Aňa Geislerová: Sice máme kavárny a avokádové tousty... Ale je normalizace!

19.12.2019 12:51

V novém čísle časopisu Reflex vyšel mimo jiné i rozhovor s herečkou Aňou Geislerovou. Hovořila například o roli manželky prezidenta v novém filmu Havel. A vzpomínala na oslavy roku 1989. Normalizace je podle ní zpět. „Tváří v tvář stojíš lhářům a psychopatům!“ stěžovala si herečka. Nejsilněji prý prožívala čtení Timothyho Snydera na pódiu Milionu chvilek pro demokracii. A co jí udělalo radost? Že Andrej Babiš je zase stíhaný a EU schválila Zelenou dohodu.

Aňa Geislerová: Sice máme kavárny a avokádové tousty... Ale je normalizace!
Foto: Repro Facebook
Popisek: Herečka Anna Geislerová na demonstraci Milionu chvilek pro demokracii

Geislerová měla v roce 2019 dvě velké role, jednak Boženu Němcovou v seriálu Lenky Wimmerové, a také roli Olgy Havlové ve filmu s prostým názvem Havel Slávka Horáka.

Anketa

Bojíte se Číny?

7%
93%
hlasovalo: 20459 lidí

Herečka o Olze Havlové prohlásila, že pro ni zvolení Václava Havla prezidentem nebyl happy end. „Ona opravdu nechtěla být lidem na očích. Byla skromná,“ vychází Geislerová z dostupných pramenů a z výpovědí těch, kdo prezidentovu první manželku znali. Dodala, že Havla adorovala, ale jeho texty moc neznala, takže se to snažila dohnat.

„Četla jsem úplně všechno, co se mi podařilo dohledat. Michael Žantovský ve své knize píše o Havlově prvním uvěznění a o jeho takzvaném selhání. Když byl poprvé ve vězení, podepsal prohlášení, že už nebude politicky aktivní a že se bude věnovat pouze dramatické činnosti, což komunisti pak otiskli. On sám si to nikdy neodpustil, trápil se a považoval to za své selhání. Současně si myslím, že tahle záležitost ho posunula v jeho boji a upevnila v postojích, že to chtěl odčinit,“ řekla Geislerová v rozhovoru a dodala, že byla nadšená, když tuto epizodu našla v Horákově scénáři filmu. „Chyby z nás mnohdy dělají lepší lidi, posouvají nás dál, tříbí charaktery,“ míní herečka.

Přišla také otázka na to, jak vnímala letošní vzpomínky na rok 1989. Prý ambivalentně, protože s věkem začíná být alergická na objektivismus. „Na jednu stranu tady máme svobodu, můžeme říkat, co chceme, můžeme cestovat a máme ty svoje kavárny a avokádové toasty, ale na druhou stranu pocit normalizace nebo bezmoci je zpátky,“ tvrdí Geislerová.

„Tváří v tvář stojíš lhářům a psychopatům! Rozhodují o našem žití, o prostředí, ve kterém a jak žijeme, což je strašný! Nejhorší je zjištění, že to není tím, že by se něco vrátilo, ono to nikdy neodešlo! Všechny ty propojený mocenský struktury se jen pragmaticky stáhly do průmyslu, do ekonomické sféry a skrze ně se pak dostaly zpátky k politické moci. Takže nejsilnější z oslav pro mě bylo, když jsme stáli na Letné na pódiu Milionu chvilek pro demokracii a četli Timothyho Snydera. Všechny nás to rozbrečelo. Jednak z radosti, ale také z emoce, že je zase potřeba se o svobodu prát a usilovat. A pak mám radost, že to moje děti vnímaj, že se zajímaj o dění kolem nás. Už třeba jen to, že 17. listopadu jdeme zapálit svíčku, že prostě vědí, že se to sluší a musí. A taky, že vidí mámu, jak je pořád tahá na náměstí, mává jim z pódia... Bude to v nich!“ věří Aňa Geislerová.

Herečka také prohlásila, že jí udělalo radost obnovení stíhání premiéra Andreje Babiše. „A audit Evropské komise a schválení zelené evropské dohody,“ dodala. Jako další důvody k radosti dala své děti, jejich smysl pro humor a zájem o svět.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…