Bakala nemusí platit 30 milionů. Stát u soudu prohrál

25.05.2011 19:25

Stát nakonec nedostane třicetimilionovou částku od RPG Industries. Jeho žaloba za převod bytů OKD byla zamítnuta. Firma patří Zdeňku Bakalovi, finančníkovi a jednomu z nejbohatších Čechů.

Bakala nemusí platit 30 milionů. Stát u soudu prohrál

Převodem bytů OKD na RPG Byty podle soudu nebyla porušena privatizační smlouva. Zdeněk Bakala vlastní 50% podíl investiční společnosti BXR Group, která vlastní RPG Industries. RPG Byty je pak dceřiná firma, jež vlastní a pronajímá přibližně 45 000 bývalých bytů OKD na Ostravsku.

Sledujeme kauzu OKD

Nyní ministerstvo financí studuje výsledek soudu a zvažuje další kroky. Podle Bakalova mediálního zástupce Pavla Kočiše z toho vyplývá, že fond OKD je po právu majetkem společnosti RPG Byty. "Privatizační smlouva výslovně nezakazovala rozdělení Karbon Investu a přechodem bytového fondu na RPG Byty nebyl porušen zákon ani privatizační smlouva," sdělil Kočiš.

Sdružení BYTYOKD.CZ vidí ovšem rozhodnutí soudu jinak. Žádalo po ministerstvu financí přesné znění žaloby, to ji ale odmítlo vydat. "Chtěli jsme vědět, co napadli a jakým způsobem, jestli žaloba bude mít šanci uspět. Musíme to teprve prozkoumat, ale považujeme to za podezřelé. Celé to působí dojmem, že to byl ze strany ministerstva spor jenom na oko," řekl předseda sdružení Roman Macháček.

Postup ministerstva je skandální

Právní zástupkyně sdružení Hana Marvanová zase považuje spor za manipulaci s veřejným míněním. "Ta argumentace je skandální, skandální je i postup ministerstva," zhodnotila postup soudu i státu.

Podle místopředsedy Poslanecké sněmovny za ČSSD Lubomíra Zaorálka jde o dohodu mezi RPG Byty a ministerstvem. "Na začátku je fakt, že vládní strany jsou placeny panem Bakalou," argumentuje v neprospěch opozice. Bakala totiž loni oznámil, že před volbami daroval stranám ODS, TOP 09 a VV 28,5 milionu korun.

Dnešní rozhodnutí soudu Bakala vítá. V jeho tiskovém prohlášení stojí: "I těm největším pochybovačům musí být po dnešku jasné, že bývalé byty OKD jsou příkladem vzorně řízené investice do sociálně velmi citlivé oblasti nájemního bydlení." Podle Zaorálka ale šlo jen o co nejjednodušší způsob, jak Bakalovi přihodit byty OKD. „Celé je to komedie," uzavřel místopředseda.

Čtěte více:

Bobo píše Kalouskovi. Bakala je Váš přítel, ale OKD prověřit musíte

Bakala u soudu prohrál. Na Zaorálkovi nevysoudil nic

Bakala se kvůli bytům OKD obrátí na Ústavní soud

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…