Babišovo ANO první. Už také u vysokoškolsky vzdělaných. Zato Fialova ODS...

19.01.2024 16:43 | Monitoring

Hnutí ANO by podle prosincového průzkumu agentury Median vyhrálo sněmovní volby se ziskem 35 % a nadále posiluje. Naopak vládní ODS pomalu ztrácí a podle průzkumu by ji volilo 13 % voličů. Dominanci hnutí ANO podtrhuje fakt, že by porazilo všechny ostatní strany napříč všemi skupinami vzdělání včetně vysokoškolského a vládne také v socioekonomických skupinách, od podnikatelů k důchodcům.

Babišovo ANO první. Už také u vysokoškolsky vzdělaných. Zato Fialova ODS...
Foto: Median
Popisek: Prosincové šetření agentury Median

V prosincovém modelu agentury Median by hnutí ANO volilo 35 % voličů, což by po přepočtu na mandáty znamenalo 87 poslaneckých míst. S velkým odstupem je na druhém místě vládní ODS se ziskem 13 %. Třetí jsou Piráti (10,5 %). Následuje SPD (9 %), hnutí STAN (6,5 %) a TOP 09 (6 %). Vládní KDU-ČSL je mimo Poslaneckou sněmovnu ve volebních průzkumech dlouhodobě. Největší šancí na proniknutí do sněmovny mají ještě SOCDEM (4,5 %) a KSČM (4,5 %). Podpora ostatních stran je v prosincovém modelu velmi nízká.

Anketa

Jste pro zrušení koruny a zavedení eura v ČR?

94%
hlasovalo: 57765 lidí
Hnutí ANO je nejčastější volbou lidí ve věku 35 a více let; v kategorii seniorů nad 65 let by hnutí ANO volilo dokonce více než 50 % všech dotázaných. Dominanci ANO podtrhuje fakt, že je na prvním místě u všech vzdělanostních skupin včetně vysokoškolsky vzdělaných, ačkoliv tam mělo dlouhodobě podporu menší.

ANO též vede ve všech skupinách obyvatelstva podle socioekonomického statusu, tj. mezi zaměstnanci, podnikateli, nezaměstnanými, penzisty i lidmi na rodičovské dovolené. Jedinou výjimkou jsou studenti, kde má ANO podporu téměř nulovou, zatímco téměř polovina studentů by volila Piráty. Vládní ODS by nejčastěji volili podnikatelé a zaměstnanci ve vysokopříjmové kategorii. Piráti vládnou věkové skupině 18 až 24 let, kde by je volilo 40 % respondentů.

Z průzkumu vyplývá, že hnutí ANO se daří získávat hlasy napříč věkem a socioekonomickým postavením. ANO má také nejvyšší voličský potenciál (39,5 %). Je třeba vzít v patrnost, že model Medianu nepracoval s koalicemi, přičemž prostý součet zisků stran koalice Spolu může být zavádějící. Součet hlasů pro současné vládní strany by dohromady znamenal zisk 90 poslaneckých míst.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda už mele z posledního..., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusezuld , 19.01.2024 17:37:04
Korespondenční volby ? Tonoucí se stébla chytá, snad jim ani tenhle podvod nepomůže..

|  13 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…