A zase o kousek evropštější. Fiala představil, jak voličům sebere jeden den

01.02.2023 16:32

Vláda dnes schválila ústavní novelu a nový předpis o správě voleb, předpokládající mj., že by se volby nově od roku 2026 mohly konat jen v pátek od 07:00 do 22:00. Volby tak dle premiéra Petra Fialy (ODS) budou „modernější“ a přiblíží se „evropským standardům“. Dále dnes vláda udělila kladné stanovisko k nezávaznému memorandu o porozumění se společností Volkswagen o výstavbě gigafactory na baterie pro elektromobily v Líních u Plzně. Proti výstavbě gigafactory v místě pátého nejvyužívanějšího letiště v ČR přitom protestují tisíce občanů i dotčené obce.

A zase o kousek  evropštější. Fiala představil, jak voličům sebere jeden den
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Rakušan a Petr Fiala

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí
Premiér po jednání vlády k úpravě voleb poznačil, že ústavní novela je cílená na to, „aby volby u nás byly modernější a aby více odpovídaly evropským standardům“.

Podle předlohy ministerstva vnitra, kterou projedná Parlament, by měly volby do Senátu, do zastupitelstev krajů a obcí dostat pevný termín v prvním celém říjnovém týdnu. Změnit by se mohla i pravidla pro tvorbu volebních okrsků, vzniknout by měl nový informační systém správy voleb.

Vnitro v novele podle ČTK upozorňovalo na to, že Česko je v Evropské unii posledním státem se dvěma volebními dny. „Po ukončení hlasování je navíc potřeba počítat i s časem na sčítání hlasů, které bude probíhat do nočních hodin,“ stojí v důvodové zprávě.

Voliči by nově také měli dostat možnost požádat o voličský průkaz elektronicky na kterémkoli obecním úřadě. A zákon je spojený se změnou Ústavy, která by měla v duchu předchozích dohod zafixovat senátní obvody na 12 let tak, aby se neměnily kvůli změně počtu obyvatel každé dva roky při obměně třetiny horní parlamentní komory.

Vedle správy voleb vláda podle premiéra Fialy řešila i výstavbu gigafactory na baterie pro elektromobily v Líních u Plzně. Právě nezávazné memorandum o porozumění se společností Volkswagen o výstavbě dnes vláda schválila.
 
Memorandum má dle předsedy vlády nastavit základní parametry budoucí spolupráce a nijak, jak řekl, nepředznamenává, jak se společnost při výběru lokality nakonec rozhodne.

„Je to velmi důležité pro Českou republiku. Respektive je důležité, abychom se snažili, aby gigafactory byla v České republice a podpořili jsme tím proces transformace automobilového průmyslu,“ zmínil ministerský předseda.

Proti zrušení letiště kvůli výstavbě gigafactory přitom protestuje Český svaz letectví a ohradili se postižené obce či občané, z nichž přes 13 a půl tisíce připojilo podpis pod petici, která upozorňuje na významnou ekonomickou a bezpečnostní lokalitu letiště, které je páté nejvyužívanější v ČR. Lidé se vyjadřují rovněž proti přesunutí nebo likvidaci Letecké záchranné služby, která sídlí na letišti Líně.

Předpokládaná investice do gigafactory se podle Fialy pohybuje kolem 120 miliard korun, ale hlavně by projekt pomohl v úsilí připravit český autoprůmysl na elektromobilitu. Zároveň by to znamenalo příchod nových technologií, vytvoření nových pracovních míst a stabilní příjmy do státního rozpočtu.

„Jsem rád, že se daří slaďovat požadavky potenciálního investora i dotčených obcí a kraje. Pokročili jsme v řešení dopravního napojení právě ve spolupráci s obcemi a vláda dnes v této souvislosti jako další krok na té cestě, abychom z české strany udělali všechno, co je potřeba, a měli šanci získat tento projekt, odsouhlasila nezávazné memorandum o porozumění,“ řekl premiér na tiskové konferenci po jednání vlády.

Tento krok dle Fialy může pomoci českému průmyslu v rámci změn, které ho čekají kvůli chystanému „nutnému přechodu na elektromobilitu“.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) pak zmínil, že v noci na 5. únor skončí stálé hraniční kontroly na česko-slovenských hranicích zavedené kvůli zvýšenému počtu ilegálních migrantů. Zatímco loni v září bylo migrantů na Slovensku zachyceno každý den zhruba 400, nyní se jejich počty podle Rakušana pohybují v jednotkách osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…