Ale my to potřebujeme! Hamáček praštil do stolu, chce omezení do konce května. A pustil se do ekonoma, který obvinil Prymulu

28.04.2020 18:09

Hostem úterních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD). Posluchačům vysvětloval, proč je podle jeho názoru nutné prodloužit koronavirový nouzový stav až do 25. května.

Ale my to potřebujeme! Hamáček praštil do stolu, chce omezení do konce května. A pustil se do ekonoma, který obvinil Prymulu
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD)

Anketa

Je pro vás plk. Robert Šlachta důvěryhodnou osobností?

88%
12%
hlasovalo: 16351 lidí
Hamáček je přesvědčen, že nouzový stav potřebujeme prodloužit do 25. května, protože bez nouzového stavu se nelze řídit krizovým zákonem. „Pokud vláda naplánovala to rozvolňování až do 25. května a pokud to máme udržet, tak potřebujeme zachovat nouzový stav,“ konstatoval Hamáček s odvoláním na verdikt Městského soudu v Praze, který vládě sdělil, že bez krizového zákona nelze restriktivní opatření držet při životě. „Z mého pohledu je to hřiště jasně dané,“ konstatoval Hamáček.

Uznal, že poslanci se mohou scházet týden co týden a jednat o nouzovém stavu, ale to bude znamenat, ž se poslanci nebudou věnovat dalším potřebným zákonům, protože poslanci budou ve Sněmovně týden co týden opakovat stále stejné argumenty pro a proti nouzovému stavu.

Nechtěl ale říci, zda by měl někdo nést zodpovědnost za zavedení opatření, která zrušil Městský soud v Praze. „Já bych teď nespouštěl nějaký hon na čarodějnice. Pokud vím, tak to zpracoval pan Jan Kněžínek na Úřadu vlády a ministr zdravotnictví (Adam Vojtěch za hnutí ANO) to zrealizoval,“ uvedl Hamáček.   

Hamáček dal také jasně najevo, že nesouhlasí s názorem ekonoma Daniela Münicha, že vláda nerozhoduje v koronavirové krizi na základě relevantních dat. „Já s tím nesouhlasím. Pan Münich nesedí na jednáních vlády,“ zdůraznil Hamáček s tím, že vláda podle jeho názoru data k dispozici má a jedná podle nich.

Vyjádřil také názor, že Češi, Moravané a Slezané karanténní opatření dodržují a nevidí důvod vydávat policistům metodické pokyny, aby zpřísnili kontroly. Pouze pokud by se změnila epidemiologická situace, vláda by podle Hamáčka zatáhla za záchrannou brzdu a opatření by zpřísnila. „To bychom museli zvážit, jak to udělat, aby nás virus nesežral,“ uvedl Hamáček.

Nakonec zdůraznil, že je připraven obhajovat kteroukoli zakázku Ministerstva vnitra z časů nouzového stavu na ochranné pomůcky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…