Bartoš: Jsem abstinent, ale zákaz pití na veřejnosti mi vadí

30.05.2022 7:03 | Ze sítí

Tvrdou kritiku Pirátů schytává nová pražská vyhláška, jež zakazuje pití alkoholu na náplavce od půlnoci do devíti hodin ráno a zavádí postih jen za to, že vás strážníci chytí s otevřenou lahví alkoholu, tedy bez toho, aby strážníci provinilce přistihli přímo při pití alkoholu. „Absurdní věc, kterou si schválila ODS, ANO, STAN a Praha sobě. Z ničeho vymyšlený strkání nosu do svobody lidí jen tak,“ bije šéf Pirátů Ivan Bartoš i do zástupců vládní a pražské koalice.

Bartoš: Jsem abstinent, ale zákaz pití na veřejnosti mi vadí
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
Hněv Pirátské strany na opozici i své koaliční spojence uvnitř Prahy, tvořené právě zastupiteli Starostů a Prahy sobě, kteří vyhlášku podpořili, vyvolalo rozšíření veřejných míst, kde je zakázáno pití alkoholu, z 837 na 1 036.

Vyhláška s platností od července stanovuje zákaz pití alkoholu od půlnoci do devíti do rána také na vyhlášených pražských náplavkách.

Podle primátorova náměstka Petra Hlubučka (STAN) je cílem novelizace zlepšit vymahatelnost zákazu a také aktualizovat seznam na základě vývoje města a požadavků jednotlivých městských částí.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Náměstek pro ČTK uvedl, že je vyhláška primárně zaměřena na lidi, kteří se kromě popíjení dopouštějí také závadového chování a ruší ostatní obyvatele.

Konzumace alkoholu nebude povolena rovněž na dětských hřištích a v blízkosti školních a zdravotnických zařízení a v okruhu 100 metrů od vstupů do stanic metra a na nástupištích pro veřejnou dopravu.

Před vyhláškou už déle šířil svůj nesouhlasný postoj pražský primátor Zdeněk Hřib a šel tak proti svým koaličním zástupcům. „Praha je svobodné město, kde žijí svobodní lidé. Tak by to mělo zůstat,“ uvedl při kritice zákazu nočního pití alkoholu na vymezených prostranstvích.

„Nevidím jediný důvod, proč by si Pražané nemohli udělat po práci piknik v parku na dece s lahví vína, pokud nikoho neobtěžují. Zákaz otevřených lahví alkoholu v parcích formou vyhlášky je nevhodným plošným zákazem. Sice se podařilo přesvědčit koaliční partnery o změně logiky vyhlášky, tedy že to má být v principu povoleno a pouze na vybraných místech je možné uvažovat o zákazu. Jenže městské části určily tolik míst, že je to prakticky zakázáno všude,“ kritizoval Hřib, podle kterého vyhláška žádný problém nevyřeší.

Již předem má jasno v tom, že by problém se strážníky při držení otevřené lahve mohla vyřešit zátka či víčko. „Hluk na ulicích navíc většinou dělají lidé, kteří se už napili v hospodě a jenom se přesunují na jiné místo,“ míní též.

Ke kritice se nyní přidal i pirátský šéf Ivan Bartoš. „Zákaz pití na náplavce po půlnoci je absurdní věc, kterou si schválily ODS, ANO, STAN a Praha sobě. Z ničeho vymyšlený strkání nosu do svobody lidí jen tak,“ obul se tvrdě do zastupitelů, již zákaz podpořili.

Vyhláška je podle něj „blbost“. „Nenechat lidi dát si ani víno na jednom z nejromantičtějších míst Prahy je směšný. A to jsem abstinent!“ doplnil.

Pití alkoholu bude nově zakázáno v noci na náplavkách podél Dvořákova, Rašínova a Masarykova nábřeží, na nábřeží Ludvíka Svobody a na Hořejším nábřeží na Smíchově.

Zákaz nebude podle dokumentu platit 31. prosince a 1. ledna ve dnech silvestrovských a novoročních oslav. Výjimku ze zákazu budou mít také plánované akce jako vinobraní, koncerty nebo sportovní akce, dále pak zahrádky restaurací a stánky s občerstvením.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…