Babiš a Hamáček jsou ve při. Kvůli opatřením

06.04.2020 10:18

Ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD) se ocitl ve při s předsedou vlády Andrejem Babišem (ANO). Pánové se nemohou shodnout, zda už nastal čas uvolňovat karanténu nebo bude lepší ještě zachovat v platnosti co nejpřísnější opatření.

Babiš a Hamáček jsou ve při. Kvůli opatřením
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš a Jan Hamáček na tiskové konferenci ke koronaviru

V České republice už byly na nemoc covid-19 testovány desítky tisíc lidí. Z více než 85 000 testovaných má koronavirus něco přes 4500 lidí, což jsou podle epidemiologů poměrně pozitivní čísla. Znamená to tedy, že je možné uvolnit relativně přísná karanténní opatření?

Babiš je přesvědčen, že ano.

Pokud jde o uvolňování restriktivních opatření, Babiš v nedělním „čau lidi“ prozradil, že prý o tom diskutovala vláda, a pokud se ukáže, že se situace nezhoršuje, tak prý kabinet ve středu řekne, že se od čtvrtka od 6:00 ráno otevřou prodejny s pracovními oděvy, dětským textilem, kočárky a autosedačkami, papírnictví, prodejny a opravny obuvi, hobby markety, stavebniny a železářství. Možná se otevřou také výkupy surovin a kompostárny.

Premiér totiž předpokládá, že v časech karantény lidé doma uklízejí a musejí mít kam odvézt nepořádek.

K otevření těchto obchodů však dojde jen tehdy, když splní řadu věcí.

„Bylo by to ale za následujících pravidel. Obchody musejí zajistit aktivní zásah proti shlukům zákazníků, zajistit řízení front čekajících zákazníků, a to vevnitř i před provozovnou, minimální rozestupy dva metry, že tam musí být dezinfekce, že se musí měřit teplota pracovníkům provozoven před každou směnou a teplota by neměla být vyšší než 37,3 stupně a tak dále,“ vypočítával Babiš povinnosti, které uvalí na obchodníky. 

Kromě toho chce prý vláda vpustit lidi na venkovní sportoviště, ale pouze za předpokladu, že se blízko sebe budou pohybovat maximálně dvě osoby. Nepočítaje v to členy domácnosti. Mimo členy domácnosti budou muset lidé i na sportovištích udržovat odstupy dva metry. U těchto aktivit prý však nebude nutné nosit ochrannou roušku nebo respirátor.

„Pokud se to povede před Velikonocemi, tak si myslím, že by to mohlo být skvělý. Ale znovu opakuju, že se to uvidí podle toho, jak to bude vypadat ve středu, a platilo by to od čtvrtku,“ zdůraznil.

Ale ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček varuje, že je prozatím nutné přísná opatření zachovat, aby prudce nenarostl ani počet nemocných, ani počet lidí, kteří viru zaplatí tu vůbec nejvyšší cenu.   

„Jsem velmi opatrný, když slyším návrhy, jak bychom měli některá opatření uvolňovat. Nejsme tak daleko a já opravdu nechci, abychom promrhali veškerý ten lidský i další kapitál, který jsme investovali k tomu, abychom to zvládli do stavu, v jakém jsme,“ řekl Hamáček v sobotu po setkání s prezidentem Milošem Zemanem, Sám Zemana v rozhovoru pro Blesk.cz také nabádal k obezřetnému postupu.   

Opatrný chce zůstat také náměstek ministra zdravotnictví epidemiolog Roman Prymula, který v internetové televizi DVTV prozradil, že pokud jde např. o hraní tenisu, dvouhra povolena bude, ale milovníci čtyřhry mají smůlu. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…