Bárta: Problémem koalice i VV je vnitřní boj v ODS

13.04.2011 20:56

Za snahu o širší puč považuje faktický šéf Věcí veřejných Vít Bárta události posledních dnů. V rozhovoru pro iDNES.cz tvrdí, že skutečným problémem jeho strany i celé koalice je vnitřní boj v ODS, který souvisí se slibem premiéra Petra Nečase o „dekmotrizaci“ ODS.

Bárta: Problémem koalice i VV je vnitřní boj v ODS

Podle Víta Bárty, který před několika dny podal demisi na funkci ministra dopravy, není náhodou to, co se v posledních dnech na domácí politické scéně děje. „Věřím tomu, že problém Věcí veřejných a vládní koalice je reálně problém vnitřního boje v ODS," prohlašuje faktický šéf Věcí veřejných v rozhovoru pro iDNES.cz.

Bárta je přesvědčen, že v ODS je mnoho různých proudů a to, že Petr Nečas slíbil určitou „dekmotrizaci" ODS je jedna věc a to, jak jsou s tím určité kruhy v této straně spokojeny, je druhá věc. O pokračování koalice v této chvíli jasno nemá. „Nechci to odhadovat. Mým přáním je, aby bylo naplněno usnesení poslaneckého klubu Věcí veřejných a udělali jsme maximum pro to, aby tu letos byly schváleny reformy," uvádí Bárta.

SLEDUJEME téma: Vládní krize a peníze za mlčení ve VV

Ministerstvo vnitra nesmí zůstat v rukou ODS

Jablkem sváru mezi ODS a Věcmi veřejnými zůstává obsazení ministerstva vnitra. „Máme usnesení, že ministerstvo vnitra je zásadní pro boj s korupcí a podle nás nemůže být v rukou ODS," trvá Bárta na svém. Zároveň ale uznává, že současnou vládní krizi je třeba řešit rychle a její prodlužování vede jen k tomu, že jsou na všech stranách větší emoce.

Nahrávku zveřejněnou on-line deníkem Týden.cz, kde expředsedkyně poslanců VV Kristýna Kočí hovoří o tři čtvrtě roku chystané akci, považuje za zásadní věc. „Nemohu to nevnímat v kontextu kontaktů poslankyně Kočí s panem Tluchořem z ODS a s ohledem na její schůzku s bývalým premiérem Topolánkem," komentuje celou událost Bárta.

Důležitější než reformy je demokracie a systém jako takový

Připomíná, že už před deseti dny mluvil o tom, že VV musí vnímat situaci uvnitř ODS a nesmí ohrozit pozici Petra Nečase. „Třičtvrtě roku se mluvilo, jak budou VV ve vládě nestabilní. Podcenil jsem akci tří našich bývalých poslanců, která byla zjevně předem naplánovaná a děkuji týdeníku Respekt, že zveřejněním některých informací o poslanci Škárkovi narušil systematicky připravovanou kampaň," říká Bárta.

Odmítl úvahu, že by VV v tichosti odešly z vlády a omluvily se veřejnosti. „Nemáme se za co omlouvat, důsledně jsme bojovali a bojujeme s korupcí," tvrdí Bárta, pro něhož jsou reformy důležitou věcí. „Ale důležitější než reformy je demokracie, systém jako takový. A tady se děje mnoho podivného a při snaze o nastartování protikorupčního programu ještě zdaleka není hotovo," uzavírá faktický šéf Věcí veřejných.

K věci:

Známe hradní posudek, proč prezident nesmí odvolat ministry 

Venku je další tajná nahrávka. Puč ve VV údajně naplánovala Kočí s ODS 

Hájek: Je-li nahrávka autentická, je to na demisi vlády. Klaus se naštval 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …