Babiš: Afghánistán je debakl Západu

19.08.2021 13:45

Evakuace z Kábulu skončila. Zachránili jsme všechny, řekl premiér Andrej Babiš (ANO) na tiskové konferenci. Ocenil armádu i velvyslance Jiřího Balouna. Ten získal nejvyšší vyznamenání v oblasti české diplomacie, neboť řídil evakuaci spolupracovníků z Kábulu. Babiš situaci označil za debakl Západu.

Babiš: Afghánistán je debakl Západu
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Včera podle Babiše přistál poslední let z Afghánistánu, čímž byla evakuační mise skončena. Podle ministra zahraničních věcí Jakuba Kulhánka (ČSSD) evakuační lety přepravily do Česka 170 Afghánců. Převezeni byli všichni, kteří byli k evakuaci určeni. Úspěch operace označil za zázrak. „Nedávno jsem řekl, že evakuační operace byla malý zázrak. Dovolte, abych se opravil – bez jakékoliv diskuse je jasné, že se jednalo o zázrak velký. Situace, která v uplynulých dnech nastala v Kábulu, nelze nazvat jinými slovy než totální a neočekávaný kolaps. Tragédie, na kterou se nikdo nemohl připravit. Ještě v pátek minulý týden, podle všech dostupných informací včetně údajů od spojenců a zpravodajských služeb, jsme pracovali s informacemi, že máme čas na evakuaci do konce září. V sobotu se již hovořilo o konci srpna, kdy by se Tálibán mohl dostat do Kábulu. To, že tam na konec vpadnul už v pondělí, je jasným důkazem toho, jak dynamicky se celá situace vyvíjí. Nikdo na tento vývoj nebyl překvapen,“ podotkl Kulhánek.

Zároveň nevyloučil, že další jednotliví spolupracovníci České republiky nebo Afghánci s vazbou na ČR budou evakuováni spojenci. 

„Potom, co nastala situace v Afghánistánu, která se dá označit jako katastrofický scénář po odsunu spojeneckých vojsk – a to nikdo, ani naši spojenci, ani další analytici, takový vývoj nečekal. My jsme zareagovali velice rychle a já už jsem s panem ministrem minulý pátek situaci řešil a my jsme zareagovali rychle a rozhodně,“ podotkl Babiš a vyzdvihl fantastickou práci velvyslance Balouna. 

„Opravdu se nám ta armádní akce povedla. A naši vojáci skutečně, i pan velvyslanec, předvedli neuvěřitelný výkon. A v situaci, kdy šlo o hodiny a minuty, při uzavírání zastupitelských úřadů a evakuaci na letiště v Kábulu, dokázali něco, co si většina z nás ani neumí představit. My jsme v sobotu večer 14. srpna svolali Bezpečnostní radu státu a po skončení rady v 10 hodin večer, už následně čtyři hodiny poté náš první letoun zamířil směr Kábul, byla to velice komplikovaná cesta a myslím si, že skutečně díky našim vojákům a panu velvyslanci se podařilo zachránit mnoho životů a hlavně zachránili všechny, které jsme chtěli. To znamená zaměstnance našeho velvyslanectví, tlumočníky, kteří pracovali s naší armádou, kteří byli prověřeni,“ dodal Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…