Babiš se extrémně rozčílil v tisku. Došlo na uprchlíky, Kalouska, demonstranty, „udavače“ ze Senátu i výhrůžku ČSSD

07.06.2019 7:40

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) poskytl rozhovor svým Lidovým novinám, které před pár lety koupil. Znovu se pokusil vysvětlit, proč je podle jeho názoru návrh auditu Evropské komise o jeho střetu zájmů vlastně útokem na celé Česko.

Babiš se extrémně rozčílil v tisku. Došlo na uprchlíky, Kalouska, demonstranty, „udavače“ ze Senátu i výhrůžku ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Babiš zdůraznil, že audit Evropské komise je podle jeho názoru útokem na český státní rozpočet. Pravidla o střetu zájmů prý jsou v auditu vyložena tak přísně, že jen v programu konkurenceschopnosti by Česko mohlo přijít o 19 miliard korun. V programu inovací o dalších 10 miliard. Premiér prý jen doufá, že za tímto auditem nestojí Evropská komise jako taková, ale že pochybili právě a jen auditoři. Prý chce věřit, že v tom nehraje roli například skutečnost, že Česko v minulosti odmítalo kvóty na přerozdělování migrantů.

„Útoky v Bruselu proti mně se odehrávaly prostřednictvím bývalé europoslankyně paní Grässleové (dosluhující europoslankyně Ingeborg Grässleové za německou CSU), se kterou jsem se kdysi setkal v Berlíně. Tehdy mi říkala, jak je skvělé, že jsem v politice, a diskutovali jsme o zákonu o střetu zájmů. Potom se ale paní Grässleová spojila s našimi europoslanci a politiky, kteří na mě pořád útočili,“ rozjel se Babiš.  

„Jsem přesvědčen, že za většinou věcí stojí pan senátor za Piráty Lukáš Wagenknecht. Nazývám ho ‚udavačem‘, protože ještě když pracoval u mě na Ministerstvu financí, udělal audit na e-systém na evropské dotace. Na základě jeho auditu se tím začaly zabývat policie i Finanční správa a Evropská komise odmítla platit výdaje. Po 3,5 roku policie ani Finanční správa nic nenašly, ale Česko přišlo o 820 milionů korun ze zdrojů EU. Čeští daňoví poplatníci zaplatili za pana pirátského senátora jeho neprofesionální udání,“ vypálil premiér salvu obvinění.

Babiš má pocit, že se mu Wagenknecht, jeho bývalý náměstek v resortu financí, mstí. Přitom prý právě Wagenknecht měl podle Babiše v roce 2014 dohlížet na nastavení dotačních kontrolních mechanismů.  

Nešetřil však ani Pirátskou stranu a neziskovou protikorupční organizaci Transparancy International. „V předběžném nálezu, který unikl do médií, jsou stejná nesmyslná tvrzení jako ta, jež sepsali Piráti a zkorumpovaná neziskovka Transparency International pana (Davida) Ondráčky, který se kdysi u nás ucházel o křeslo ministra vnitra a za peníze kryl zlodějny ODS v Českých drahách,“ nebral si servítky předseda vlády.

Není bez zajímavosti, že dva ze tří auditorů byli Češi. Babiš proto nechápe, proč do auditu nezahrnuli některé informace, které od české strany dostali. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček ho prý informoval, že informace auditorům poslal, ale v předběžném auditní zprávě prý nebyly zohledněny.

Předseda vlády trvá na tom, že se žádných pochybení nedopustil. Dokázat to mají informace, které Evropské komisi předloží čeští úředníci. Pokud auditoři zjistili, že v jednom z projektů neměla být přidělena investice na inovace, protože podobný výrobek už na trhu existuje, měli by prý také říct, že u nového výrobku došlo ke změně receptur, což vedlo k prodloužení trvanlivosti produktu. A na to dotaci žádat lze.  

Babiš zdůraznil, že média sice mohou tvrdit, že Česko bude vracet Evropské unii peníze, ale prý to v žádném případě není pravda, protože druhý nejbohatší Čech splnil všechny podmínky zákona o střetu zájmů, jenž dostal nálepku lex Babiš.

„Znovu opakuji, že Evropská komise nemá vykládat české zákony. Žádné změny neřeším. Všechny opoziční strany, které mají jediný program – Antibabiš – prosadily lex Babiš ve snaze mě vystrnadit z politiky. Já jsem se tomu přizpůsobil, postupoval jsem podle zákona. Nevidím důvod, proč bych teď měl něco měnit,“ zdůraznil předseda vlády.

„Kvůli Babišovi a Agrofertu se nic vracet nebude. Vracelo se dřív – celkem 35 miliard korun – když tady byly u moci tradiční strany. Jenom za Kalouska a za ODS jsme přišli minimálně o 14 miliard z programu na dopravní infrastrukturu. Tehdy jsme měli nejvyšší cenu na kilometr dálnice... Dnes je poloviční. Požádal jsem ministryni (financí Alenu) Schillerovou, aby spočítala, kolik bylo celkem od vstupu do EU korekcí podle ministerstev, kolik bylo podaných v této souvislosti trestních oznámení a s jakým výsledkem. Chtěl bych vědět, koho tady stíhali za těch 35 vracených miliard,“ nedal se zastavit šéf hnutí ANO.

Poslal vzkaz také demonstrantům z Milionu chvilek pro demokracii. Sdělil jim, že někteří z nich uvěřili lžím, jak je šéf hnutí ANO špatný. Právo demonstrovat prý nikomu neupírá, ale lidé by podle Babiše neměli demonstrovat na základě lží.

Obrátil se i na ČSSD. Sociální demokraté nemají podle Babiše důvod odcházet z vlády. Chová se k nim prý slušně, ale pokud budou členové ČSSD na premiéra útočit, prý to neskončí dobře. „Ale třeba pan poslanec (Jan) Chvojka, který podepsal vstup své strany do vlády, už říká, že bych měl odejít z postu premiéra. Tomu nerozumím. Jestli budou v napadání pokračovat, bohužel to neskončí dobře. Chovám se k jejich ministrům slušně, jsem přísnější na ministry za ANO,“ pravil Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…