Babiš drtí Ostravu, vede v Plzni. Už se rýsují komunální volby

15.08.2022 12:05

Ve druhé půli září proběhnou v Česku komunální volby. Na malých obcích v nich v předchozích letech často vítězila lokální sdružení. Ale jak to bude ve velkých městech? Průzkum Phoenix Research ukázal, že v Praze dominuje koalice SPOLU. STAN v hlavním městě zřejmě čeká tvrdá rána. Naproti tomu v Ostravě vítězí na celé čáře hnutí ANO Andreje Babiše. A jak je to např. v Plzni? Nahlédněte.

Babiš drtí Ostravu, vede v Plzni. Už se rýsují komunální volby
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

V pátek 23. září a v sobotu 24. září proběhnou v České republice komunální volby. Opoziční SPD na sociálních sítích voliče nabádá, aby lístky s kandidáty vládních stran vyhodili do koše. Předvolební průzkumy však naznačují, že kupříkladu v Praze či v Brně se k tomu voliči nechystají. V obou městech má koalice SPOLU, či jen ODS s TOP 09 nakročeno k vítězství.

V Praze chce v tuto chvíli hnutí ANO volit podle průzkumu 17,1 procenta voličů. Koalici SPOLU chce svůj hlas odevzdat 26,5 procenta voličů. Hnutí STAN, které si s sebou v Praze vláčí na zádech kauzu pánů Petra Hlubučka a Michala Redla, hodlá volit asi 3,7 procenta voličů. Stávající pirátský primátor Zdeněk Hřib se podle dostupných dat může těšit na zisk 9,1 procenta hlasů.

Komunisté by v hlavním městě získali 1,5 procenta, koalice ČSSD a Zelených by podle průzkumů získala 3,1 procenta. Tentýž výsledek by obdržela koalice SPD, Trikolora, Chcípl pes a nezávislí. Hnutí Praha sobě se může těšit na zisk 15,6 procenta hlasů.

V Brně by Andrej Babiš získal 21,2 procenta hlasů, koalice ODS a TOP 09 by získala 25,3 procenta hlasů. Lidovci a STAN by se mohli těšit na zisk 6,3 procenta hlasů. Koalice Zelení a Žít Brno 4,6. Piráti by podle průzkumu získali 10,3 procenta hlasů. ČSSD by obdržela 5,6 procenta, koalice SPD, Trikolora a Moravané 5,1 procenta hlasů.

V Ostravě, kde už 4 roky dělá primátora Tomáš Macura z ANO, Babišovo hnutí ANO v průzkumu kraluje. Získalo by 31,6 procenta. Koalice SPOLU by v Ostravě podle průzkumu získala 11,2 procenta. Starostové by získali 4,7. Piráti by obdrželi 9,2 procenta. SPD by tady získala 8 procent, hnutí Ostravak by získalo 9,9 procenta hlasů. ČSSD v koalici s uskupením LEČO by získala 5,6 procenta hlasů.

Průzkum: Komunální volby vb Ostravě

Ve čtvrtém největším městě republiky v Plzni se na prvním místě umístilo hnutí ANO Andreje Babiše, které na západě Čech vystupuje v koalici s nezávislými. Tato koalice by získala 28,4 procenta hlasů. Koalice SPOLU by obdržela podle průzkumu 25,4 procenta hlasů, STAN by v Plzni získal 7,2 procenta hlasů. Piráti by obdrželi 9,6 procenta hlasů, SPD 5,7 procenta. Sociální demokraté by mohli získat 4,5 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…