Ale lidi to zajímá! Železný na ČT griloval Babišova Brabce, který řekl, jaký je vlastně premiér

06.06.2019 10:45

Po ministrech Havlíčkovi a Dostálové hovořil v ČT i ministr životního prostředí a místopředseda ANO Richard Brabec. Vysvětloval, proč hřímal proti auditu Evropské komise v Parlamentu: „Byly tam takové nesmysly, které se ještě navíc týkaly mě. Před Babišem prý do Agrofertu teklo 800 milionů, za jeho vlády jen desetina. Premiér prý nechce rozdělovat společnost. A očividnost chyb je Brabcovi podezřelá.

Ale lidi to zajímá! Železný na ČT griloval Babišova Brabce, který řekl, jaký je vlastně premiér
Foto: Repro ČT24
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec v Událostech komentářích

Dle ČT do Česka přišla další předběžná auditní zpráva od Evropské komise. I tentokrát dokument zkoumá rozdělování finančních prostředků a střet zájmů Andreje Babiše. Část opozice prý uvažuje o vyvolání nedůvěry vládě a Andrej Babiš hodlá o kvalitě auditorů hovořit s odcházejícím předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Günther Oettinger, eurokomisař pro rozpočet, si je dle reportáže jist, že data a fakta, ze kterých vycházeli, jsou spolehlivá.

Anketa

Okrádá vás Andrej Babiš?

17%
hlasovalo: 28350 lidí

První otázka na Richarda Brabce však směřovala na předvčerejší protesty a jak je Andrej Babiš vnímá. Jakuba Železného zajímala hlavně nabídnutá omluva Andreje Babiše za slova o koncertu. „Brát úplně na lehkou váhu takové množství lidí v centru Prahy, to si myslím, že úplně nejde,“ mínil moderátor. Brabec prohlásil, že to premiér také na lehkou váhu nebere. „Pan premiér není člověk, který by rád rozděloval společnost,“ pravil Brabec. Na to ale Železný namítl, že témat, popř. kauz je s Andrejem Babišem spojeno opravdu mnoho, jmenoval například rozsudek slovenského soudu o tom, že Babiš byl v StB, nebo kauzu Krym, a dodal, že si Andrej Babiš musí uvědomovat, že to lidem vadí. Brabec řekl, že zná premiéra už 20 let, je to výrazná osobnost a mnoho věcí svou pílí a hoževnatostí rozhýbal. A zopakoval, že to Babišovi dle jeho názoru jedno není, hodlá nějak zareagovat a možná by s „těmi lidmi“ i rád mluvil. Na což ale Železný kontroval, že k setkání s Mikulášem Minářem už se premiér vyjádřil odmítavě.

Brabec také vysvětloval, proč proti auditu hřímal v Parlamentu: „Byly tam takové nesmysly, které se ještě navíc týkaly mě a které, já myslím, jsem včera jasně vyvrátil během deseti minut, že to jsou opravdu nesmysly, jak údajně já nadržuju průmyslu, kdy naopak já jsem z průmyslu vzal 9 miliard korun z operačního programu životní prostředí a dal jsem je přes kotlíkové dotace domácnostem. Nebo jsem jasně dokázal, že před Babišem a Brabcem, než přišli do politiky, tak vlastně šlo do Agrofertu z toho operačního programu životní prostředí na projekty 800 milionů a za Babiše a Brabce desetina. To jsou věci, které se mě dotkly, že tam mohou být, osobně.“

„Proč by ti auditoři, pokud to nejsou, s odpuštěním, úplní lemplové, proč by to dělali? Je tam nějaký záměr poškodit pana premiéra, poškodit vás nebo jeho spolupracovníky, poškodit Česko?“ ptal se Železný po motivu auditorů. Brabec také důvod neznal, ale vysvětlení, že byli dotyční takto „nepečliví a nesvědomití“, když si mohli věci snadno ověřit, neshledává logickým.

Jako další téma následovala švédská mladistvá aktivistka Greta Thunbergová a její požadavky ohledně životního prostředí.

Návrhy řešení Grety Thunbergové:

 

Podle Brabce není problémem ani tak to, kolik by návrhy Grety Thunbergové stály, ale že jdou proti směřování lidské civilizace v posledních 200 nebo 300 letech. Železný nadhodil otázku, zda v posledních 200 nebo 300 letech nesměřuje lidská civilizace špatně. Brabec souhlasil, že například znečišťování oceánů plasty nebo masivní nárůst populace nejsou udržitelné. Problém je podle něj v hlavách, že úspěch se počítá podle toho, kolik věcí máme. Pochválil Železného, který řekl, že si v rychlém občerstvení nebere plastová brčka. „Téma životní prostředí, které bylo před třemi čtyřmi lety takovým otloukánkem, tak najednou je mezi prioritami lidí nejvýš, dokonce výš než imigrace, výš než korupce, a prostě je vidět, že se to strašně mění,“ řekl Brabec a dodal, že bez této změny uvažování se s ochranou klimatu nedá nic dělat.

Železný se pak zeptal, zda by si Evropa neměla stanovit vyšší cíle, že brčka samotná problém nevyřeší. Brabec konstatoval, že Evropa je v tomto ohledu lídr, ale je nutné, aby ji ostatní části světa následovaly. „Evropa celá má necelých deset procent emisí CO2 světových, Čína má 30 %, Spojené státy mají 17 % nebo 18 %, takže je to o té světové solidaritě. Všichni na to musí přijít,“ řekl a dodal, že Čína masivně investuje do životního prostředí, které si ovšem předtím „zprznila“.

Celý pořad ZDE

Novinář Erik Best si rýpnul do Jakuba Železného za formulaci jeho dotazu o demonstracích poznámkou:
„Kodex ČT neplatí pro Jakuba.
(5.14 Redaktoři České televize si musí při vystupování ve zpravodajských a aktuálně-publicistických pořadech počínat tak, aby divák nemohl rozpoznat, jaký mají na věc, o níž informují, názor.)“

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…