Babiš řekl jasně: S Ruskem se mluvit musí

24.06.2021 15:00

Premiér Andrej Babiš (ANO) podpořil iniciativu německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na setkání Evropské rady s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Dle ministerského předsedy je i přes naše vztahy s Ruskem „na bodě mrazu“ nutné nadále se zemí komunikovat. „Není možné, aby se stávalo to, co se stalo, ale musíme komunikovat,“ řekl. Za důležité označil hovořit kupříkladu o klimatických změnách, globálních otázkách či terorismu.

Babiš řekl jasně: S Ruskem se mluvit musí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Anketa

Má Robert Šlachta vaši důvěru?

56%
37%
hlasovalo: 16628 lidí
Premiér Andrej Babiš pro Českou televizi řekl, že považuje Rusko za nepříliš dobře předvídatelného partnera. „Rusko se dlouhodobě chová jako málo předvídatelný partner,“ ohodnotil zemi.

Iniciativu německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, kteří navrhují setkání Evropské rady s Putinem, mají politici probírat na nejnovějším summitu lídrů Evropské unie a Babiš tedy zmiňuje nutnost vybrat vhodná témata, pokud si šéfové zemí EU setkání Evropské rady s Putinem odsouhlasí.

„I když jsou naše vztahy s Ruskem na bodě mrazu po Vrběticích, kdy jsme logicky reagovali, jak jsme reagovali, protože není možné, aby se stávalo to, co se stalo, musíme komunikovat,“ zdůraznil Babiš s tím, že kdybychom přestali komunikovat „tak by to asi nebylo dobré“. Z témat zmínil například terorismus či klimatické změny.

Babiš se chce kromě Ruska zapojit i do řešení situace v Bělorusku a za Českou republiku hodlá na unijním summitu podpořit výzvu na propuštění zadržovaných osob včetně Ramana Prataševiče.

Řešit hodlá i Turecko. „Samozřejmě že to je náš spojenec v rámci NATO, ale určitě tu je prostor na vylepšení vztahů. Je tu stále problém v kyperské otázce,“ naznačil k tématu dlouholeté turecké okupace Kypru.

Kromě mezinárodních vztahů se pak chystá premiér debatovat o ekonomických otázkách unie, z nichž jmenoval fond obnovy, kdy si dle něj EU půjčila „za velice dobrých podmínek“ 20 miliard eur. Jde prý i o možnost na přemýšlení pro Českou republiku, jak bychom si mohli „taky půjčit“. „Ano, je tam vazba na konkrétní použití, ale pokud jsme na poslední vládě mluvili o tom, že je třeba ještě podpořit boj proti kůrovci, který má samozřejmě dopad na naše klimatické cíle, tak například tady si myslím, že by to naše vláda mohla využít,“ řekl.

Česko má dle Babiše důkladně připravený ekonomický plán a bude investovat především do „zelené a digitální ekonomiky“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…