Babiš dává ruce pryč od polní nemocnice v Letňanech: Od počátku se mi to zdálo předražené. Je třeba vyšetřit, kdo to vyjednal

10.06.2021 21:24

Premiér Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že pronájem areálu výstaviště v Letňanech za účelem zřízení polní nemocnice se mu od začátku zdál předražený. „Je potřeba vyšetřit, kdo to vyjednal,“ řekl překvapivě Babiš a dodal, že 90 milionů korun by mělo zaplatit Ministerstvo zdravotnictví. Peníze jsou podle posledních zpráv vymáhány po Fakultní nemocnici Bulovka a Ministerstvo financí jí refundaci nákladů zamítlo.

Babiš dává ruce pryč od polní nemocnice v Letňanech: Od počátku se mi to zdálo předražené. Je třeba vyšetřit, kdo to vyjednal
Foto: FB A. Babiše
Popisek: Polní nemocnice v pražských Letňanech

Podle Babiše by dávalo smysl, aby částku zaplatilo Ministerstvo zdravotnictví, protože stavbu polní nemocnice a cenu za pronájem vyjednalo a Bulovka dostala zřízení nemocnice příkazem.

„Dostal jsem podklady, podle kterých je skutečně Bulovka z obliga. My jsme jako vláda rozhodli o záložní nemocnici, ale neřekli jsme kde a jak, to realizovalo Ministerstvo zdravotnictví. Podle podkladů, které jsem dostal, Ministerstvo zdravotnictví určilo cenu, vyjednalo cenu a Bulovka to dostala příkazem,“ uvedl premiér podle informací serveru Echo24.cz.

Mluvčí nemocnice Filip Řepa ve středu uvedl, že Ministerstvo financí refundaci nákladů zamítlo s tím, že proplacení si musí vyřešit mezi sebou Bulovka a firma ABF ze skupiny SPGroup miliardáře Pavla Sehnala. Ministerstvo financí zároveň nemocnici odkázalo na resort zdravotnictví. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) již prohlásil, že chce situaci řešit a možná ministerstvo se zaplacením Bulovce pomůže.

„Je potřeba se podívat na jejich hospodaření, zda jsou, nebo nejsou schopni to zvládnout. Myslím, že nemocnice v rámci covidu měly obrovské příjmy. A samozřejmě, pokud Bulovka na to nemá, tak to bude muset Ministerstvo financí zaplatit,“ přitakal Babiš.

Tomu se prý od začátku zdála předražená cena 29 korun za metr a bude kvůli tomu požadovat informace od ministra Vojtěcha. „Mně se to zdálo od začátku předražené. Proč jsme nešli do O2 Universum, kdo to vyjednal. Je potřeba to prošetřit,“ prohlásil Babiš. Polní nemocnice za 90 milionů fungovala několik měsíců, ale k jejímu využití nakonec nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…