Babiš o nákupu stíhaček. Zmínil možnost odstoupení od smlouvy

03.02.2024 13:28 | Monitoring

Bývalý premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš pro deník Právo uvedl, že pokud americký výrobce Lockheed Martin nedodá Česku objednané stíhačky F-35 v domluveném termínu, hnutí ANO, v případě, že bude v zemi vládnout, od smlouvy odstoupí. Reagoval tak na armádní nákup za 150 miliard korun, který v tomto týdnu podepsali ministryně obrany Jana Černochová (ODS) a americký velvyslanec v Česku Bijan Sabet.

Babiš o nákupu stíhaček. Zmínil možnost odstoupení od smlouvy
Foto: ČT24
Popisek: Andrej Babiš položil květiny před pamětní desku na pražské Národní třídě

„Výrobce Lockheed neplní dodávky objednaných F-35 pro americkou armádu už druhým rokem. Nevím, jestli můžeme od dohody odstoupit, když se nebude plnit. Ta letadla nepotřebujeme, nesoutěžila se. Ustoupíme od F-35, pokud se opozdí,“ řekl Právu šéf opozičního parlamentního hnutí ANO Andrej Babiš.

První americké stíhačky mají do Česka podle informací dorazit v roce 2031, všechny pak do roku 2035. Celkem objednaných jich je čtyřiadvacet. Celkové náklady na pořízení a provoz stíhaček F-35 do konce jejich životnosti odhaduje resort obrany na 322 miliard.

„Slíbila jsem, že smlouva na americké letouny F-35 bude uzavřena nejpozději do konce března, a dnes jsem tento slib splnila. Touto mezivládní dohodou vstupuje naše země a také armáda do nové éry,“ uvedla tuto středu šéfka obrany Černochová k podepsání smlouvy na nákup stíhaček.

Součástí kontraktu je taktéž dojednaná průmyslová spolupráce s tuzemskými firmami. Celkem je spolupráce dohodnutá pro 13 podniků a univerzit. Připraveno je 11 projektů s výrobcem Lockheed Martin a tři projekty s firmou Pratt & Whitney, a to úhrnem za 15,3 miliardy korun. České firmy se budou podílet na výrobě komponent, výzkumu a vývoji, výcviku pilotů a údržbě či servisu a opravách F-35, informoval server Novinky.

Ještě v pondělí Andrej Babiš uváděl, že by v případě jeho nástupu do vlády dohodu o pořízení 24 letounů páté generace F-35 respektoval. „Samozřejmě budeme respektovat závazky ČR," sdělil. Doplnil, že jde o rozhodnutí svrchované vlády. „I když ho kritizujeme, nemůžeme měnit smlouvy podle toho, kdo je u vlády. Nevím, jestli jsou tam nějaké možnosti z toho kontraktu odejít, pokud by došlo k nějakému zpoždění," doplnil. Druhé parlamentní opoziční hnutí SPD se k nákupu stíhaček staví odmítavě od samého počátku.

Nákup letounů F-35 kritizuje jeho stranický kolega, exministr obrany Lubomír Metnar. Podle něj jde o „hazard s veřejnými financem“. „Od počátku se rezort obrany ani nesnažil jednat s jinými potenciálními dodavateli podobných strojů, a ve veřejném prostoru je tak stále řada nezodpovězených otázek a spekulací," řekl Metnar. ANO doporučovalo rozhodnutí odložit o dva roky, aby byly dostupné všechny informace o možném zabezpečení českého vzdušného prostoru. „Místo toho jsme všichni byli postaveni před hotovou věc s miliardovými závazky, jejichž přesnou výši dnes ani neznáme,“ doplnil někdejší ministr obrany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Mám dojem, že mnoho zdejších , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAjkaBajka , 03.02.2024 15:37:43
pisálků si neuvědomuje, kdo je Babiš a kde pracoval. V zahraničním obchodě. Zkrátka jde o člověka, který dříve, ale samozřejmě i dnes uzavírá mnoho obchodních smluv. Chápu, zvláště okamurovce, že Babiš je pro ně nějaký čert či ďábel, se kterým by ovšem paradoxně chtěli vládnout, ale zřejmě nechápou, že jde o člověka, který zná a ví o obchodních smlouvách víc než kdokoliv z nás. Proto hned neplácá hrdinsky, že bude li to možné odstoupíme od smlouvy. Asi si, vy trubky, zjistil co ta americká zbrojařská firma je zač a jaké má renomé. A zjistil, že nedodržuje běžně termíny dodání. A s tím se pak dá pracovat ohledně odstoupení od smlouvy z důvodů právě uvedených. Druhá věc je žaloba na Černochovou. Ta by měla následovat po změně vlády. Bez vysoutěžení nelze takto samolibě rozhodnout a fatálně zadlužit ČR. Celá vláda by se měla zodpovídat. Jde zcela jednoznačně o nedemokratický, svévolný krok nynější vlády. S nikým nekonzultovaný, hraničící se spácháním trestného činu.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …