Bolševismus, svazáci, propagandistická zvrhlost. To odmítám platit, pane řediteli rozhlasu, zuřil Štěpánek

07.09.2019 15:05

Kdo nebo co je vlastně troll šířící dezinformace? Český rozhlas přinesl informace o lidech, kteří šíří lži, nesmysly a polopravdy po sociálních sítích. Novinář Ondřej Golis popsal, co trolly motivuje k jejich práci a kdo je asi nejznámějším proruským trollem v Česku. Když Golisovo vystoupení slyšel bývalý předseda Alternativy pro Česko a hudebník Petr Štěpánek, napsal pár řádek o eurobolševicích a udavačích.

Bolševismus, svazáci, propagandistická zvrhlost. To odmítám platit, pane řediteli rozhlasu, zuřil Štěpánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Klávesnice

Ve zpravodajském podcastu Českého rozhlasu Vinohradská 12 promluvil novinář Ondřej Golis. Pozornost věnoval Čechům, kteří ve své vlasti šíří dezinformace, velmi často ruské dezinformace. Kdo tedy jsou prorusky orientovaní trollové?

V moderním pojetí a v rámci toho, o čem se bavíme, tedy dezinformace a informační válka, je troll někdo, kdo rozvrací diskuse, velmi nevybíravě napadá své názorové oponenty, chce je otrávit. Jeho cílem je i to, aby zanechali nějaké on-line debaty. A v důsledku tito lidé způsobují radikalizaci společnosti, polarizaci. Většina odborníků říká, že jejich cílem je vyvolat v lidech pocit, že žádná pravda neexistuje,“ prohlásil Golis.

A co vede lidi k tomu, že trollí? Nejčastěji jde prý o dobrovolníky, kteří to dělají z osobních důvodů. Možná si tak zvyšují pocit vlastní důležitosti, mohou to být lidé, kteří nemají rádi EU a srovnávají ji s nacistickým Německem, ale mohou to být i jen lidé, kteří se nudí a provokují.

Velcí odpůrci EU mají  pocit, že nešíří dezinformace, nýbrž zamlčovaou pravdu. Sami sebe vnímají jako velké vlastence.

Jedním z nejvýraznějších proruských trollů je podle Golise Žarko Jovanovič, který se mimo jiné rozhodl očistit popsaný pomník sovětského maršála Ivana Stěpanoviče Koněva v Praze 6. Golis prozradil, že se Jovanovič v minulosti pokoušel podnikat a dnes je poměrně významně zadlužen, přesto zvládá provozovat internetovou televizi Raptor TV.  

V Rusku existují profesionální trollí podniky, kam lidé docházejí jako do zaměstnání, sednou si k počítači a sepisují zadané zprávy na téma Spojených států a na další témata.

Podle Golise ale není třeba hledět až do Ruska, stačí se podívat na některé komunistické politiky, politiky SPD nebo na hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka. I ten bývá podle Golise označován za jednu z tváří české dezinformační scény. Neváhá poskytovat rozhovory dezinformačním webům jako je ruský státní Sputnik.

Když Golisovo vystoupení slyšel někdejší předseda Alternativy pro Česko a rocker Petr Štěpánek, neudržel se. Na sociální síti Facebook napsal pár slov o eurobolševismu. Zdá se mu, že lidé podobní Golisovi se řídí heslem „kdo nejde s námi, jde proti nám“.

„Tohle je čistokrevný, odporný bolševismus, přesněji eurobolševismus. Denunciační agitka. Kdo nejde s námi, jde proti nám. Každý, kdo si myslí něco jiného, než je ta jediná správná linie, je troll a Putinův agent. A o tom, co je správné, rozhodujeme my! My eurobolševici, my eurosvazáci, my euroudavači, my eurocenzoři. V tomto případě Ondřej Golis a Lenka Kabrhelová na vlnách Českého rozhlasu. Totalitní svazáci jak vyšití! Pokud Český rozhlas něco podobného považuje za veřejnou službu, je třeba jej rychle vyvést z tohoto tragického omylu,“ napsal Štěpánek na sociální síti Facebook.

Posléze generálnímu řediteli veřejnoprávního rozhlasu René Zavoralovi sdělil, že nevidí jediný důvod, proč by mě posílat koncesionářské poplatky na podobné pořady. „Golis a jeho soudruzi nechť si plkají, co chtějí, ale za své!“ zdůraznil Štěpánek.

Pokud Český rozhlas vysílá podobné pořady, údajně ho nelze označit za solidní médium. 

Petr Štěpánek nepovažuje Český rozhlas za solidní zdroj informací

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…