Analýza, která zapadla. Budete koukat, z jakých zdrojů čerpají veřejnoprávní novináři informace. Zmíněn i velvyslanec Schapiro

31.12.2017 8:16 | Zprávy

NEWSROOM TOMÁŠE KŇOURKA K informování o válečném konfliktu v Sýrii používal Český rozhlas převážně zdrojů ze západní Evropy a Severní Ameriky, zatímco po ruských či syrských sáhl jen výjimečně. Na analýzu konstatující tento stav upozorňuje místopředseda Rady Českého rozhlasu Tomáš Kňourek, jemuž vadí i to, že veřejnoprávní médium se pravidelně věnuje tématu údajných dezinformačních webů, ale nějak se zdráhá dát jejich zástupcům prostor. Protože dnes máme silvestr, tak vybral příhodu americké diplomatky, která chtěla prověřit ruskou intervenci do voleb na ostrově, který vůbec neexistuje.

Analýza, která zapadla. Budete koukat, z jakých zdrojů čerpají veřejnoprávní novináři informace. Zmíněn i velvyslanec Schapiro
Foto: archiv redakce
Popisek: Tomáš Kňourek, člen Rady Českého rozhlasu

Předchozí díly Newsroomu se až na jednu pochvalnou výjimku netýkaly práce redakcí Českého rozhlasu, a tak je čas na nápravu. „Začnu odbornou analýzou, kterou si Rada Českého rozhlasu nechala vypracovat. Zadání znělo: Analýza mediální reprezentace konfliktu v Sýrii ve vysílání ČRo Radiožurnálu a ČRo Plus v období 12. prosince 2016 až 27. ledna 2017 s výjimkou vánočních dnů 24. až 26. prosince 2016. Jen pro připomenutí, v tomto období gradovala veledůležitá bitva o největší syrské město Aleppo mezi syrsko-ruskými jednotkami a teroristy takzvaného Islámského státu. Analytici zkoumali 2035 zpráv, debat, komentářů, reportáží a dalších zpravodajských, publicistických i diskusních formátů zveřejněných v určeném období,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz místopředseda Rady Českého rozhlasu Tomáš Kňourek.

Z výsledků této analýzy ho zaujaly hlavně struktura zdrojování zpráv, přesněji naprosté upozadění blízkovýchodních, ale hlavně ruských informačních zdrojů. „Skoro 70 procent pocházelo ze západní Evropy a Severní Ameriky, a pouze sedm procent z Ruska a 18 procent z Blízkého východu. Žebříčku vévodí Reuters s 99 citacemi, což je stěží uvěřitelná třetina všech zdrojů, následován BBC. Za měsíc a půl Český rozhlas citoval ruskou agenturu TASS a Russia Today jednou, Ria Novosti třikrát, Interfax osmkrát. Jen o trochu lépe jsou na tom syrská televize a agentura SANA, dohromady 21 citací. Zcela zanedbatelné je využití třeba íránských či egyptských informačních zdrojů. Opět podotýkám, že se válčilo v Sýrii, jednu z hlavních rolí hrály ruské jednotky a likvidovali se teroristé,“ upozorňuje publicista.

Z velvyslanců v Česku k válce v Sýrii promluvil v rozhlase jen Schapiro

Na to by mohl někdo namítnout, co když třeba zpravodajství ruských agentur nedosahuje v porovnání s Reuters kýžených kvalit. „Těžko říct. Co třeba odpovědět příkladem: ‚Šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva, SOHR, Ramí Abdar Rahmán podle Reuters uvedl, že bitva o syrské Aleppo skončila.‘ Čtenáři jistě vědí, že SOHR sídlí v domku v britském Coventry a Rahmán je velkým odpůrcem syrského prezidenta Bašára Asada. Jen bloud by mohl pochybovat o tom, že Reuters či BBC v informační válce nestojí spíše na straně Západu, stejně tak jako Russia Today či TASS na straně Ruska. Ale jednoznačná preference informačních zdrojů jedné strany této války svědčí o nepříliš kvalitně odvedené práci redaktorů či editorů. A poukázali na to i radní Českého rozhlasu, kteří na prosincové schůzi vyzvali vedení rozhlasu k nápravě,“ informuje Tomáš Kňourek.

Ve zmíněné analýze si ještě všiml toho, že kategorii hostů diskusních pořadů ČRo Radiožurnálu a ČRo Plus referujících o syrské problematice jednoznačně ovládli novináři či komentátoři. „Nu dobrá. K pláči i smíchu zároveň je ale skutečnost, že za více než měsíc se k syrské problematice vyjadřoval jen jeden cizinec. A kdo jiný než tehdy končící americký ambasador, miláček médií a ‚neziskových‘ lobbistických struktur Andrew Schapiro. Nechť, ale když už jsme u velvyslanců, kde jsou syrský, ruský, turecký, íránský nebo třeba izraelský? Copak, když se láme takový konflikt, se nenajdou i jiní zajímaví lidé s rozdílnými úhly pohledu a nemusejí být nutně z diplomacie?“ diví se místopředseda Rady Českého rozhlasu.

Bakalův zaměstnanec chce lidi přeměnit na ovce, které nesmějí myslet

Také druhým tématem zůstává u veřejnoprávního rozhlasu, který opět zabrousil do vod takzvaných dezinformačních webů, a to tentokrát prostřednictvím Bakalova zaměstnance Lukáše Prchala ze serveru Aktuálně.cz. Ten v pořadu Interview Plus jako kolovrátek opakoval staré mantry, samozřejmě nechybělo ani tytyty směrem k Parlamentním listům. Právě ty podle Prchala stojí na tenké hranici mezi tradičními a dezinformačními weby. Parlamentní listy se totiž hájí tím, že jen dávají prostor nejrůznějším názorům a je na čtenáři, jaký postoj k nim zaujme. „To je ale špatně, protože nedochází k ověřování a konfrontaci toho, co tam kdo píše. Objevují se tam lži, dezinterpretace a dezinformace, které se pak už těžko vyvracejí,“ tvrdil v Českém rozhlase žurnalista z Aktuálně.cz.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…