Ano, generál Pavel byl v KSČ, ale můžeme ho nálepkovat jako komunistu? Vědkyně klade zásadní otázku

06.02.2022 6:10 | Ze sítí

Generál Petr Pavel v pátek oficiálně potvrdil, že se bude účastnit boje o Hrad. V prezidentské volbě se řadí mezi hlavní favority. Dá se očekávat, že bude čelit negativní kampani, v níž bude připomínáno především jeho členství v KSČ. Jestli však právě ono představuje skutečný problém a překážku na jeho cestě do křesla hlavy státu, se na svém twitteru zamýšlí vědkyně Marie Šabacká, která se řadí mezi jeho příznivkyně. Názory na její postoj jsou rozporuplné. A jak se ukázalo, problémem může být i Pavlovo vyjádření na adresu romské menšiny.

Ano, generál Pavel byl v KSČ, ale můžeme ho nálepkovat jako komunistu? Vědkyně klade zásadní otázku
Foto: Repro Youtube
Popisek: Bioložka Marie Šabacká

Novou hlavu státu si Česko zvolí nejpozději v lednu 2023. Vypadá to, že do soutěže se tentokrát zapojí rekordní množství uchazečů. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že generál ve výslužbě Petr Pavel se řadí mezi horké favority; jeho hlavním sokem má být podle průzkumů expremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, jenž svou kandidaturu zatím neohlásil.

I proto se generálu Pavlovi jako bumerang vrací nešvar z minulosti, a sice jeho členství v KSČ. Bylo ale spíše nevinné, naznačila ve svém tweetu česká bioložka Marie Šabacká:

Známý advokát Radek Pokorný by Pavlovu komunistickou minulost v rámci prezidentských voleb nezlehčoval: „Tak on stejně naivně v roce 1989 vstoupil do komunistické vojenské tajné služby,“ připomněl následně v diskusi pod tweetem:

Bude se muset najít někdo pro „fanatiky neposkvrněnosti“, reagoval na komentář advokáta režisér Jan Hřebejk, jenž naznačil, že neexistuje člověk ten, jenž by se zalíbil lidem všem:

Je to také otázka symboliky, připomněl ekonom a politik Ivan Pilip, vzhledem k možnému duelu Andreje Babiše a Petra Pavla:

Kontroverzních témat kolem generála Pavla vyvstane zřejmě víc,  můžou mu být dokonce vyčítány „projevy rasismu“, na něž někteří poukazovali.

Taky mám generála rád, napsal diskutér a přiložil záznam pořadu zábavné talk show Karla Šípa Všechnopárty, kde na podzim generál Pavel mj. vzpomněl i na rvačky s romskými kluky:

„Myšlenka být vojákem se vám v hlavě zrodila už v dětství? Byl jste rváč?“ zajímal se moderátor Šíp.

„Byl jsem už v dětství rváč, ale určitě jsem v té době nechtěl být voják. Rval jsem se prostě proto, že to patřilo k bontonu. Začal jsem chodit do školy na Kladně a ve čtvrti, kde jsem bydlel, jsme měli poměrně velké procento, dnes říkáme nepřizpůsobivých. Tak my jsme si tam museli vybojovat místo na slunci, takže to bylo téměř na denním pořádku,“ vzpomínal generál s tím, že už v první a druhé třídě měl dvojku z chování.

Šíp se pak bez okolků zeptal: „Pane generále, a napsal jste do svých papírů, že jste mlátil cikány?“ položil otázku. „Nenapsal, no... To jsem zatajil,“ smál se Pavel. „No jo, no, tak asi to nešlo jinak,“ rozhodil Šíp rukama.

Generál nato ale zdůraznil, že fyzické ataky byly oboustranné: „Oni zase mlátili i mě, takže to bylo takové... jednou já, jednou oni,“ pokýval hlavou voják ve výslužbě a dnes kandidát na prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…