Babiš hovořil o demisi ministra Krčála, ale pak se naštval: Fake news z Bakalových novin

17.07.2018 17:56

Rezignace ministra práce a sociálních věcí Petra Krčála (ČSSD) byla jediným možným řešením situace kolem podezření z plagiátorství v Krčálově bakalářské práci. České televizi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Prezident Zeman bude s Babišem o situaci ve vládě jednat v sobotu.

Babiš hovořil o demisi ministra Krčála, ale pak se naštval: Fake news z Bakalových novin
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu Andreje Babiše. Již podruhé

Podle Babiše je správně, že Krčál odstoupil. „Myslím, že pan předseda (Jan) Hamáček (ČSSD) to vyřešil rychle, a doufejme, že zbytek vlády už bude mít diplomky v pořádku,“ poznamenal do kamer Babiš. Nerad by řešil další problémy, které kabinetu nedodávají dobrou náladu.

Babiš odmítl kritiku pravicové opozice, že je jako premiér odpovědný za to, koho si do vlády nominuje, a nese tedy za tyto personální přešlapy jasnou odpovědnost. Podle Babiše je to hloupý názor. „Samozřejmě jsem univerzální pachatel,“ pousmál se znovu. „Jak to mám komentovat, takový hloupý komentář, když všichni vědí, že to byla nominace ČSSD a že si do těch nominací nemluvíme,“ doplnil šéf kabinetu. V opozici podle premiéra často sedí lidé, kteří v parlamentu dvacet pět let a „parazitují na občanech".

Z paní Jany Maláčové, nové ministerské nominantky ČSSD, má prý dobrý pocit. Jednou s ní diskutoval.

„Výběr nástupce nechám na ČSSD. Pokud na MPSV přijde paní Maláčová, její studium v zahraničí bude určitě ve vládě plusem,“ uvedl Babiš. Dosavadní šéfka odboru rodinné politiky ministerstva Maláčová získala magisterské tituly v oboru politologie na Univerzitě Johanna Wolfganga Goetha ve Frankfurtu nad Mohanem a v oboru politická ekonomie Evropy na Londýnské ekonomické škole.

V závěru svého vystoupení si předseda vlády rýpl do médií vlastněných Zdeňkem Bakalou, když zdůraznil, že vždy byl součástí Rady vlády pro boj proti korupci. „Nesmíte kopírovat fake news Bakalových novin, zase,“ vypálil premiér. Oni napíšou nějakou lež a potom všichni to opisujete,“ přisadil si ještě.

Prezident Miloš Zeman bude s premiérem Andrejem Babišem (ANO) mluvit o situaci v čele Ministerstva práce a sociálních věcí v sobotu v Lánech po jednání expertního týmu hlavy státu. ČTK to dnes sdělil prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Krčál (ČSSD) dnes oznámil svůj odchod z funkce kvůli podezření z plagiátorství v bakalářské práci. Předseda sociální demokracie, vicepremiér Jan Hamáček, již Krčálovo rozhodnutí oznámil Babišovi. Navrhl mu jako novou ministryni Janu Maláčovou, která na úřadu dosud vede odbor rodinné politiky a politiky stárnutí.

Expertní tým prezidenta se v Lánech schází pravidelně. Tentokrát budou v sobotu Zemanovi poradci jednat o rozpočtu. Na schůzce budou Babiš a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). „Po ukončení jednání bude pan prezident hovořit s panem premiérem o otázce Ministerstva práce a sociálních věcí,“ uvedl Ovčáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…