalaci konfliktu na Blízkém východě.

Opakuje se nám, bohužel, stále totéž – jakékoli ohrožení našeho státu vysvětlujeme jako důsledek zlého chování nějakého našeho souseda. Vždy si namlouváme, že to udělali oni, že nás někdo zradil. Jsem poslední, kdo by hledal jakékoli ospravedlnění pro tehdejší šílené jednání Hitlera, ale na to se s odstupem 85 let útočí strašně snadno, ale celou historickou pravdu to nevyjadřuje a neříká,“ upozornil prezident.

Souhlasí s tím, co tvrdí šéfredaktor švýcarského týdeníku Die Weltwoche Rogera Köppela, a sice že „démonizace nepřítele či protivníka dává člověku pocit jako by mu narůstala andělská křídla“. „Zdá se mi to jako geniální výrok, protože vidím kolem sebe takových novodobých andělů, že jich teď v Evropě zejména u nás máme strašlivé množství. Někteří naši radikální politici by si tohle měli uvědomit a zamyslet se sami nad sebou. Mnozí svádějí vše na jednu osobu,“ pousmál se Klaus a opět sklidil potlesk.

„Ubránit stát před vnější hrozbou vyžaduje buď dostatečnou sílu, nebo silnou vůli, nejlépe obojí. To první nemáme, neměli jsme ani v roce 1938, 1939, ani v roce 1968. Přes všechny silácké řeči naší ministryně obrany, tu sílu a vůli nemáme ani teď,“ konstatoval prezident, který ministryni Černochovou, šéfku TOP 09 Pekarovou Adamovou a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) označil za „gaučové generály“.

„Beneš naštěstí nebyl Zelenskyj, nedopustil masové vraždění a rozbombardování země. Já jsem mu to nikdy nevyčítal. Hrát si na vzdálenost tisíců kilometrů na hrdiny, na Churchilly, je strašně snadné,“ uvedl.

Zatímco v roce 1939 byla ohrožovaná naše téměř fyzická podstata, kdy zde byly snahy vysídlit nas na východ, dnes nás podle Klause naopak osídlují degradací slova národ, přijímáním ideologie, jako je multikulturalismus a masovou migrací. „Osidlují nás také postojem, který preferováním ukrajinské války před jednáním o míru, vede k masové migraci Ukrajinců k nám. Což je fenomén, který jsme na našem území v minulosti ještě nikdy nezažili,“ zdůraznil Klaus.

„Nevím, jestli si to naši války chtiví uvědomují, jestli si uvědomují naše rozpouštění se jako kostky cukru v evropském bio čaji,“ dodal Klaus.

„Jsem přesvědčen, že naše státnost a suverenita dnes nejsou ohrožovány mašírujícími vojenskými jednotkami, je evidentní, že o nic takového Rusku ve vztahu k nám nejde. I když nám někteří naši vládní politici tvrdí opak. Jsme ohrožováni přeměnou Evropské unie v evropský superstát, v němž mají být kdysi suverénní státy kraji, regiony, provinciemi. Jsme ohrožováni naší vlastní sebedestrukcí západu. To je problém, a snaha vnutit nám konfrontaci na východě vidím jako velmi nebezpečnou snahu odvést pozornost veřejnosti úplně jinam od toho, co se děje u nás samotných,“ řekl Václav Klaus a závěrem dodal. „Dnes si musíme pomoct sami, přesně o tom by mělo být poselství 85. výročí 15. března 1939.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Díky Fialovi, Černochové, Lipavskému aj.,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAňas , 15.03.2024 17:19:28
ale hlavně naprosto utrženému ze řetězu prezidentovi-generálovi Pavlovi získáváme "slávu" hlavního podporovatele Ukrajiny, škodícího Rusku. Nevím, podle mne o takovou "slávu" v situaci, kdy se vážně uvažuje o nebezpečí jaderné války může stát jen člověk rozumu ještě horšího než mdlého. Anebo sebevrah.

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…