Babiš premiérem? Kdyby teď byly volby. Silná čísla

03.02.2022 12:11 | Analýza

Společnost SANEP v závěru ledna monitorovala nálady voličů a zjistila, že pokud by se volby do Sněmovny konaly v těchto dnech, s přehledem by je vyhrálo hnutí ANO. Sociální demokraté a komunisté dál zůstávají mimo Sněmovnu.

Babiš premiérem? Kdyby teď byly volby. Silná čísla
Foto: Repro Twitter
Popisek: Šéf ANO Andrej Babiš sám na výboru

Společnost SANEP uveřejnila lednový průzkum nálad voličů. Ukázalo se, že kdyby se volby konaly teď, s přehledem by je vyhrál opoziční lídr Andrej Babiš se svým hnutím ANO. Získal by 29,1 procenta hlasů. Druhá ODS v čele se stávajícím premiérem Petrem Fialou by získala 14,7 procenta hlasů.

Anketa

Má Miloš Zeman v tuto chvíli vaši důvěru? (Ptáme se od 3. 2. 2022)

78%
19%
hlasovalo: 55310 lidí

Model voličských preferencí nepracuje s možností, že by některé strany mohly ve volbách kandidovat v koalici, proto zde ODS, lidovci a TOP 09 stojí samostatně.

KDU-ČSL by získala jen 4,1 procenta hlasů. Lidovečtí poslanci, kterých je dnes 23, by za těchto podmínek zůstali mimo Sněmovnu. TOP 09 by získala 6 procent a do Sněmovny by pronikla, ale měla by nepochybně méně poslanců než současných 14. 

I když je prostý matematický součet zavádějící a při skládání koalic na něj nelze spoléhat, pro zjednodušení lze říci, že by koalice SPOLU v tomto lednovém modelu společnosti SANEP získala 24,8 procenta hlasů. Ve sněmovních volbách v říjnu 2021 získala koalice 27,8 procenta hlasů.

 Za ODS by třetí skončila SPD Tomia Okamury s 11,3 procenta hlasů. Obě dnešní opoziční strany, ANO a SPD, by získaly 40,4 procenta hlasů.

Hnutí Starostové a Nezávislí by si přišlo na 9,2 procenta a skončilo by čtvrté. Pátí Piráti by ještě těsně pronikli do Sněmovny se ziskem 5,4 procenta hlasů. Nepochybně by získali o jednoho či dva poslance více, než mají dnes, když v dolní komoře Parlamentu sedí jen 4 pirátští zákonodárci. Zato hnutí STAN by s tímto volebním ziskem muselo zapomenout na početný klub 33 poslanců, který má dnes. Prostý matematický součet ukazuje, že koalice Pirátů a STAN by získala 14,6 procenta hlasů, což o jedno procento méně, než získala ve sněmovních volbách před čtvrt rokem.

V součtu by dnešní vládní strany získaly 39,4 procenta hlasů.

ČSSD i komunisté by podle tohoto průzkumu nadále zůstali mimo Sněmovnu. Sociální demokraté by získali 4,2 procenta hlasů a předstihli by lidovce, a KSČM by získala 3,2 procenta hlasů.

Průzkum SANEP:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…