Babiš: Sputnik a čínská vakcína? Ano

01.02.2021 7:38

Vakcínou od firmy AstraZeneca se i přes doporučení německého Institutu Roberta Kocha a Evropské agentury pro léčivé přípravky nepodávat ji starší populaci budou v České republice očkovat všechny věkové kategorie. „To byly nějaké spekulace… já jsem se ptal na Ministerstvu zdravotnictví a Česká republika tuto vakcínu bude aplikovat pro všechny věkové kategorie,“ oznámil premiér Andrej Babiš (ANO) v pořadu Střepiny televize Nova. Znovu odmítl tvrzení, že by se chystal konec ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), výhrady však vůči němu má. „Je mediálně nezkušený a je zvyklý na jiné prostředí, než je v politice a v médiích,“ vyjádřil se o Blatném. A prozradil též, zdali se u nás bude očkovat čínskou či ruskou vakcínou. Ve věci se již prý angažovala i německá kancléřka Angela Merkelová.

Babiš: Sputnik a čínská vakcína? Ano
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš byl v Ústřední vojenské nemocnici naočkován druhou dávkou vakcíny proti Covidu 19

Anketa

Chcete Prymulu zpět coby ministra zdravotnictví?

29%
58%
hlasovalo: 10480 lidí
V končícím týdnu byla schválena k použití na území Evropské unie třetí vakcína proti covidu-19, jíž je látka od firmy AstraZeneca. Že by se však s touto zprávou vrátil počet dodaných vakcín do členských států do očekávaných výšin, nelze předpokládat. Evropská komise v současné době s AstraZenekou totiž vede spor o to, zdali vůbec v prvním čtvrtletí mohou členské země dojednaných 80 milionů dávek očekávat.

AstraZeneca měla původně doručit 80 milionů dávek v prvním čtvrtletí letošního roku – minulý týden však oznámila, že to bude méně než polovina.

Premiér poukázal na to, že Evropská unie nakupuje společně pro všechny členské státy a výrobcům zaplatila dopředu. Přístup výrobce AstraZeneky tak považuje za nekorektní.

Připojil, že se jako jeden ze signatářů obrátil v dopise spolu s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem, dánskou premiérkou Mette Frederiksenovou a předsedou řecké vlády Kyriakosem Mitsotakisem na šéfa Evropské rady Charlese Michela, aby byly zajištěny dodávky vakcín ještě před jejich schválením, díky čemuž by tak bylo možné začít s očkováním ihned po certifikaci.

Kromě uvedených politických špiček hovořil český šéf vlády i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou a řešili spolu možnost přesunutí výroby do Evropy. „To si vezme samozřejmě nějaký čas,“ podotkl.

Nově schválená vakcína s sebou přináší též nepříliš pěkné stanovisko, komu má být určena. Německé orgány v minulých dnech doporučily nepodávat vakcínu od firmy AstraZeneca lidem starším 65 let. Podle Institutu Roberta Kocha není jasné, nakolik je u starších lidí tato vakcína efektivní.

Podobně se vyjádřila i Evropská agentura pro léčivé přípravky. Ta německé závěry potvrdila a ukázala, že není dostatek údajů u lidí nad 55 let a že většina testů na přibližně 24 tisících lidech zahrnovala dobrovolníky právě do tohoto věku. „Zatím není dostatek výsledků u starších účastníků (nad 55 let), aby poskytly údaj o tom, jak dobře vakcína funguje u této věkové skupiny,“ dala najevo ve stanovisku. Doporučení ani jedné z institucí však Evropská komise nebrala v potaz a vakcinaci látkou od AstraZeneky posvětila i pro starší obyvatelstvo, některé země však raději daly na varování a přistoupily k věkovému omezení.  

„To byly nějaké spekulace… já jsem se ptal na Ministerstvu zdravotnictví a Česká republika tuto vakcínu bude aplikovat pro všechny věkové kategorie,“ říká k tomu premiér.

Na rozdíl od vakcín Pfizer/BioNTechu a Moderny s účinností přes 90 procent se účinnost u vakcíny AstraZeneca uvádí někde mezi 62 a 70 procenty.

Co se týče informace, že by měl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) na svém postu skončit do dvou týdnů, jak dnes zaznělo v pořadu Otázky Václava Moravce na České televizi, Babiš ji považuje za spekulaci. Blatný se podle něj ve funkci končit nechystá a návrat jeho poradce Romana Prymuly do funkce šéfa resortu zdravotnictví prý taktéž není reálný.

K ministru Blatnému ale přece jen výhrady má: „Ta některá vyjádření byla nešťastná ohledně zemřelých, ohledně například antigenních testů, kde také pan ministr řekl nějakou sumu… ve skutečnosti je to asi osm miliard. Pan ministr je pracovitý, je mediálně nezkušený a je zvyklý na jiné prostředí, než je v politice a v médiích. Je pravda, že tam pochybilo jeho tiskové oddělení, když řeklo, že bylo přerušeno očkování. Není to pravda. Tam byla taková dezinformace, která se potom šíří rychle…“

Pohovořil i o možnosti, že by se u nás začalo očkovat ruskou či čínskou vakcínou, což jako možnost nadnesl Prymula. „Počítám, že se o to bude Evropa snažit. Mluvil jsem o tom s kancléřkou Merkelovou. Mluvila o tom s Putinem, údajně i s čínským prezidentem,“ odhalil. Merkelová prý oba státníky požádala, aby v Evropě podali žádost o schválení vakcín.

Proočkování rizikových skupin očekává premiér nejdříve až v červenci či v srpnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…