Babiš prý bude označen za Putinova agenta. Jen naprostý debil... Premiér řekl, že Rusko není hrozba, a toto nám řekli kníže, Filip, Keller, Okamura či Bělobrádek

30.10.2018 19:36 | Zprávy

ANKETA Premiér Andrej Babiš v České televizi řekl, že je špatně, že jsme se zase dostali do situace kvazi studené války s Ruskem. Podle něj musíme s Ruskem mluvit – i kvůli situaci v Sýrii, jež souvisí s řešením migrace. „Rusko nechápu jako hrozbu pro ČR,“ řekl Babiš. „Všichni komunikují s Ruskem a myslím, že je to dobře. Musíme najít nějaké řešení, aby se vztahy zase nějakým způsobem normalizovaly,“ řekl Babiš.

Babiš prý bude označen za Putinova agenta. Jen naprostý debil... Premiér řekl, že Rusko není hrozba, a toto nám řekli kníže, Filip, Keller, Okamura či Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Možná bychom mohli začít od toho, co se stalo po druhé světové válce. My jsme vlastně spojenci, Rusko, Spojené státy, Anglie a Francie založily Organizaci spojených národů, která měla bojovat za mír, proti chudobě. Rusko je členem Bezpečnostní rady OSN. Rusko je velmoc, která u nás na Hradě podepisovala reset. Takže je to špatně, že jsme se zase dostali do situace kvazi studené války. My musíme s Ruskem mluvit, například kvůli situaci v Sýrii, kterou jsme podcenili. Myslím, že jsme byli málo aktivní jako Evropa, tak je v našem životním zájmu, aby konečně v Sýrii byl mír, aby se ta krajina dala do pořádku, aby se lidi mohli vrátit domů, s tím souvisela i migrace,“ řekl Babiš v ČT.

„Rusko nechápu jako hrozbu. Musíme spolu komunikovat. To, že zabrali Krym, je samozřejmě nepřijatelné, sankce tam jsou, ale musíme najít nějaké politické řešení. Zbrojení samozřejmě není úplně ideální, protože se vynakládají obrovské prostředky na výzbroje armád a možná bychom mohli tyto peníze použít pro lidi, aby zůstali v Africe, aby neplatili pašerákům pět tisíc dolarů za cestu. Je to odpovědnost těchto velmocí – Spojené státy, Rusko, Čína a další, odpovědnost za vývoj na naší planetě. Všichni komunikují s Ruskem a myslím, že je to dobře, musíme najít nějaké řešení, aby se vztahy zase nějakým způsobem znormalizovaly. A doufejme, že k tomu nějak dospějeme,“ odpověděl Babiš na dotaz moderátorky, zda je Rusko hrozbou.

Rusko si nesmíme ani idealizovat, ale ani démonizovat

ParlamentníListy.cz se dotázaly politiků, co si o tom myslí. Někteří politici Babiše za jeho slova chválí, jiní říkají, že je nemyslí vážně.

„Pan premiér říká pokaždé něco jiného podle toho, s kým mluví a ke komu mluví. Andrej Babiš při pátečním setkání s německou kancléřkou řekl, že má stejné názory na řešení migrační krize jako kancléřka Merkelová. Přitom české veřejnosti tvrdí, že nechce přijímat migranty. Podobného protimluvu jsme svědky v postojích k Rusku – premiér Babiš o víkendu řekl, že nevidí v Rusku žádnou hrozbu, ale podporuje sankce proti Rusku nebo vypovídá ruské diplomaty podle přání Macrona a Merkelové. Musíme se ptát, jaké jsou vlastně politické postoje a názory premiéra a hnutí ANO? Odpověď je jednoduchá! Nejsou žádné a zároveň jakékoliv podle toho, co potřebuje slyšet volič či mocnosti v EU. Premiér Babiš jedno říká a druhé dělá. Strach z nárůstu podpory SPD z něho udělal hlasatele programových témat SPD. Hlasatele, který má zabránit, aby se program SPD realizoval. Premiér hraje divadlo v zájmu Bruselu, Berlína a Paříže. Hnutí SPD je jediná parlamentní politická síla s naprosto jasným a trvalým postojem k zásadním otázkám. SPD nepodporuje konfrontační zahraniční politiku (například sankce proti Rusku, vypovídání ruských diplomatů a tak dále), ale prosazujeme politiku jednání a spolupráce. A především jsme v názorech na migraci v naprostém rozporu s EU a kancléřkou Merkelovou,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz předseda SPD a místopředseda Poslanecké sněmovny Tomio Okamura.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…