Benda v ČT bědoval nad Piráty: Musíme je ve vládě korigovat. V Praze mi jejich vládnutí nevyhovuje. Chaos

16.11.2021 21:10

Nová vládní koalice je podle předsedy ODS Petra Fialy připravena převzít vládu okamžitě. Na středeční schůzce předloží prezidentovi seznam kanditátů na ministerské posty. Jak moc budou spojení pěti stran a hnutí ohrožovat třecí plochy mezi ODS a Pirátskou stranou, prozradil místopředseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda: „Piráty musíme ve vládě korigovat, doufám, že to bude jiné než na pražské radnici,“ uvedl v pořadu Interview ČT24.

Benda v ČT bědoval nad Piráty: Musíme je ve vládě korigovat. V Praze mi jejich vládnutí nevyhovuje. Chaos
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Dlouholetý poslanec ODS Marek Benda

Podle Fialy je situace v zemi vážná a je nutné, aby tu co nejdříve byla vláda s důvěrou. Benda proto vítá, že v pondělí večer Piráti schválili vstup do vlády: „Byl jsem příjemně překvapen, s jakou většinou to schválili. Tuto koalici jsme chtěli uzavřít a jsem rád, že Piráti to potvrdili a v té vládě budou,“ řekl poslanec úvodem.

ODS má k Pirátům v rámci stran vládní pětikoalice nejdál, nevládlo by se jí bez nich lépe? Benda se zhluboka nadechl, rozhodil rukama a pravil: „Nejdál... no prostě, myslí trochu jinak než my...,“ připustil.

Konkrétně zmínil pře s pirátem Michálkem: „My jsme se poslední čtyři roky velmi často pošťuchovali s Jakubem Michálkem o takových věcech, jako je třeba § 106. On je přesvědčen, že je to nejdokonalejší zákon země o svobodném přístupu k informacím, že by se měl pořád rozšiřovat a rozšiřovat... já jsem zase přesvědčen, že je to zákon, který škodí, a že bychom ho měli zužovat.

Musím říct, že jsem se teď docela bavil, když Landa spustil neuvěřitelnou akci zneužití § 106 proti hygienám. To jsem si říkal, jestli bych tomu Jakubovi neměl napsat: hele, Jakube, jestli jste to s tou 106 nepřehnali,“ pozastavoval se.

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí
Moderátorka Světlana Witowská poté zopakovala otázku, zda by se bez Pirátů tedy nevládlo přece jen lépe. „Ehm... řekli jsme, že budeme vládnout takhle,“ zamračil se Benda zdráhající se sdělit svůj osobní názor. „Chtěli jsme porazit Andreje Babiše. Deklarovali jsme to tak před volbami, takže měli bychom se pokusit to tak udělat,“ míní.

Nadcházející vládní pětikoalice by podle Bendy mohla vydržet: „Určitě do toho budou Piráti vnášet trochu jiný prvek, ale ten program se s hnutím STAN byl přece společný,“ řekl nepříliš nadšeně ke společnému vládnutí s Piráty.

Petr Fiala však mluvil dříve o Pirátech jako o novodobé levici. Stačí skutečně program Antibabiš na společné vládnutí na celé čtyři roky, pokud jsou rozdíly v programech tak velké? „Nebyl to jen Babiš, to je i posledních osm let vládnutí, ve kterém se motá sociální demokracie. Pak ty zásahy komunistů a SPD. A šéfování prezidenta. Od tohoto populistického vládnutí prostě musíme odejít, a tam je potřeba se spojovat i s Piráty, tedy tou normálnější levicí,“ pokrčil rameny.

Působení Pirátů na pražské radnici Benda však často ostře kritizuje. Sám říká, že v něm vyvolává do určité míry osypky. Doufá, že vládní působení Pirátů bude jiné než to magistrátní. „V Praze mi jejich vládnutí naprosto nevyhovuje, tam je mimořádný chaos a věci tam nefungují. Doufám, že na té vládní úrovni se nám podaří je korigovat...,“ pousmál.

„Mám zkušenost s předsedou Bartošem i dalšími, že je schopen odněkud někam jít na rozdíl od pražského primátora,“ rýpl si závěrem tématu do činnosti pražského primátora Zdeňka Hřiba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…