Bartošova pohroma. Jsou venku nová čísla, vůbec to nevypadá dobře. A ještě hůř v přímém střetu s Babišem

01.10.2021 12:21

Podle nejnovějšího předvolebního průzkumu společnosti SANEP by sněmovní volby koncem září vyhrálo hnutí ANO ze ziskem 26,1 %, na druhém místě by pak skončila koalice SPOLU se ziskem 20,7 %. Třetí místo by patřilo koalici Pirátů a STAN se ziskem 18,3 %. Do Sněmovny by se dostala i ČSSD. Společnost SANEP přinesla i souboj lídrů ve vybraných krajích. V Ústeckém kraji Andrej Babiš drtí Ivana Bartoše.

Bartošova pohroma. Jsou venku nová čísla, vůbec to nevypadá dobře. A ještě hůř v přímém střetu s Babišem
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Ivan Bartoš (Piráti) hovořil v Pardubicích s voliči

Anketa

Je podle vás Viktor Orbán diktátor?

6%
82%
hlasovalo: 29730 lidí
Pouze týden zbývá do doby konání letošních říjnových řádných voleb do Poslanecké sněmovny. Jak vyplývá z aktuálního měření společnosti SANEP, volby by nyní vyhrálo vládní hnutí ANO premiéra Andreje Babiše se ziskem 26,1 %, což představuje oproti počátku září tohoto roku nárůst o 0,4 procentního bodu. Je zřejmé, že se hnutí ANO podařilo mobilizovat své příznivce jasnou a srozumitelnou kampaní.

Na druhém místě by pak skončilo koaliční uskupení SPOLU (ODS/TOP 09/KDU-ČSL), a to se ziskem 20,7 procentních bodů. V aktuálním průzkumu si tak toto koaliční uskupení oproti počátku tohoto měsíce polepšilo o necelý jeden procentní bod (0,7 %). Koaličnímu uskupení SPOLU se daří porážet vítězné hnutí ANO prozatím hned ve třech krajích, a to v kraji Jihočeském, Středočeském a v Praze.

Koaliční uskupení PIRÁTI/STAN by nyní skončilo na třetím místě, a to se ziskem 18,3 %. Uskupení PIRÁTI/STAN si oproti počátku září polepšilo o půl procentního bodu.

Na čtvrtém místě by koncem září skončila SPD pod vedením Tomia Okamury se ziskem 10,2 procentních bodů. Je zřejmé, že SPD má pevné a stálé voličské jádro, které oceňuje konzistenci a srozumitelnost politiky SPD.

Na pátém místě by v aktuálním měření společnosti SANEP skončila ČSSD se ziskem 6,1 procentních bodů, čímž si oproti počátku tohoto měsíce polepšila o 0,2 procentního bodu.

Nárůst preferencí může souviset s dobře zvládnutou horkou částí kampaně, ve které se sociálním demokratům daří být více viditelnými a pro voliče srozumitelnými.

Na hraně volitelnosti, avšak stále ještě se vstupenkou do Sněmovny, by se ocitla KSČM, a to s aktuálním ziskem pěti procentních bodů.

Žádný jiný politický subjekt by se do Sněmovny PČR nedostal. Hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky by v současnou chvíli nepřekročilo hnutí Přísaha (4,0 %), Aliance pro budoucnost (3,1 %), koaliční uskupení Trikolóra/Svobodní/Soukromníci (2,6 %), stejně tak jako hnutí VOLNÝ blok (2,5 %) a Strana zelených (1,0 %).

Společnost SANEP přinesla také pohled na „souboje lídrů“ ve vybraných krajích

Mezi sledované a vybrané „lídry“ zařadila lídry politických subjektů, kteří mají v současnou chvíli coby předsedové volených stran či hnutí zastoupení ve stávající Sněmovně PČR.

Očekávaný duel „Babiš vs. Bartoš“ v Ústeckém kraji se v současnou chvíli vyvíjí o poznání lépe pro předsedu ANO a současného premiéra Andreje Babiše. Koncem září by totiž v Ústeckém kraji vyhrálo hnutí ANO nad uskupením PIRÁTI/STAN takřka o patnáct procentních bodů.

Souboj lídrů v Jihomoravském kraji přináší nyní příznivé výsledky pro Petra Fialu, koalice SPOLU je zde před hnutím Přísaha Roberta Šlachty napřed o 14,5 procentních bodů.

Ve Středočeském kraji vítězí Vít Rakušan z koalice Piráti a STAN s 21,5 % nad Janem Hamáčkem se ziskem 5,9 procentních bodů pro ČSSD.

Duelu v Moravskoslezském kraji vévodí Tomio Okamura nad Lubomírem Volným. S koncem září by zde vyhrálo hnutí SPD nad VOLNÝM blokem o více než 9 procent.

V Jihočeském kraji je souboj lídra KSČM Vojtěcha Filipa a lídra Svobodných Libora Vondráčka o poznání těsnější. KSČM by zde nad Svobodnými zvítězila koncem září o necelé tři procentní body.

Výše uvedený exkluzivní průzkum společnosti SANEP byl proveden ve dnech 23.–30. září 2021 na vybrané skupině v souhrnu 1897 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 15 134 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu.

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…