Ať volí i děti, řekl herec Budař. A pálil do vlastních

28.06.2021 13:32 | Zprávy

Česko nemá nouzi o herce, kteří se vyjadřují k politice. Naopak, mezi těmi, které politika vůbec nezajímá, je známý herec Jan Budař. Ale přesto na ni v podcastu U Kulatého stolu došlo. A Budař odhalil, že by rozšířil volební právo i na děti. „Volit mě víc a víc nebaví, naopak si přeju, ať už začnou konečně mít volební právo i děti, což po ženách je další krok, doufám, že se to stane snad brzy.“ Politika by pak už podle něho nemohla být „tupě tupá“ a možná by došlo i na změnu politické kultury.

Ať volí i děti, řekl herec Budař. A pálil do vlastních
Foto: Repro Youtube
Popisek: Herec a nyní i režisér, Jan Budař

Budař v rozhovoru komentoval důvody, proč česká kinematografie nevzkvétá. Podle něj je to proto, protože čeští producenti sází na jistotu. „Riskovat s nějakým dramatem, vztahovým, složitým, i experimentálním, třeba jak točí Jan Švankmajer nebo režiséři tohoto typu, aby takový film vznikl, tak musí mít podporu státního fondu a televize a dalších fondů. Aby byl vlastně nezávislý finančně, co se týká rizika, zda se to vrátí z kina nebo ne. A přesto je tam vždy ambice, aby to peníze vydělalo, protože prostě film je drahá věc. Tak si myslím, že je to proto. Producenti nechtějí riskovat, tak se točí pořád něco podobnýho, co už bylo,“ míní Budař.

Svěřil se, že podporu od státního fondu kinematografie dostane i jeho chystaný film Princ Mamánek. „I s Českou televizí jsme se dohodli na koprodukci, takže ten projekt je na krásné cestě,“ zaklepal na stůl režisér a scénárista filmu, který má vyjít v roce 2022. Složil poklonu Miloši Formanovi a Jiřímu Menzelovi, ale podle něj momentálně není v Česku nikdo, kdo by dokázal točit na světové úrovni. Ale věří a doufá v to, že český film zase bude světový.

Zazněla i otázka, proč jsou v Česku tak úspěšné seriály jako Ulice nebo Ordinace v Růžové zahradě, které dle jednoho z moderátorů nejsou přesvědčivé ani scénářem, ani výkony herců. „To je takový ten televizní trik, vytvořit divákovu závislost na tom, že se mu něco každý večer, obden nebo obtýden předkládá a on si zvykne na to chtít vědět, jak ti jeho hrdinové, se kterými se ztotožňuje, jak se jim vede,“ pravil Budař. A odmítl, že by někdy v takovém seriálu hrál, protože by ho to prý nebavilo. „Já bych nemohl říkat ty umělý věty,“ řekl v pořadu.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…