Babiš: Nasadíme vojáky a hasiče. Budou testy zdarma. Konečným řešením je vakcína

09.12.2020 15:28

Premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho kabinet dnes předstoupili před poslance se žádostí o prodloužení nouzového stavu. Svůj návrh Babiš úvodem zdůvodnil. Žádost menšinové vlády podpoří komunisté, ale pouze do vánočních svátků. Kabinet přitom žádá o 30 dnů, do 11. ledna 2021.

Babiš: Nasadíme vojáky a hasiče. Budou testy zdarma. Konečným řešením je vakcína
Foto: FB A. Babiše
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Jste pro prodloužení nouzového stavu?

62%
38%
hlasovalo: 17025 lidí
„Obracím se na vás tento podzim již potřetí se žádostí o prodloužení nouzového stavu. Ten nouzový stav, ono to tak působí na lidi možná skličujícím způsobem, já bych to spíš nazval stav pomoci. Stav pomoci v ohrožení zdraví našich spoluobčanů. A já jsem si vědom toho, že nikdo z občanů ani nikdo z nás, ani já sám, po tomto nouzovém stavu netoužíme. A přesto musíme – nebo musím – s tímto požadavkem před vás předstoupit. Důvod je jediný a prostý, a to je skutečnost, že v rámci Evropy pokračuje komunitní šíření koronaviru,“ začal úvodem Babiš. 

„Stále napříč celou Evropou je patrná velká populační nálož viru a všechny země včetně naší se potýkají s daným onemocněním a snaží se všemi dostupnými prostředky zabránit další progresi tohoto neutěšeného stavu. Všichni víme, že jediným finálním řešením je vakcína, a musíme do doby, než bude k dispozici, společným úsilím zabránit tomu, aby se počet nakažených neřízeně zvyšoval a zejména aby nedocházelo k úmrtím našich spoluobčanů, zejména těch, kteří patří k nejvíce ohroženým skupinám. A k tomu musíme mít k dispozici nástroje, které umožní zasahovat plošně na území celé České republiky a které budou efektivní. Bude i nadále třeba omezovat shromažďování, řízeně kontrolovat množství kontaktů mezi jednotlivci a bude třeba mít možnost aktivně zasáhnout v případech, kdyby se situace opět vymykala kontrole,“ dodal Babiš. 

„To číslo za včerejší den není vůbec dobré. My jsme před pár dny, nebo týdnem, sice zastavili nárůst nakažených covidem-19, ale bohužel ta čísla stoupají. A je otázka, jak se to celkově vyvine. A to je samozřejmě otázka toho, že inkubační doba viru je variabilní, může být čtyři pět až deset dnů. A my jsme rozvolnili 3. prosince a viděli jsme dopady a ty dopady samozřejmě uvidíme v čase. A vidíme to jako situaci, která je vážná. Počet hospitalizovaných se stabilizoval, ale stále máme značný počet zemřelých. Reprodukční číslo se navýšilo, takže si myslím, že je jasné, že musíme požádat o prodloužení nouzového stavu,“ podotkl Babiš a vysvětloval, proč je to potřeba.

„Potřebujeme to proto, aby hlavně vojáci a hasiči nám pomáhali při plnění krizových opatření, když je nějaký problém v domově seniorů, v nemocnici... není to proto, abychom cíleně omezovali lidi, ale abychom měli možnost nasadit vojáky, kteří pomáhají s trasováním a s dalšími záležitostmi. Díky nouzovému stavu také snadno a účinně můžeme zapojit studenty, a to zejména v nemocnicích a objektech sociálních služeb,“ dodal Babiš. „Když si to občané spojují s nějakými represemi, tak to určitě není a děláme to proto, abychom ochránili jejich životy. Je to stav, který podle našeho současného právního řádu jako jediný umožňuje aplikovat celoplošná ochranná opatření. Nedovedu si představit, co by se stalo, kdyby byla současná opatření ukončena. Došlo by k neřízenému šíření nemoci a během deseti dní by se opět zaplnily kapacity nemocnic a následně by došlo k velkým škodám na zdraví a životech těch, kteří jsou nejohroženější,“ dodal. Virus je podle něj živý mechanismus, je zákeřný a zabíjí.

Babiš žádá o prodloužení nouzového stavu do 11. ledna 2021. „Myslíme si, že se ten stav nezmění, a proto si dovolujeme požádat o prodloužení o 30 dnů,“ podotkl Babiš. Hovořil pak také o vakcíně, která je podle jeho slov naší jedinou zbraní. „Rád bych tady přečetl jednu výzvu, která je skutečně relevantní a velice důležitá. Českou republiku a také celý svět zaplavují cílené dezinformační zprávy o očkování proti covid-19. Informacím podléhá značná část populace včetně některých zdravotníků. Vakcína je jedinou šancí společnosti zvládnout pandemii koronaviru. Přední čeští infektologové, vakcinologové a epidemiologové tímto vyzvali zdravotnickou i laickou veřejnost k neustálému zodpovědnému chování a nepodceňování této nemoci,“ uvedl. Vakcinační strategie již byla představena vládě, nyní ji dostanou všichni ostatní zákonodárci. 

Babiš rovněž hovořil o tom, že od 18. 12. chce realizovat dobrovolné testování antigenními testy zdarma, které vláda chce nabídnout vlastně všem, kteří o to budou mít zájem. „Cílem je identifikovat ty největší nosiče toho viru, kteří mají největší virovou nálož, kterou potom šíří mezi populaci. Tak to jsou věci, které máme v plánu, a samozřejmě znovu opakuji, že to prodloužení nouzového stavu pro nás je důležité. Je důležité hlavně proto, abychom mohli ochránit naše spoluobčany. Věřím, že najdeme pochopení u opozice a že nás v tom podpoří,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…