Babiš vypekl kavárnu věncem, ta mu zle hrozí. Dominik Hašek v čele

17.11.2020 10:10

Andreje Babiše tentokrát na Národní třídě nedoprovázelo skandování, ani nikdo jeho květiny nevyhodil. Kritika a protesty se přesunuly na internet. Aby Babiš na Národní třídu nechodil, chtěl bývalý hokejový brankář Dominik Hašek. Babiš prý svou účastí urazil „miliony lidí“. A ozvali se i další.

Babiš vypekl kavárnu věncem, ta mu zle hrozí. Dominik Hašek v čele
Foto: Screen Facebook
Popisek: Dominik Hašek zpívá: Není nutno, aby bylo přímo veselo

Od zvolení Andreje Babiše premiérem se zatím žádná oslava 17. listopadu neobešla bez incidentu. Až dodnes. Jak informuje iDnes, premiér v ranních hodinách společně s ministryní financí položil u pamětní desky na Národní třídě věnec a před novináři vzpomněl na 17. listopad jako na jeden z nejvýznamnějších dnů naší historie. „Letos se jeho návštěva obešla bez protestů veřejnosti,“ dodává iDnes.

Anketa

Chcete, aby Pavel Novotný byl na kandidátce ODS pro volby do Poslanecké sněmovny?

14%
86%
hlasovalo: 13652 lidí
Tato poznámka má svůj důvod. V roce 2018 Andrej Babiš přišel položit květiny po půlnoci, protože pak odlétal do Švýcarska řešit kauzu Čapí hnízdo a odhalení role svého syna. Jeho kytici, spolu s květinami od Miloše Zemana a Tomia Okamury, vyhodil aktivista a překladatel Otakar van Gemund.

Další rok už aktivisté nechtěli připustit, aby jim Andrej Babiš proklouzl mezi prsty, takže již v noci hlídkovali u památníku. Ovšem když premiér přišel, byli prý vytlačeni policií.

Letos tedy kladení věnce proběhlo bez incidentů, ale ne bez komentářů. „Babiš si to prostě nemohl odpustit, protože věděl, že letos proti němu nikdo protestovat nebude. A tak je to se vším...“ posteskl si proevropský aktivista Tomáš Peszyński. „My lockdown dodržujeme. On ho zneužívá. Ale je to naposled. Poslední Babišův 17. listopad ve funkci premiéra,“ mínil.

Že by Babiš k památníku neměl chodit si myslel i bývalý hokejový brankář a podnikatel Dominik Hašek. „Pane premiére Babiši neboli StBáku Bureši, jestli nechcete urazit miliony lidí naší země (a především ty, kteří byli za socialismu v ČSSR jakkoli šikanování), tak nechoďte zítra nikam zapalovat svíčku, či jinak veřejně vzpomínat na 17. listopad 1989,“ vzkázala a poděkoval, pokud by se Babiš chtěl jeho doporučením řídit.

„StBáku Bureši či A. Babiši. To, že jste dnes svou veřejnou návštěvou u pietním místa na Národní třídě urazil miliony lidí naší země, je fakt. Co je na těchto lidech krásné, je to, že Vám to pravděpodobně většina z nich jednou i odpustí. Ale nikdy Vám to nezapomenou...“ napsal Hašek poté, co zjistil, že Babiš se jeho radou neřídil.

Na minulé roky se odkazoval i předseda KDU-ČSL Jurečka, který se 40 minut po půlnoci ptal: „Nevíte, už byl Andrej Babiš položit květiny na Národní třídě? Ať to neprošvihneme.“

„Není od vás pěkně se takto posmívat vlastnímu bývalému koaličnímu partnerovi,“ narážel na dřívější angažmá lidovců ve vládě se sociálními demokraty a ANO politolog Miloš Gregor. Spisovatel Jiří Padevět naopak přizvukoval, že Babiš šel k pomníku položit kosteleckou uzeninu.

I komentátor a politolog Jiří Pehe si přisadil: „Podivná je země, v níž pravidelně nejprve 28. 10. dostávají od prezidenta vyznamenání vedle skutečných hrdinů bývali spolupracovníci StB, aby pak o necelý měsíc později jeden takový v roli premiéra kladl věnce na Národní a blekotal přitom cosi o svobodě.“

„V holdingu mají radost, že na šéfa nikdo nekřičel. Je to velký úspěch. Kvůli zákazu shromažďování tam skoro nikdo nebyl,“ komentoval šéfredaktor Fora24 Pavel Šafr zprávy o poklidném průběhu kladení věnce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…