Bez reformy půjdeme do záhuby, říká Drábek

05.03.2011 22:11

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek tvrdí, že žijeme déle, proto musíme do důchodu později. Jinak by nám hrozila ekonomická záhuba.

Bez reformy půjdeme do záhuby, říká Drábek

Ministr práce a sociálních věcí, místopředseda TOP 09 Jaromír Drábek nepočítá s velkou oblibou reforem. Jak sám ale tvrdí, nevadí mu to.

Drábek bude řídit velkou důchodovou reformu, má na starost také zvyšování odchodu věku do důchodu. "To zvyšování věku odchodu do důchodu musí být přiměřené zvyšování průměrného věku dožití," řekl v rozhovoru pro MF Dnes. Podle něj je to důležité pro stabilitu důchodového systému a tvrdí také, že za posledních devatenáct let se střední věk dožití zvýšil o šest let.

Jedna profese na celý život? Nikoliv

V budoucnu se plánuje, že okolo roku 2070 budou lidé odcházet do penze v sedmdesáti letech, jak tito lidé budou nacházet práci a budou ekonomicky aktivní? Ministr Drábek tvrdí, že jednoprofesní kariéra je neudržitelná. Jako řešení nabízí různé rekvalifikace, průběžné vzdělávání. "Musí se na to připravit jak ten člověk, tak společnost." Pokud se věk odchodu do důchodu nebude zvyšovat, dovedlo by to celou společnost do záhuby.

"Každý, kdo má logické uvažování vidí, že takový přístup by dovedl celou společnost do ekonomické záhuby," prohlásil Drábek.

Spoření do kapitálových fondů se podle Drábka vyplatí už lidem s platem kolem poloviny průměrné mzdy.

VV podlehly nepřiměřenému populismu 

Drábka ale nepřesvědčily Věci veřejné svým požadavkem na ponechání několika základních potravin v desetiprocentní sazbě. "Není to pro mě nijak sociálně odůvoditelné. U Věcí veřejných převážila v případě DPH úvaha vyplývající ze snahy o nepřiměřenou míru populismu," dodal Drábek. Podle něj se jedná o zbytečnou deformaci systému, ale je to cena, kterou je potřeba zaplatit, aby došlo v koalici ke shodě.


Související:

Vláda řeší důchody moc rychle, namítá Klaus

Důchodová reforma skrz zdražení? Tragikomické, soudí ČMKOS

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nip

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…