Babišovy ženy na krajích bodují, potvrdil nejnovější výzkum popularity mezi hejtmany. Krnáčová i Jermanová v první pětce

12.07.2017 14:15

Osm měsíců od loňských krajských voleb v měření oblíbenosti hejtmanů zvítězil zástupce Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Druhé místo opanoval staronový pardubický hejtman Martin Netolický (ČSSD). Bronzovou příčku popularity obsadil rovněž staronový hejtman za Starosty Martin Půta (STAN) z Libereckého kraje.

Babišovy ženy na krajích bodují, potvrdil nejnovější výzkum popularity mezi hejtmany. Krnáčová i Jermanová v první pětce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Představení programu a kandidátů hnutí ANO pro krajské a senátní volby ve Středočeském kraji

Za první trojicí nejoblíbenějších krajských politiků se umístila primátorka Hlavního města Prahy Adriana Krnáčová (ANO), následovaná nejvyšší reprezentantkou Středočeského kraje Jaroslavou Jermanovou (ANO) a šéfem kraje Vysočina Jiřím Běhounkem (nestr. za ČSSD). Sedmé místo v popularitě regionálních politiků získal hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard (ČSSD), následovaný předákem Ústeckého kraje, Oldřichem Bubeníčkem (KSČM).

Devátou pozici v oblibě obhájil hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek (ANO), následovaný hejtmankou nejzápadnějšího českého kraje, karlovarskou Janou Vildumetzovou (ANO) a královéhradeckým šéfem regionu Jiřím Štěpánem (ČSSD). Poslední tři místa v naměřené popularitě, odvislé od znalosti předáků jednotlivých regionů, uzavírá hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (nestr. za ANO), nový olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk (ANO) a do úřadu také nově zvolená jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD). Hlavy Olomouckého a Jihočeského kraje spojuje nedávný nástup do čela domovských regionů a tím nepoměrně kratší působení oproti jejich kolegům, což se může promítat do zjištěných dat.

Podle výstupu, který agentura Phoenix poskytla ParlamentnímListům.cz, vyplývá, že od posledního měření si nejvíce pomohla výše zmíněná hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), a to hned o 4,5 procenta. Její "rivalka", hejtmanka Karlovarského kraje Vildumetzová, naopak propadla o dvě procenta, stejně jako sociální demokrat Štěpán. O 3,5 procenta ve své oblibě (nejvíc mezi všemi) klesl Ivo Vondrák, prakticky neviditelný hejtman Moravskoslezského kraje za Babišovo ANO.

Výzkum byl proveden mezi dubnem a červnem letošního roku na vzorku 1276 respondentů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…